VARYANS'a göre bugün seçim olsa

VARYANS Araştırma'nın direktörü Recep Sazkaya'nın açıkladığı son ankete göre, AK Parti yüzde 43,9, CHP yüzde 26,2, MHP yüzde 14,1 ve HDP yüzde 12,3...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Eylül 2015 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
VARYANS'a göre bugün seçim olsa

7 Haziran'da ortaya çıkan tablo sonunda hiçbir parti tek başına iktidar olma oranına ulaşamadı. Sonuç olarak Türkiye 1 Kasım'da yeniden seçime gidecek.

Peki 1 Kasım öncesi durum ne? Seçmen ne düşünüyor? AK Parti yeniden tek başına iktidar olacak oy oranına ulaşabilecek mi?

Kamuoyu araştırmalarında gerçeğe en yakın sonuçlara ulaşan araştırma şirketlerinden VARYANS Araştırma'nın direktörü Recep Sazkaya Haber7.com'dan Ferhat Esnek'e verdiği röportajda, önümüzdeki ilk seçimde AK Parti'nin tek başına iktidar olmaya çok yakın olduğunu söyledi.

Ancak Sazkaya'ya göre AK Parti'nin bazı düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekiyor.

BU PAZAR SEÇİM OLSA NASIL BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR?

Türkiye genelinde 15 bin kişiyle yapılan araştırma sonuçlarına göre iki partide yükseliş iki partide ise düşüş görünüyor.

VARYANS Araştırma'nın sonucuna göre AK Parti yüzde 44'lük bir orana ulaşarak yeniden tek başına iktidar oluyor.

İşte araştırma sonuçlarına göre partilerin aldıkları oy oranı;

AK Parti; Yüzde 43,9 (+)

CHP: Yüzde 26,2 (+)

MHP: Yüzde 14,1 (-)

HDP: Yüzde 12,3 (-)

Sonuçlara göre 7 Haziran seçimlerine kıyasla AK Parti'nin oylarında yüzde 3'e yakın bir yükseliş gözlenirken CHP'nin oyu da yüzde 26,2'ye çıktı.

MHP ve HDP ise düşüş yaşandı. MHP yüzde 16'dan yüzde 14'lere, HDP de yüzde 13,1'den yüzde 12'lere gerilemiş durumda.

SEÇMEN DE KOALİSYON İSTEMİYOR

Yeniden sandığa gidecek olan seçmenin, bir koalisyon kurulamamasından dolayı partisini cezalandırmayacağını söyleyen Recep Sazkaya ' Seçmenin yüzde 60'a yakın kısmı tek başına bir partinin iktidar olmasını istiyor. Bu sebepten dolayı 7 Haziran'da ortaya çıkan tablo nedeniyle partisine kızıp başka bir partiye oy vermez' dedi.

'AK Parti'yi yeniden iktidara taşıyacak olan oyların nerelerden geleceği' sorusuna Sazkaya '7 Haziran'da çok sayıda oy geçersiz sayıldı. Bu oyların büyük kısmı AK Parti'ye verilmiş oylar. Bunun dışında gönlü AK Parti'den yana olan ancak, gerek emekli, gerekse taşeron olarak çalışan vatandaş bir uyarı olarak oyunu AK Parti'ye vermedi. Ancak görüldü ki ortaya çıkan durum ekonomik kaygılar ortaya çıkardı. Araştırmalarımıza göre bu seçmenlerin tekrar AK Parti'ye döneceği eğilimi var. Zaten bu seçmenlerin tekrar partilerine dönmeleri demek AK Parti'yi iktidar yapacak olan 276 vekili sayısına ulaşması demek' dedi.

SAADET PARTİSİ İTİFAKI AK PARTİ'YE OY KAZANDIRIR MI?

AK Parti'ye yakın bazı gazetecilerin gündeme getirdiği hatta görüşmelerin yapıldığı bile söylenen AK Parti-Saadet Partisi ittifakı için de konuşan Sazkaya 'AK Parti zaten kurulduğunda Saadet tabanının büyük bölümünü bünyesine katmış bir parti. Geri kalan kısım zaten AK Parti karşıtı bir tutumda. Bu kalan kısmın olası bir ittifakta AK Parti'ye oy vereceğini düşünmüyorum. Son seçimde Büyük Birlik ittifakıyla yüzde 2 oy almışlardı. Bunun bir kısmı BBP'nin. Diğer kısımda kalan Saadetlilerin en fazla yüzde 0,3-5 arası bir oy getireceğini düşünüyorum' dedi.

SEÇİM BARAJININ ARTIK ANLAMI KALMADI

Halkın yarıdan fazlasının yüzde 10'luk seçim barajının kalkmasından yana olduğunu da söyleyen Recep Sazkaya 'HDP'nin yüzde 13 aldığı bir seçim sonrası artık baraj kavramının anlamının yitirmiştir. Belki seçim barajı olmazsa HDP yüzde 13 değil belki de yüzde 7-8 alacaktı' derken bir anlamda seçim barajı mevcut iktidarın zararına olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber