Babacan: Yıllık 3 trilyon dolarlık gıda çöpe gidiyor

Eski Başbakan Yardımcısı Babacan: - "G20'deki diğer bir başlık da küresel gıda güvenliği. Birçok uluslararası kuruluşa göre dünyada yıllık 3 trilyon dolarlık gıda çöpe gidiyor. Bu nedenle 'gıda aksiyon planı' hazırlıyoruz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2015 23:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Babacan: Yıllık 3 trilyon dolarlık gıda çöpe gidiyor

Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, birçok uluslararası kuruluşa göre dünyada yıllık 3 trilyon dolarlık gıdanın çöpe gittiğini, bu nedenle "gıda aksiyon planı" hazırlandığını söyledi.

Babacan, B20 Türkiye Konferansı resepsiyonunda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin adım adım sorunların üstesinden geleceğine inandığını kaydetti. Bir süre önce Türkiye'de yeni kabinenin iş başı yaptığını anımsatan Babacan, Türkiye'nin 1 Kasım'da yeniden seçime gideceğini dile getirdi.

Görevini bir hafta önce Cevdet Yılmaz'a devrettiğini hatırlatan Babacan, Yılmaz ile 2001 yılında tanıştığını, AK Parti'nin kuruluşunda birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Kendisi Dışişleri Bakanı iken Yılmaz'ın en önemli partneri olduğunu vurgulayan Babacan, "Son 6 yıl birlikte çok yakın çalıştık. Yılmaz'a bol şanslar diliyorum. Küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi için çok kolay zamanlar olmadığını söyleyebilirim" dedi.

- "Türkiye PPP konusunda önemli bir örnek ülke"

Babacan, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında "kapsayıcılık", "yatırım" ile "uygulama" maddelerini öncelikli alanlar olarak belirlediklerini söyledi.

Özellikle genç işsizliğin birçok ülkede büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Babacan, birçok G20 ülkesinin bir araya gelerek işsizliğin nasıl azaltılabileceği konusunu masaya yatırmaları gerektiğini dile getirdi.

Kadınların iş gücüne katılımı ve kadın girişimciliği üzerinde de çalıştıklarına işaret eden Babacan, bu yıl ilk kez düzenledikleri W20 ile kadınların iş gücüne katılımını artırmayı hedeflediklerini aktardı.

Babacan, diğer taraftan KOBİ girişimciliği alanında kapsayıcı politikalar oluşturmaya çalıştıklarına dikkati çekerek, "Kapsayıcılıkta KOBİ'ler için önemli hedefler koyduk. Dünya KOBİ Forumu'nu başlattık" şeklinde konuştu.

Bu yıl G20'de ilk kez enerji bakanlarının bir araya geleceği bir toplantı düzenleyecekleri bilgisini veren Babacan, "Özellikle enerjiye, ulaşıma odaklandık. Dünyada 1 milyardan fazla insan şu anda enerjiye ulaşamıyor" ifadesini kullandı.

G20'deki diğer bir başlığın da küresel gıda güvenliği olduğunu belirten Babacan, birçok uluslararası kuruluşa göre dünyada yıllık 3 trilyon dolarlık gıdanın çöpe gittiğini, bu nedenle "gıda aksiyon planı" hazırlandığı bilgisini verdi.

Babacan, ülkelerin altyapı yatırım ihtiyaçlarının karşılanması için özel sektörün de işin içinde bulunması gerektiğini belirterek, Türkiye'nin Kamu Özel Sektör Ortaklığı (Public Private Partnership, PPP) konusunda önemli bir örnek ülke olduğunu kaydetti.

G20 toplantılarını 2002 yılından bu yana takip ettiğini dile getiren Babacan, "Türkiye'nin, G20 toplantısının şu ana kadar en etkili toplantısı olduğu söylendi. Sizlerden alacağımız geri dönüş 15-16 Kasım'da yapılacak G20 liderler zirvesinde bize yardımcı olacak" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Türkiye'nin dönem başkanı olduğu bu yılın, W20 (Woman20) ve B20 (Business20) açısından önemli bir kazanım olacağını belirtti.

Bu sürecin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, çalışmaların geleceği açısından da umutlu olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından B20 katılımcılarına semazen gösterisi sunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber