28 Şubat'tan 600 kişi hala cezaevinde

Bir çoğu müebbet ve ağırlaştırılmış hapis cezasını çekmek üzere tutuklu bulunan 600 kişi hala cezaevinde

Kaynak : Milli Gazete
Haber Giriş : 05 Eylül 2015 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
28 Şubat'tan 600 kişi hala cezaevinde

"28 Şubat"ın karanlık günlerinde elinde silahla gezenler, kalemini silah gibi kullananlar... Maddi ve manevi bütün varlığını vatana ihanet edenlerin ayaklarının altına seren "5"li çetelerin ellerini kollarını sallayarak gezdiği şu günlerde 600 kişi demir parmaklıkların arkasında "müebbet ve "ağır ceza"larını çekiyorlar! Haklarımızı ve itibarımızı iade edin

28 Şubat sürecinde siyasi, askeri güçlerin yargıya olan etki ve baskısı neticesinde haksız suçlamalarla mahküm edilen insanların haklarının iadesi, iade-i itibarlarının sağlanması, hukuksuz yargılama ve uygulamalardan doğan zararların tazmini, sorumluların hesap vermesi, bu amaca yönelik kanuni ve idari düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi talep ediliyor.

Bandırma Cezaevi'nden geçtiğimiz gün çıkan 28 Şubat mağduru Nurettin Kayan medyanın karşısına çıktı.

Sincan'da tankların yürütülmesinin üzerinden 18 sene geçti... Neredeyse bir nesil yetişti ama zulüm halen devam ediyor...

"28 Şubat"ın karanlık günlerinde elinde silahla gezenler, kalemini silah gibi kullananlar... Maddi ve manevi bütün varlığını vatana ihanet edenlerin ayaklarının altına seren "5"li çetelerin ellerini kollarını sallayarak gezdiği şu günlerde 600 kişi demir parmaklıkların arkasında "müebbet ve "ağır ceza"larını çekiyorlar!

28 Şubat sürecinde, "Malatyalılar örgütü" olarak ifade edilen davada "terör örgütünün lideri olduğu iddiasıyla yargılanan ağabeyine yardım ve yataklık ettiği" gerekçesiyle 2 yıldır cezaevinde kalan Nurettin Kayan, tahliye oldu. Bandırma Cezaevi'nden önceki gün çıkan Kayan, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 28 Şubat sürecinde, dindar insanların baskıyla ve yargı kararlarıyla derdest edildiğini kaydetti .Kendi davasının 15 yıl sonra Yargıtay tarafından onandığını, 2013'te de cezaevine konulduğunu ifade eden Kayan, 21 ay 15 gün yattıktan sonra 1 yıllık denetimli serbestlik kapsamında tahliye olduğunu anlattı.

Kayan, şu anda cezaevlerinde inançlarından dolayı 28 Şubat sürecinden kalan cezalarını çeken 600'e yakın kişinin bulunduğunu vurgulayarak, "Bunların büyük bir kısmı, müebbet ve ağır ceza almış arkadaşlarımız. En tabii hakları olan yeniden yargılanma taleplerinin büyük bir kısmı, Anayasa Mahkemesi'nce reddediliyor" dedi.

Yeniden yargılama talepleri reddedilen cezaevindekilerin bu yönde iktidar partilerinden beklentileri olduğunu dile getiren Kayan, yeniden yargılanma, 28 Şubat mağduriyetlerinin iade-i itibarı konusunda hiçbir girişim olmadığını söyledi. Kayan, siyasi partilerden cezaevindekilerin bu taleplerini önümüzdeki seçim sürecinde beyannamelerine koymalarını beklediğini ifade ederek, mağduriyetlerin sadece cezaevindekileri değil, toplumun birçok kesimini kapsadığını aktardı.

"MAĞDURİYETLERİN DEVAM ETMESİ MANİDAR"

Son gelişen terör olaylarından dolayı cezaevindeki siyasi mahkumların başka yerlere sevk edildiğini anımsatan Kayan, kendisinin de cezasının bitimine 10 gün kalmasına rağmen Bursa'dan Bandırma'ya nakledildiğini, bu değişikliklerin özellikle aileler ve mahkumlar üzerinde açılmaz yaralar oluşturduğunu, görüşmelerde sorunlar yaşandığını anlattı. Bu konuda daha adil çalışmalar yapılmasını beklediklerini söyleyen Kayan, "20 yılda bir nesil yetişiyor ama bu mağduriyetlerin hala devam etmesini de manidar görüyorum. Bunların giderilmesi konusunda hem sivil toplum örgütlerimizde hem de halkımızda daha duyarlı bakış açılarının, tepkilerin ve girişimlerin olmasını temenni ediyorum" diye konuştu. 12 Eylül anayasası değişmeli

Ramazan Kayan da kardeşinin cezaevinden çıkmasına sevindiklerini ancak bunu hüzün ve hicran içinde yaşadıklarını aktardı. Türkiye'de 28 Şubat sürecinin bittiğini zannederken küresel ölçekteki 28 Şubat'ın acımasız şekilde devam ettiğini gördüklerini, Mısır'da idamların yaşandığını, insanların ülkelerinden sürgün edildiğini belirten Kayan, yeryüzündeki haksızlıklara ve hukuksuzluklara karşı Türkiye'deki Müslümanların yükünün daha da büyüdüğünü kaydetti. Kayan, 12 Eylül darbecilerinin anayasasıyla yaşandığını dile getirerek, "Darbeciler sözde yargılandı ama darbecilerin anayasasına hala dokunan yok. Bu darbeci anayasa, laik, Kemalist, cuntacı zihniyet var olduğu sürece iktidarlar döneminde görece birtakım iyiliklerle, yumuşamalarla karşı karşıya kalsak bile özü itibarıyla sistemde bir değişiklik yok. Dün bedel ödediğimiz gibi bugün de bedel ödemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. Açıklamada, 28 Şubat sürecinde siyasi, askeri güçlerin yargıya olan etki ve baskısı neticesinde haksız suçlamalarla mahkum edilen insanların haklarının iadesi, iade-i itibarlarının sağlanması, hukuksuz yargılama ve uygulamalardan doğan zararların tazmini, sorumluların hesap vermesi, bu amaca yönelik kanuni ve idari düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesi talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber