'Kelepçeli muayene' uygulamasına isyan

Sercan Ahmet Arslan isimli tutuklunun yazdığı mektupta cezaevi koşulları 12 Eylül dönemine benzetildi ve "Acil durumlarda bile kelepçeli muayene dayatılıyor. Tasarruf bahanesiyle sular kesiliyor" denildi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Eylül 2015 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kelepçeli muayene' uygulamasına isyan

Meriç Tafolar

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'ye Amasya E Tipi cezaevi'nden gönderilen bir mektup, hapishanedeki sağlık uygulamalarının sorunlarını ortaya koydu. Mektupta, hapishane revirinden alınan ilaçların tane tane verilmesi nedeniyle, ambalajlarının revirde açıldığı, bunun da hijyeni riske soktuğu anlatıldı. Mektupta ayrıca, "Hastaneye sevk edilen tutsaklara acil durumlarda bile kelepçeli muayene dayatılıyor. Askerlerin ve doktorların tavrı nedeniyle kelepçesiz muayene olamıyoruz" ifadeleri yer aldı.

'Keyfi kimlik sorgusu'

Amasya E Tipi Cezaevi'nden Sercan Ahmet Arslan isimli tutuklu tarafından CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi'ye gönderilen mektup, cezaevlerindeki uygulamaları gözler önüne serdi. Mektupta, "12 Eylül döneminin uygulamalarından biri" olarak anlatılan, kimlik sorulması uygulamasının keyfi olduğu belirtilerek, "Gardiyanların hepsi bizi ismimizle çağıracak kadar tanımaktadır, bu dayatma keyfidir. Siyasi tutsakların kimlik uygulamasını kabul etmediğini bilen idare sohbet ve spor hakkını gaspetmenin yolu olarak bu dayatmayı kullanıyor" denildi. Mektupta, sağlık hakkına ilişkin ihlaller ise şöyle sıralandı:

"Hapishane revirinden aldığımız ilaçların en basit olanları dahi tane tane, günlük veriliyor. Bazılarının ambalajı kutu olduğundan açılarak veriliyor. Bu da ilaçların hijyenini riske sokuyor, korunmasını engelliyor. Tasarruf bahanesiyle her gün sular kesiliyor. Kalabalık koğuşlarda biriktirilen sularla ihtiyaçlar gideriliyor. Hastaneye sevk edilen hiçbir siyasi tutsak tedavi olamıyor. Acil durumlarda bile kelepçeli muayene dayatılıyor. Oysa ki kelepçe insanlık onuruyla bağdaşmaz. Fakat askerlerin, doktorların tavrı nedeniyle kelepçesiz muayene olamıyoruz. Özellikle de Amasya Devlet Hastanesi göz doktoru, kelepçeli tedavi olmak istemeyen, askerin dışarı çıkmasını isteyen tutsaklara bağırıp çağırarak kötü muamele ediyor. Hatta askerle haber göndererek, kelepçe çıkarmak isterse getirmeyin diyor."

Kitaba ilginç yasak

Mektupta ayrıca hakkında toplatma kararı olmayan "Sınıf Kini" isimli kitabın sakıncalı olduğu gerekçesiyle cezaevine alınmadığı ve bu duruma yapılan itirazın da reddedildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber