Savcılar 1 sayfa bile görmeden işlem yapmış!

HSYK'nın gerekçeli kararına göre Paralel Yapı tutukluları için hukuksuz tahliye kararı veren hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer, 586 klasörden oluşan 7 soruşturma evrakından bir sayfa bile görmeden 67 şüpheli lehine işlem yaptı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Eylül 2015 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Savcılar 1 sayfa bile görmeden işlem yapmış!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi'nin, İstanbul'daki Paralel operasyonlarda tutuklanan şüpheliler için korsan tahliye kararı vermeye kalkan dönemin İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik hakkındaki yargılama iznine ilişkin gerekçeli karara SABAH ulaştı. İddianame düzenlenmesi için Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen gerekçeli kararda, Özçelik ve Başer'in 586 klasörden oluşan 7 ayrı soruşturma evrakından bir sayfa bile görmeden, 67 şüpheli lehine işlem yaptıkları kaydedildi.


YETKİSİ OLMADIĞI HALDE...

HSYK 2. Dairesi tarafından oy çokluğa ile alınan kararda, Mustafa Başer ve Metin Öz��elik'in gerçekleştirdikleri usulsüzlükler ayrıntıları ile anlatıldı. HSYK kararında, Metin Özçelik'in 20 Nisan 2015 günü muhabere nöbetçisi olmasına rağmen muhabere nöbeti kapsamına girmeyen tahliye ve reddi hakim talepli dilekçeleri kabul ettiği, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün 6 Şubat 2015 günlü asliye ceza mahkemelerinin tahliye taleplerini değerlendiremeyeceği yönündeki yazısından haberdar olduğu halde dikkate almadığı belirtildi. Kararda ayrıca, Özçelik'in toplam 586 klasör dosyayı inceleyemediği, UYAP'ta bulunan evraklara da bakmadığı, bu suretle haksız yere Sulh Ceza Hakimlerinin ret edilmelerine ilişkin talepler için kabul kararı verdiği anlatıldı. SABAH'ın ulaştığı kararda, Özçelik'in yetkisi bulunmadığı halde verdiği tahliyeye kararları için de dosyaları İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği kaydedildi. Metin Özçelik'in Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçlaması başta olmak üzere birçok suçtan haklarında soruşturma yürütülen kişilerle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiği de vurgulandı.


OKUYACAK ZAMANI BİLE YOKTU

HSYK kararında Hakim Mustafa Başer'in kendisine gönderilen tahliye taleplerine ilişkin dilekçeleri kabul etmemesi, kabul etse de hemen Sulh Ceza Hakimliği'ne göndermesi gerektiği halde kabul ettiği, savcılıkta bulunan soruşturma dosyalarını temin etmeden tahliye kararı verdiği, UYAP'ta kayıtlı bulunan evrakları bile incelemediği, sadece avukatların dilekçeleri üzerinden hukuksuz şekilde 67 şüphelinin tahliyesine karar verdiği anlatıldı. Kararda Başer'in itiraz dilekçelerini bile okumasına yetmeyecek bir sürede tahliye kararı yazdığı, İstanbul 10'uncu Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan tahliye kararlarının yok hükmünde olduğu yönündeki hükümden haberdar olmasına rağmen tahliye müzekkereleri yazmayı sürdürdüğü, böylece T.C. hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek suçlaması başta olmak üzere birçok suçtan haklarında soruşturma yürütülen kişilerle fikir ve eylem birliği içinde hareket ettiği belirtildi.

YARGITAY'DA YARGILANACAKLAR

HSYK 2. Daire'nin kovuşturma izni vermesinin ardından söz konusu isimlerle ilgili dosya, HSYK Genel Sekreterliği tarafından son soruşturma açılması talebiyle en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırıldı. Başsavcılık, hakimler hakkında iddianame hazırlayacak ve ağır ceza mahkemesinden son soruşturma izni talep edecek. Mahkemenin, son soruşturma izni vermesi durumunda ise Başer ve Özçelik, birinci sınıf hakim olmaları dolayısıyla ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber