İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı Sınavı yapılmayacak mı?

İcra müdür ve yardımcılığı sınavına bu yılın başından itibaren hazırlanan ve kurslara yazılan adaylar, resmi bir açıklama yapılmasını talep ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Eylül 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı Sınavı yapılmayacak mı?

Sınavın olup-olmayacağı 31 Temmuz 2015 gününden bu tarafa belirsizliğini iyice arttırdı ve resmi bir açıklamanın hali hazırda yapılmamış olması adayların yapacaklarını kısıtlamakta ve geleceklerini planlamalarında engel oluşturmaktadır. Ayrıca belirtmek gerekirse; 31 Temmuz 2015 tarihi öncesinde gerek adaylar gerek ise A. Bakanlığı çalışanları sınavın olacağı, yapılacağı yönünde izlenimler oluşturmalarına rağmen: Söylemlerde ve bilgilendirmelerde keskin bir dönüş ile sınavın varlığı-yokluğu tam bir belirsizlik içerisine girmiştir.

Öne çıkabilecek talep/öneri ve/veya istekleri sıralamak gerekirse:

1-). 2015 yılı içerisinde İcra 2015 sınavının yapılacağı geçmiş yıllara bakılarak ön-görülmüştür. Bu bağlamda uygulanan İCRA MÜDÜR VE YARDIMCILARI İLE İCRA KATİPLERİNİN SINAV, ATAMA VE NAKİL YÖNETMELİĞİ bağlamında ve ÖSYM Sınav Arşivinden yola çıkılarak rutin olarak gerçekleştirildiği görülen bu sınav için adaylar çalışmalarına aylar öncesinden başlamış. Sınavın yapılacağı düşünülen Eylül-Ekim aylarının yaklaşması ile adaylar kurslara kayıt olmuş ve sınav ile ilgili çalışmalarını hızlandırmıştır.
Sınavın yapılacağı ön-görülen tarih dolayısı ile kurs sahipleri ya da yöneticileri de bu tarihlere yakın zamanlarda kursları başlatmakta ve kurs fiyatları ortalama 1000 TL ve üzerinde olmaktadır. Gözetilmesi gereken detaylardan biri de budur.

Ek Bilgi I.: Mevcut Uygulanan Yönetmelik: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131119-1.htm
Ek Bilgi II: ÖSYM Geçmiş Yıllar Takvimi: http://osym.gov.tr/belge/1-12665/gecmis-yillara-ait-sinav-takvimleri.html
(Hızlıca yapılacak olan bir tarama ile 1998 yılından bu tarafa sınavın uygulanmış/yapılmış olduğu görülecektir)

Bu bilgiler ışığında adayların 2015 yılı içerisinde bir sınava hazırlanması olağan olarak görülmektedir. Ayrıca 2015 yılı içerisinde sınav olmasını talep etmeleri de yapıla gelmiş, rutin düzenin devam edeceği beklentisine dayanmaktadır. Haklı bir beklenti olduğu adaylar tarafından dile getirilmektedir.
Adayların bu bağlamda mağduriyetleri; salt olarak yapmış oldukları harcamalar ve çalışmalarla sınırlı kalmamaktadır. Yaş sınırı itibari ile olması muhtemel ise 2016 yılında yapılacak sınava giremeyecek adayların olması da ayrı bir mağduriyet yaratmaktadır.

2-) Yukarıda da belirttiğimiz gibi İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı alımı rutin halinde gerçekleşen bir sınav olduğu için sene içerisinde edinilen izlenim sınavın olacağı yönünde olmuştur. Ancak son zamanlarda sosyal platformlar aracılığı ile adayların yapmış olduğu paylaşımlar: "Sınavın bir daha yapılmayacağı ve yönetmelik bağlamında bir değişiklik ile bu zamana kadar uygulanan alım yöntemi dışında; Kurum İçi Atama ile İcra Müdür ve Müdür Yardımcısı alımlarının yapılacağı dile getirilmektedir. Bütün bunlar söylenti halinde ve resmi bir nitelik kazanmadığı için adayların itibar ederek, bu bilgiler doğrultusunda hareket etmesini engellemektedir. Uygulama ya da göreve alım süreçleri değişiklik gösterebilir. A. Bakanlığı takdir ve tasarruf olarak burada etkin ve belirleyicidir Ancak yapılacak, yapılmış ya da yapılması muhtemel Yönetmelik değişiklikleri adaylara resmi olarak bildirilmesi önem arz etmektedir. Bunun sebebi öncesinde de belirtilen sebeplere dayanmaktadır. Unutulmaması gereken bir önemli nokta: Bu belirsiz ortam dolayısı ile yapılan çalışmaların sekteye uğraması ve muhtemel başarısızlıklara sebep olacak olmasıdır. Sınav kaygısı ile sınavın varlığı-yokluğu kaygısı arasında önemli bir fark vardır. Sınavın varlığı-yokluğu kaygısı; başarı-başarısızlığı etkileyecek belirleyici bir faktördür. Tüm bunların önüne geçecek, rahatlatıcı ve tüm mağduriyetleri giderecek bir açıklama yapılması adaylar tarafından beklenmektedir.

Şu sorular adayların çalışmalarını, beklentilerini ve dolayısı ile geleceklerini belirsizlik içine sokmaktadır:

---- 2015 yılı içerisinde İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı Sınavı yapılacak mıdır? Yapılacak ise sınav takvimi içerisinde ne zaman yer alacaktır? Yönetmelik hangi süre ve şekli işaret etmektedir? Yapılması planlanmıyor ise bunun gerekçeli sebebi nedir?

----İMS 2015 sınavı yıl içerisinde yapılmayacak ise bunun sebebi nedir? Yönetmelikte bu bağlamda bir değişiklik yapılmış mıdır ya da yapılması planlanmakta mıdır?

----Yapılacak ya da yapılmayacak olan İMS Sınavı için oluşan bu belirsizlik durumu için resmi bir açıklama gelecek midir?

----2015 yılında yapılmaması durumunda 2016 yılında sınav yapılacak mıdır? 2016 yılının sınav takviminde ne zaman yer alacaktır?

--- -Ya da tüm bu sorulara A. Bakanlığı ya da ilgili birimlerinin bir cevap vermesi/vermemesi resmi olarak gerekli olmayan bir durum mudur? Resmi ve rahatlatıcı bir açıklama yapılıp-yapılmaması A. Bakanlığı takdirinde midir?

3-) Son olarak; tamamen söylentiye dayalı ve sosyal medya platformlarında öne sürülen: "Siyasi olarak belirsiz ortamdan dolayı sınav açıklanmıyor/yapılmıyor" kaygısıdır. Bu kaygının dile getiriliyor olması adayların bütün belirleyici motivasyonlarını etkilemektedir. Devlet geleneğimiz ve devletimizin istihdam gücü böylesi bir kaygının oluşmasına sebep olmayacaktır. Rutin olarak gerçekleştirilen ve belirleyici bir sınav ile (ÖSYM Kurumu tarafından hazırlanan) yapılan bu alımın; siyasi olarak belirsiz ortam dolayısı ile yapılmayacağının söylenmesi kaygı düzeyini arttırmaktadır. Adayları rahatlatan bir açıklama yapılması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber