Alacağınız aracın boyalı olduğunu nasıl anlarsınız?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Eylül 2015 07:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Alacağınız aracın boyalı olduğunu nasıl anlarsınız?

ALACAĞINIZ ARAÇTA BOYALI VE DEĞİŞMİŞ PARÇALAR NASIL ANLAŞILIR?

Sevgili Memurlar.net okuyucuları; artık araç alırken hepimiz soruyoruz bu araçta değişen ve boyanan parçalar nelerdir diye? Sormak ta gerekiyor bence. Bazen sıfır araçlarda bile boyanmış ve değişmiş parçalar çıkabiliyor ki ikinci el araçları varın siz düşünün. Satıcı dürüst ise size net ve doğru cevapları veriyor, lakin bu her zaman böyle olmuyor ve satıcılar aracı satabilmek için net bir şey söylemiyor ve alıcıyı yanıltıyor. Özellikle oto galerilerden ve al-sat yapan kişilerden alınmış araçlarda söylenenden çok daha farklı araçlarla karşılaşıyoruz. Tabi bunları hepsi için söylemek yanlıştır dürüst olarak işini yapanları tenzih ederiz. Kurumsal olarak hakkı ile bu işi yapanları diğerlerinden ayrı tutmak gerekir.

Araç alırken dikkat etmemiz gereken temel unsurlardan birincisi mümkün olduğu kadar kaporta aksamının orijinal olmasıdır. Değişmiş veya boyanmış parçalar kaza ve hasar belirtisidir. Kimse kaza yapmış ağır hasarı olan araçları almak istemez. Bazen araçlar tamir edilirken başka arızalar da meydana gelebilir. Bu gibi olaylara mahal vermemek için çok dikkatli olmalıyız.

Peki bunu kendimiz çıplak gözle nasıl anlayabiliriz? Aracı dikkatle incelediğimizde;

1- Boyalı parçalarda renk ve ton uyumsuzluğu olur ya daha parlak ya da daha mat durur.

2- Boyanırken oluşan boyaya yapışan zerre ve tozlar boyanan zeminde iz bırakır bu izleri gördüğümüzde parçanın boyanmış olduğu görülebilir.Boyanan zeminde nokta gibi görüntüler oluşur.

3- Boya kalıntıları ve akıntılar parçanın boyanmış olduğu manasına gelir.

4- Parça üzerinde oluşan macun ve zımpara izleri yine bizlere ipucu verir.

5- Boyalı yüzeylerde ışıkta belli olan haritamsı bir görünüm vardır.

6- Boyalı parçaların uç ve ayrıntı kısımlarında macun ve boya kalıntıları her zaman kalır kapı kollarının altında iz bırakır.

7- Maskelenirken oluşan izler boya yapılan satıhta her zaman görünür.

8- Parçaların kenarlarına dokunulduğunda hissedilen pürüzler boyalı olduğunun göstergesidir, orijinal olan parçalarda kenar kısımlar pürüzsüzdür.

9- Değişmiş parçaların vida ve somunları oynandığı için anahtar değen yerler boya atar vida kafaları ezilip görüntüsü bozulur ve pulların altında yarım hilal şeklili izler bırakır.

10- Değişen parçalar üzerinde bulunan meges orijinal fabrikasyon robotun yaptığından farklı olacağından değişmiş kapı sacı veya kaput gibi parçalarda bize ipucu olacaktır.

11- Arka çamurluk değişimleri ve arka panel değişimleri poyda değişimleri de megeslerin izlerinin bozukluğundan ve farklılığından anlaşılır.

12- Boya kalınlığı ölçen makineler ile yapılan muayeneler de boyanmış ve değişmiş parçaları bizlere yaklaşık olarak %85 söyler. Boya altında yapılmış macun işlemini gözden kaçırmaz lakin ince çiziklerden tamirat olmadan boyanmış parçalarda yanılma payı vardır.

Boyanmış ya da değişmiş parçanın ne zararı olabilir? diye soran arkadaşlarımız olacaktır elbet. Bunu şöyle açıklayalım boyanan parçalar çok büyük bir ihtimal tamirat da görmüş olabilir. Isıl işlem ve kaynak gören parçalar paslanmaya karşı yapılmış olan galvaniz işlemini bölgesel olarak yok edeceği için işlem gören parçalarda çürüme çok daha hızlı olacaktır ve macun ve boya altında oluşan paslanma ve çürümeler boya altından kabarmalara, boya ve macun atıklarına neden olacaktır. Bazen çok acemice ve acele ile yapılan tamiratlar üzerinden bir sene bile geçmeden kavlama ve macun atmalara neden olur aracımızın görüntüsü bozulur kimse böyle olmasını istemez. Boyanmış ve tamirat görmüş parçalarda dalgalı görüntü ve renk uyumsuzluğu kullanıcıyı rahatsız edecektir, boya kalitesine bağlı olarak güneş yanığı araçta kendini çok çabuk belli edecektir.

Değişen parçalar ise biraz daha büyük hasar anlamına gelebilir. Parça üzerinde küçük bir ezik veya çizik olsa sadece düzeltilir ve boyanır neden değişsin? Değişim olmuş ise parçanın bulunduğu yer iyice incelenmelidir. Artık servisler parçayı düzeltip boyamak yerine daha sıklıkla değişim cihetine gitmektedir. Bunun nedeni hem yedek parçadan kazanç sağlamak hem de işçilikten kazanç sağlama düşüncesidir .

Şunu da unutmamak gerekir tamir görmüş parçalar değişmiş yeni parça kadar düzgün bi görüntü sağlamayabilir. Bazı durumlarda onarmaya çalışmaktansa değiştirmek çok daha doğru olacaktır. Her değişen parça da büyük hasar manasına gelmez. Sadece hasarın çok daha iyi onarılabilmesi ve düzgün görünmesi için gerekli bir adım da olabilir.

Oto-danışman-ekspert

Memurlar.net Editörü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber