2010 KPSS'de soruşturma dosyası 5 yıl sonra tamamlandı

KPSS'de 2010 yılında kopya çekildiği iddiaları üzerine başlatılan soruşturma tamamlandı. Erkman, bin 235 sayfalık iddianameyi incelenmek üzere Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen'e gönderdi. İddianamede, 3 bin 227 şüpheli bulunduğu ve bunlardan 896'sının karı koca olduğu anlatıldı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Eylül 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2010 KPSS'de soruşturma dosyası 5 yıl sonra tamamlandı

2010 yılında yaşanan KPSS kopya skandalında, atanan savcı Şadan Sakınan 3 yıl boyunca hiçbir işlem yapmadı.

17 Aralık olayları sonrasında, dosyanın savcılığına Yücel Erkman atandı. Yücel Erkman hızlı bir şekilde, 3 bini aşkın şüphelinin akrabalık bağlarını, gittikleri dershaneleri, karı-koca durumlarını irdeledi. Sonuçta 50 kişi şuan tutuklu bulunuyor.

İşte KPSS soruşturmasının ilk bölümü olan 230 kişiyle ilgili soruşturma dosyası tamamlandı.

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen, Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü Cemil Koca, Körfez Dershanesi'nin sahibi ve paralel yapının eğitim imamı olduğu öne sürülen Yusuf Rodoplu ve Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan'ın da aralarında bulunduğu 9 örgüt yöneticisi hakkında 21 yıla kadar hapis istendi.

İŞTE MEDYADA BUGÜN YER ALAN HABERLER

Cumhuriyet tarihinin en büyük soru hırsızlığı olarak gösterilen 2010 KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili hazırlanan iddianamede şüpheliler için rekor oranda hapis cezası istendi. 230 şüphelinin 3 bin 707 yıla kadar hapsini talep eden Ankara Savcılığı, suçun kopya değil zincirleme dolandırıcılık olduğunu belirtti.

10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Genel Yetenek, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanlarından oluşan KPSS'de soruların çalınmasına ve sınava girenlere dağıtılmasına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman tarafından 55'i tutuklu 230 şüpheli hakkında bin 235 sayfalık iddianame hazırlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nden verilen talimat doğrultusunda devlet kurumlarına sızmak için KPSS sorularını ele geçiren ve bu sorularla haksız şekilde sınava girdikleri belirlenen şüpheliler için hazırlanan iddianamede rekor ceza talep edildi. "Suç işlemek için örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak", "Resmi belgede sahtecilik", "Kamu kurum ve kuruluşlarını zararına dolandırmak", "Suç delilini yok etmek", "Görevi kötüye kullanmak", "Yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etmek" suçlamalarının yöneltildiği 230 şüpheli için toplam 3 bin 707 yıl hapis cezası istendi.

KOPYA DEĞİL DOLANDIRICILIK

İddianamenin değerlendirme bölümünde, söz konusu eylemlerin örgütlü bir şekilde gerçekleştirildiği belirtilerek "Adaylardan bir kısmı bu sınavda elde ettiği haksız başarıya dayanarak kamu görevine atanmış ve son menfaat olan son maaşına kadar da eylemine devam etmiştir. Dolayısıyla bu sınava dayanarak kamu görevine atanan şüphelilerin eylemi zincirleme nitelikli dolandırıcılık suçu şeklindedir. Kopya ise sınav anı ve sınav esnasındaki faaliyetlerdir. Buradaki durum ile tamamen farklıdır" ifadeleri kullanıldı.

FUAT AVNİ KAÇIRDI

Soruşturma kapsamında MASAK tarafından hazırlanan raporuna da yer verilen iddianamede, sınav sorularını çalan şüphelilerin çalıştığı kurumlar ile FETÖ'nün yurt dışındaki kuruluşları arasındaki bağa dikkat çekildi. İddianamede, twitter'da yaptığı paylaşımlarla bilinen Fuat Avni'den de bahsedildi. Fuat Avni'nin operasyon bilgilerini önceden ifşa ederek gözaltı listesinde bulunan şüphelilerin kaçmasına yardım ettiğine dikkat çekildi.

Yarımağan ve Demir de şüpheli

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen, Samanyolu Eğitim Kurumları Genel Müdürü Cemil Koca, Körfez Dershanesi'nin sahibi ve paralel yapının eğitim imamı olduğu öne sürülen Yusuf Rodoplu ve Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan'ın da aralarında bulunduğu 9 örgüt yöneticisi hakkında 21 yıla kadar hapis istendi. İddianamede adı örgüt üyesi olarak geçen 215 şüpheli hakkında 16 yıl, örgütle bağlantısı tespit edilmeyen 6 kişi için de 13 yıl hapis talep edildi.

REKTÖR HALEN FİRARİ

İddianamede, örgüt yöneticisi olarak gösterilen Hanefi Sözen, Cemil Koca, Şerif Ali Tekalan ve soruları Baki Saçı'ya gönderdiği tespit edilen dosyanın kritik ismi Berat Koşucu'nun aralarında olduğu bazı isimlerin firari olduklarına yer verildi. ÖSYM'nin 2010 KPSS dönemindeki başkanı Ünal Yarımağan ile geçtiğimiz Mart ayında görev süresi biten Ali Demir'in adı da KPSS iddianamesinde yer aldı. Yarımağan ve Demir'e "Görevi ihmal" ve "Suç delilini yok etmek" suçlamaları yöneltildi.


Mesut Hasan BENLİ

2010 yılındaki KPSS'deki kopya iddiaları üzerine başlatılan soruşturma 5 yılın ardından tamamlandı. Soruşturmayı sürdüren Savcı Yücel Erkman, aralarında ÖSYM eski Başkanları Ali DEMİR ve Ünal Yarımağan'ın da bulunduğu 230 şüpheli hakkında, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, resmi belgede sahtecilik" suçlarında iddianame hazırladı. Hakkında dava açılan şüphelilerden 14'nün ÖSYM çalışanı olduğu belirtildi.

55 KİŞİ TUTUKLU

Soruşturma kapsamında şu anda cezaevinde 55 tutuklu bulunurken, 117 kişi hakkında adil kontrol kararı olduğu öğrenildi. İddianamede, şu değerlendirmeler yapıldığı öğrenildi:

HAKSIZ KAZANÇ VURGUSU

"Sınav sorularını sınavdan önce elde eden adaylar, kamuya ait malı kamuyu aldatarak, haksız bir şekilde elde etmişler, kullanmışlar ve haksız başarı elde etmişlerdir. Bu şekilde kamu kurumu zararına nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemeye başlayan adaylardan bir kısmı bu sınavda elde ettiği haksız başarıya dayanarak, kamu görevine atanmış ve son menfaat olan son maaşına kadar da eylemine devam etmiştir. Dolayısıyla bu sınava dayanarak kamu görevine atanan şüphelilerin eylemi zincirleme dolandırıcılık suçu şeklindedir. Kopya ise sınav anı ve sınav esnasındaki faaliyetleridir. Buradaki durum ile tamamen farklıdır.

AKRABALAR BAŞARI SAĞLADI

"Yüksek başarı elde eden şüphelilerin aynı dershane, okul ve şirket çalışanı oldukları, aynı zamanda şüphelilerin baldızının, kuzeninin, eşlerinin, iş yeri arkadaşlarının ve iletişim adresleri aynı olanların da yüksek başarı elde ettikleri görülmüştür."

1148 KİŞİ AKRABA

İddianamede, şüphelilerin yüzde 61'nin örgüt lideri firari şüpheli Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği, Mehmet Hanifi Sözen ile irtibatı bulunduğu öne sürüldü. İddianamede, dosya kapsamında şüpheli sayısının 3 bin 227 kişi olduğunun altı çizildi. Bu kişilerin bin 148'nin akraba, 896'sının karı koca olduğu, 2bin 690'nın aynı kurumda çalıştığı tespit edildiği bilgisi yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber