Belediye başkanlarının maaşı, yerleşim merkezlerinin nüfusuna göre aylık brüt 1.1 milyarla 7.3 milyar lira arasında olabilecek

Haber Giriş : 10 Mart 2004 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye başkanlarının maaşı, yerleşim merkezlerinin nüfusuna göre aylık brüt 1.1 milyarla 7.3 milyar lira arasında olabilecek

28 Mart'ta seçilecek yeni belediye başkanlarını bir sürpriz bekliyor. Yerel seçimlerden sonra yasalaştırılacak olan yerel yönetim reformu kapsamında belediye başkanlarının maaşlarına sınırlama getirilecek.
Belediye başkanlarının maaşı aylık brüt 1.1 milyar ile 7.3 milyar lira arasında olabilecek. Mevcut uygulamada maaşlar belediye meclisi kararıyla belirleniyor. Herhangi bir üst sınır bulunmuyor. Bu nedenle küçük bir belde belediye başkanının maaşı bile milletvekili maaşını katlayabiliyor.

Encümen maaşları da belirlendi
Geçen hafta TBMM'ye sunulan Belediye Kanunu tasarısına göre, belediye başkanlarının maaşı yerleşim merkezlerinin nüfusuna göre dokuz ayrı kademede belirlenecek. Nüfusu 5 binden küçük olan belediyelerde başkanların maaşı brüt 1 milyar 92 milyon lirayı, nüfusu 2 milyonu aşan belediyelerde ise 7 milyar 284 milyon lirayı aşamayacak. Belediye encümenleri ise nüfusu 50 bine kadar olan belediyelerde aylık brüt 182.1 milyon, 50 bini aşanlarda da 364.2 milyon lira maaş alabilecek. Türkiye'nin gündeminde uzun süre tartışılması beklenen yerel yönetimler reformu çerçevesinde getirilecek belediyelerle ilgili bazı önemli düzenlemeler şöyle:

Üniter devlet korunacak
Yerel yönetim reformunun üniter devlete zarar vermemesi için önlem alındı. Belediye meclisleri, belediyelere verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasî konuları görüşür ve bu konuda karar alırsa İçişleri Bakanlığı'nın bildirisi üzerine Danıştay'ın kararıyla feshedilebilecek. Mülki idare amirleri hukuka aykırı gördükleri belediye meclisi kararları aleyhine idari yargıya başvurabilecek.

Halen 2 bin olan belediye kurulmasındaki nüfus şartı 5 bine çıkarılacak. Yerleşik alanı, kurulu bir belediyenin sınırlarına 5 bin metreden daha yakın olan yerleşim yerlerinde belediye kurulamayacak.

Nüfusu 50 bin ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına, 5 bin metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzelkişiliği alınacak bir kararla bu belediyeye katılabilecek. Nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler, Danıştay'ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı'nın önerisi üzerine müşterek kararnameyle köye dönüştürülecek.

Belediyeler il ve ilçe sınırları içerisinde okul öncesi eğitim kurumları açabilecek. Genelkurmay Başkanlığı ve muhalefet partileri taslakta yer alan bu düzenlemeye kuran kurslarının açılmasına da olanak vereceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Yasayla şehiriçi trafik hizmetleri de belediyelere bırakılacak. Motorlu taşıt muayene ve emisyon ölçümü belediyeler tarafından yapılacak. Belediyeler sağlıkla ilgili her türlü tesis açabilecek ve işletebilecek.

Belediyelerin vergileri, resimleri, harçları ve proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettikleri gelirleri, şartlı bağışlar ile kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları haczedilemeyecek.

Özelleştirme yetkisi
Belediye meclisleri, belediye adına imtiyaz verebilecek ve belediye yatırımlarının yap-işlet (Yİ) veya yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılmasına karar verebilecek. Belediyeye ait şirket, işletme ve iştirakler belediye meclisinin alacağı kararla özelleştirilebilecek.

Taslağa göre belediyelerin yıllık personel giderleri, bütçelerinin yüzde 30'unu aşamayacak. Nüfusu 10 binin altında olan belediyelerde bu oran yüzde 40 olarak uygulanacak. Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenecek. Belediyeler bütçe dışı harcama yapamayacak.

Sıkı denetim
Belediyelerin hesaplarında üç ayrı denetim yapılacak. İş ve işlemlerin hukuka uygunluğunu iç denetçiler, mali ve performans denetimini Sayıştay yapacak. İçişleri Bakanlığı da malî işlemler dışında kalan diğer idarî işlemleri, idarenin bütünlüğüne ve kalkınma planı ve stratejilerine uygunluğu açısından denetleyecek.

Belediyelerin, diğer mahallî idarelerden veya merkezî idare kuruluşlarından olan özel hukuk ve kamu hukukuna tabi alacak ve borçları mahsup edilebilecek. Mahsup işlemlerine ilişkin esas ve usuller, İçişleri Bakanlığı'nın olumlu görüşü alınarak, Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenecek.

Kent konseyleri kurulacak
Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek amacıyla kent konseyleri kurulacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber