Polise bombalı saldırılar 20 Temmuz'dan sonra arttı

PKK terör örgütünün 20 Temmuz'dan 11 Eylül'e kadar 13 adet uzaktan kumandalı, 30 adet telli komutalı sistem ve 8 adet de bombalı araç eylemi düzenlediği bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2015 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polise bombalı saldırılar 20 Temmuz'dan sonra arttı

Fatih Çakmak

PKK terör örgütü, 20 temmuzdan 11 Eylül'e kadar Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde polis sorumluluk alanında 13 adet uzaktan kumandalı ve 30 adet de telli komutalı sistem ile 8 adet de bombalı araç kullanarak eylem düzenledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Yıldırım Beyazıd Haktanır, AA muhabirine kurumun yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Haktanır, 1979'da kurulan birimde ülke genelinde 358 bomba imha uzmanı polisin görev yaptığını söyledi.

Ülke genelinde görev yapan bomba imha uzmanlarının eğitimleri, kullandıkları cihaz ve ekipmanlar ile her türlü lojistik desteğin Ankara'da bulunan kurum merkezinden sağlandığını belirten Haktanır, 81 ilde ve aynı zamanda İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır ve Van gibi 7 büyük ilde Bomba İmha ve İncelemeleri Şube Müdürlüğü olarak, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık ile TBMM'de de Koruma Daire Başkanlıklarına bağlı olarak görev yaptıklarını kaydetti.

Haktanır, uzman 63 bomba arama köpeğinin de bu merkezde eğitilip yurt genelinde hizmete sunulduğunu belirterek, "Ulusal ve uluslararası eğitim faaliyeti yürüten birimimizde, bugüne kadar yaklaşık 17 ülkeden 335 yabancı bomba uzmanına da bu merkezde eğitim verildi" dedi.

Haktanır, Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü olarak ulusal ve uluslararası üst düzey toplantı, miting gibi organizasyonlarda görev aldıklarını belirtti.

Haktanır, özellikle 22 Temmuz'dan sonra bölücü terör örgütü PKK'nın, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde hem yolların, hem de menfezlerin tuzaklamasıyla olay sayılarında ciddi artış olduğunu kaydetti.

Haktanır, PKK terör örgütünün 20 Temmuz'dan 11 Eylül'e kadar 13 adet uzaktan kumandalı, 30 adet telli komutalı sistem ve 8 adet de bombalı araç eylemi düzenlediğini bildirdi.

Haktanır'ın'ın verdiği bilgiye, terör saldırılarının artış gösterdiği temmuz ayından itibaren bombalı olaylar incelendiğinde de, Türkiye genelinde polis bölgesinde temmuzda 124, ağustosta 238, 11 Eylül'e kadar 51 çeşitli şekillerde bombalı olay meydana geldi.

Yurt genelinde temmuzda 55, ağustosta 107, 11 Eylül'e kadar da 16 patlamamış el yapımı bomba etkisiz hale getirildi. Bu zaman içinde ayrıca, 80 patlamamış askeri mühimmat ele geçirildi. Temmuzda 995, ağustosta ise bin 842 şüpheli pakete müdahale edildi.

Ocak ayından haziranın sonuna kadar yurt genelinde polis bölgesinde bomba imha uzman ekipleri, 289 olaya müdahale ederken, 146 patlamamış el yapımı bomba etkisiz hale getirildi.

Bomba imha uzmanları bu süre içinde İstanbul, Tunceli, Batman, Şırnak, Batman, Cizre, Diyarbakır Dicle ve Siirt'te de bomba yüklü araçlara müdahale ederek, etkisizleştirdi.

"Zor şartlarda çalışıyorlar"

Haktanır, birimin kurulduğu tarihten itibaren 11 bomba imha uzmanı polisinin şehit olduğunu, 21 görevlinin de bombaya müdahale ederken, yaralanarak gazi olduğunu belirterek, "En son kamuoyunun da bildiği gibi İstanbul'da Bomba İnceleme ve İmha Şube Müdürü Beyazıt Çeken, olay yerinde inceleme yaparken teröristlerin yapmış olduğu silahlı saldırı sonucunda şehit olmuştur" bilgisini verdi.

Haktanır, bölücü terör örgütü PKK'nın yüksek miktarda el yapımı patlayıcı madde kullanarak eylem yaptığını, olaylarda görev yapan bomba uzmanı polislerin çok zor şartlarda vatandaşların zarar görmemesi için canları pahasına çalıştıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber