'Cinsiyet değişikliği' Anayasa Mahkemesinin gündeminde

Cinsiyet değişikliği ameliyatı olmadığı için nüfus cüzdanı değiştirilmeyen eşcinselin yaptığı başvuru, AYM'nin gündemine geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2015 20:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Cinsiyet değişikliği' Anayasa Mahkemesinin gündeminde

Cinsiyet değişikliği ameliyatı olmadığı için nüfus cüzdanı değiştirilmeyen eşcinselin yaptığı başvuru, Anayasa Mahkemesinin (AYM) gündemine geldi.

Cinsiyet değiştirme ameliyatı olmaya hazırlanan bir eşcinsel, Türkiye'de riskli olabileceği düşüncesiyle operasyonu yurt dışında olmaya karar verdi. Ameliyattan önce diğer prosedürleri tamamlayan kişi, nüfus kağıdını değiştirmek istedi. Ancak ameliyat olmadığı gerekçesiyle nüfus cüzdanının değiştirilmesi talebi reddedildi.

İstemi reddedilen kişi, dava açtı. Dava dilekçesinde, "Kişinin ameliyat olmaktan kaçınmadığı, Türkiye'deki ameliyatlarda yaşanan komplikasyonlar nedeniyle ameliyatı yurt dışında olmak istediği fakat nüfus kağıdını değiştiremediği için dış görünüşü ile kimliği arasındaki fark nedeniyle iş bulamadığı" belirtildi.

Dilekçede, "Müvekkil, üreme yeteneğinden yoksun bırakılmaya ilişkin tüm ameliyatları geçirmiş ancak sadece erkeklik organına ilişkin prosedür kalmıştır. Bu aşamada kimliği ile görüntüsü birbirini doğrulamadığından iş bulamamaktadır. Bu sebeple ameliyat parası biriktirememektedir. Bu nedenlerle Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesinin ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırılık iddiamızın değerlendirilmesini, akabinde davamızın kabulünü talep ederiz" ifadeleri kullanıldı.

Davaya bakan Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesinin ikinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasını ciddi bularak, dosyayı Anayasa Mahkemesine gönderdi.

Anayasa Mahkemesi, Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesinin yaptığı başvurunun ilk incelemesini tamamladı. Yüksek Mahkeme, davanın iptal istemini daha sonra belirlenecek bir tarihte esastan karara bağlayacak.

Türk Medeni Kanunu'nun 40. maddesinin ikinci fıkrası, "Cinsiyet değiştirme ameliyatı gerçekleştirildiğinin resmi sağlık kurulu raporuyla doğrulanması halinde, mahkemece nüfus sicilinde gerekli düzeltmenin yapılmasına karar verileceği"ni hükme bağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber