'Ergenekon' sanıklarıyla ilgili ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi, 'Ergenekon Davası' sanıklarından Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek ve Hasan Atilla Uğur'un, uzun tutukluluk nedeniyle kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2015 15:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Ergenekon' sanıklarıyla ilgili ihlal kararı

Anayasa Mahkemesi, "Ergenekon Davası" sanıklarından Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur'un yaptıkları bireysel başvuru üzerine, uzun tutukluluk nedeniyle kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Kararda, Perinçek ve Çiçek'in 2008 Mart ayında, Uğur'un ise 2008 Temmuz ayında "Ergenekon Soruşturması" kapsamında tutuklandıkları hatırlatıldı.

Kamuoyunda "Ergenekon Davası" olarak bilinen ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen davada, 5 Ağustos 2013'te bu kişilerin mahkumiyetlerine ve tutukluluk hallerinin devamına karar verildiği belirtildi.

Karara göre, Perinçek, Çiçek ve Uğur, tutukluluk hallerinin kanunda öngörülen azami süreyi aştığını ve tutukluluk sürelerinin makul olmadığını savunarak, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, başvurucuların uzun tutukluluk nedeniyle kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

Kararda, başvurucuların gözaltına alınmaları ile ilk derece yargılamasının sona erdiği tarih arasında 5 yılı aşan sürelerle tutuklu kaldıkları belirtildi.

Kanunda öngörülen 5 yıllık azami tutukluluk süresinin bazı suçlar için iki katı uygulanmasına yönelik düzenlemenin Yüksek Mahkemece iptal edildiği anlatılan kararda, iptal kararının Resmi Gazete'de ilanından bir yıl sonra yürürlüğe girmesi nedeniyle bireysel başvuru tarihinde geçerli olmadığı kaydedildi.

Buna karşın tutukluluk süresinin makul olup olmadığının her dosyanın kendi özelliklerine göre değerlendirilmesi gerektiği ifade edilen kararda, tutuklama tedbirine kişilerin suçluluğu hakkında kuvvetli belirti bulunmasının yanı sıra kaçmalarını, delillerin yok edilmesini veya değiştirilmesini önlemek amacıyla başvurulabileceğinin altı çizildi.

Başlangıçtaki bu tutuklama nedenlerinin belli bir süreye kadar tutukluluğun devamı için yeterli görülebileceği belirtilen kararda, bu süre geçtikten sonra, uzatmaya ilişkin kararlarda tutuklama nedenlerinin hala devam ettiğinin gerekçeleriyle birlikte gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Kararda, bu gerekçelerin "ilgili" ve "yeterli" görüldüğü takdirde, yargılama sürecinin özenli yürütülüp yürütülmediğinin incelenmesi gerektiği bildirildi.

Bu kapsamda, somut olayda serbest bırakılma talepleri ve tutukluluğa itiraz üzerine verilen kararlarda gösterilen gerekçelerin 5 yılı aşan tutukluluk süreleri bakımından "ilgili" ve "yeterli" olmadığı kaydedildi.

Perinçek, Çiçek ve Uğur, geçen yıl Mart ayında tahliye edilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber