'Ucube heykel' kararı 3 ayda bozuldu

HeykeltIraş Mehmet Aksoy'un, Kars'ta yıktırılan "İnsanlık Anıtı" adlı eserine "Ucube" dediği gerekçesi ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 100 bin lira manevi tazminat talebiyle açtığı ve 10 bin lira tazminat kazandığı dava Yargıtay'dan döndü

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 19 Eylül 2015 22:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Ucube heykel' kararı 3 ayda bozuldu

Serdar KULAKSIZ

İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin geçen mart ayında verdiği karar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatlarının itirazı üzerine bozuldu. Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin bozma kararında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kars mitingi sırasında heykelle ilgili kullandığı "ucube" sözcüğünün genel bir eleştiri ve değerlendirmeye ilişkin bulunduğu ifade edildi.

Kararda açıklamaların davacının kişiliğine yönelik olmadığı belirtildi, "Sanatçıların ve siyasi kimliğe sahip kişilerin eleştirilere açık olması gerektiği gözetilerek istemin tümden reddine karar verilmesi gerekirken kısmen kabulü yerinde olmamış, kararın bozulması gerekmiştir" denildi.

Cumhurbaşkanı'na hakaretten yargılanacak

Tazminat davasını kısmen kazandıktan sonra verdiği röportajda, 10 bin liralık tazminata atıfla "Haram parayı heykele yatırmam" diyen Mehmet Aksoy, bu kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesi ile mahkemelik olmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada suçlamayı reddeden Aksoy, "Bu para emek ve ter karşılığı kazanılmadığı için bu tabiri kullandım" demişti. Aksoy hakkında "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten 1 yıldan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Aksoy bu davada önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber