Kıst maaşta, asgari geçim indirimi olur mu?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Eylül 2015 07:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kıst maaşta, asgari geçim indirimi olur mu?

SORU: Ben Ağustos 17 de atamam yapılan kurumda iş başı yaptım Ağustos ayı için 29 günlük kısıtlı maaş yapıldı ancak kısıtlı maaş da asgari geçim indirimi hesaplanmaz diyerek asgari geçim indirimi vermediler
Almam gerektiğini düşünüyorum almam gerekiyorsa tam mı yoksa çalıştığım gün üzerinden mi almam gerekir.
Eşim çalışıyor çocuğumuz eşimin üzerinde görünüyor
Yardımlarınızı rica ederim

CEVAP: Asgari geçim indirimi uygulaması, 5615 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2 nci maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mülga 32 nci maddesi 01/01/2008 tarihinden geçerli olmak üzere başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

"Asgari geçim indirimi

Madde 32- Ücretin gerçek usülde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanır.

Asgari geçim indirimi; ücretin elde edildiği takvim yılı başında geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarının; mükellefin kendisi için % 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere; ilk iki çocuk için % 7,5 diğer çocuklar için % 5'idir. Gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır. Asgari geçim indirimi, bu fıkraya göre belirlenen tutar ile 103 üncü maddedeki gelir vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranın çarpılmasıyla bulunan tutarın, hesaplanan vergiden mahsup edilmesi suretiyle uygulanır. Mahsup edilecek kısmın fazla olması halinde iade yapılmaz...." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca; söz konusu uygulamanın esaslarını belirleyen 265 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin "Uygulamanın Esasları" başlıklı 3 üncü maddesinde; Asgari geçim indirimi uygulamasından ücretleri gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişiler yararlanabilecektir.

Asgari geçim indirimi, ücretin elde edildiği takvim yılı başında belirlenen 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarına;

Mükellefin kendisi için % 50'si

Çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için % 10'u

Çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere ilk iki çocuk için % 7,5'i

Diğer çocuklar için % 5'i (2015 yılında bu oran %10 oldu)

olmak üzere ücretlinin şahsi ve medeni durumu dikkate alınarak hesaplanan indirim oranlarının uygulanması sonucu bulunacak tutarın, Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan Gelir Vergisi tarifesinin birinci gelir dilimine uygulanan oranla çarpılması sonucu bulunacak indirim tutarının 1/12'sinin aylık olarak hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilmesi suretiyle bulunacaktır." düzenlemesi yer almaktadır.

Diğer taraftan 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Açıktan Atamada Aylığa Hak Kazanma" başlıklı 165 inci maddesinde;

"Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabiyle ay sonunda ödenir." Hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerini birlikte değerlendirdiğimizde; memuriyete başladığınız tarihten itibaren alacağınız kıst maaş ödemesini takip eden aydaki tam maaşla birlikte alacağınızdan ve her ay için hesaplanan asgari geçim indirimi tutarından (2015 yılı Bekar personel için 90,11 TL) fazlasının ödenmesi mümkün olmadığından "Gelirin kısmi döneme ait olması halinde, ay kesirleri tam ay sayılmak suretiyle bu süreye isabet eden indirim tutarları esas alınır." düzenlemesi devlet memurları için uygulamamaktadır. Yani kıst maaş ödemesinde AGİ hesaplanmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber