'Kürtleri İslam'dan koparmak istiyorlar'

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Güneydoğu'da hayatını ilme adamış 500 bilgin ile dört günlük bir toplantı yaptıklarını söyleyerek, "Onlarla yaptığımız müzakerede bölgede başlayan terör hadisesinin sadece bir terör hadisesi olmadığı, aynı zamanda tarih boyunca İslam'a olan sadakati tartışılmaz olan Kürt kardeşlerimizi İslam'dan koparma teşebbüsü olarak okunması gerektiğini değerlendirdik" diye konuştu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2015 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kürtleri İslam'dan koparmak istiyorlar'

Mekke'de 2015 yılı hac ibadetini ve Kurban Bayramını değerlendirme toplantısında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez hac ibadeti ve İslam dünyasında yaşanan olayları değerlendirdi. Doğu'da son zamanlarda patlak veren terör olaylarını değerlendiren Görmez bunların sadece terör meselesi olmadığını söyledi.

SADAKATLERİ TARTIŞILMAZ

Mekke'ye gitmeden önce Güneydoğu'da hayatlarını ilme adamış, 500 bilim adamıyla görüşmeler yaptığını belirten Görmez "Onlarla yaptığımız müzakerede bölgede başlayan terör hadisesinin sadece bir terör hadisesi olmadığı, aynı zamanda tarih boyunca İslam'a olan sadakati tartışılmaz olan, bizim ayrılmaz bir parçamız olan Kürt kardeşlerimizi sadece Türklerden ayırma teşebbüsü değil, aynı zamanda İslam'dan koparma teşebbüsü olarak okunması gerektiğini gördük" değerlendirmesini yaptı.

YENİ YARALAR AÇILDI

İslam toplumları için yaşanan yüzyılın "hazan mevsimi" ve "hüzün yüzyılı" olduğunu belirten Görmez, "Müslümanlar bu yüzyılın başında yaşadıkları bölünmeyi parçalanmayı, dağılmayı, işgalleri ve sömürgelerin bıraktığı izleri silmeye çalışırken yüzyılın başında ortaya çıkan yaralarını sarmaya çalışırken yeni büyük yaralar açılmıştır" diye konuştu.

DÖRDÜNCÜ HÜZÜN YILI

Bu dönemi "dördüncü zor dönem" olarak nitelendiren Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hazreti Osman'ın öldürülmesi birinci, Moğol istilasıyla Haçlı seferleri ikinci, Osmanlı'nın yıkılışı üçüncü zor dönemdir. Bu son on yıllar dördüncü zor dönem olarak İslam'da yad edilecektir. Çünkü büyük yaralar açılmıştı. İşgal ve sömürgelerin açtığı büyük yaralar da vardı. Bu yaraları Müslümanlar sarmaya çalışıyorlardı. Son 30 yılda 11 milyon Müslüman katledildi. Bu yaralar da sarılabilir."

MÜSLÜMANLARIN ZAAFI

Müslümanların bütün musibetleri hariçte arama, suçu başkalarına atmak konusunda zaman zaman mahir olabildiğini anlatan Görmez, "Elbette harici unsurların farkında olmak lazım. Afganistan savaşıyla başlayan, Bosna, Çeçenistan savaşları, İran-Irak savaşı, Irak'ın işgali daha sonra Arap Baharı adı altında İslam dünyasındaki hareketlenmeler bütün bunların harici sebeplerini farkında olmakla birlikte asıl bizden kaynaklanan dahili sebepleri unutmamak lazım" uyarısında bulundu.

Akdeniz vicdan mezarlığına dönüştü

İslam dünyasında bu olup bitenlerin göç hareketini beraberinde getirdiğine dikkati çeken Mehmet Görmez, son zamanlarda bütün dünyanın konuştuğu bir "mülteciler sorunuyla" karşı karşıya kalındığını dile getirdi. Tarih boyunca İslam coğrafyasının sığınılan coğrafya olduğunu hatırlatan Görmez, "Dünyanın her tarafından mazlumlar İslam coğrafyasına sığınmıştır. Bugün Müslümanlar, Müslümanlardan kaçarak gayrimüslimlere sığınmak zorunda kalmışlardır. Akdeniz sadece mülteciler mezarlığı değil vicdan mezarlığına dönmüştür. Allah'a şükür Türkiye var. Sığınak olarak bizi buldular. Tabi ki yeterli değil" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber