Ödenmeyen aile yardımı, kaç yıl içinde geri talep edilebilir?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 28 Eylül 2015 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ödenmeyen aile yardımı, kaç yıl içinde geri talep edilebilir?

SORU: Kendim ve eşim milli eğitim bakanlığında öğretmeniz. 2012 Ağustos'unda askere gittim. geçen ay (2015 ağustos) askere gittiğim 6 aylık süre için eş yardımı yapılmadığını öğrendim. Eşimin okuluna başvurduğumuzda Milli Eğitim Müdürlüğünü aradıklarını ve ancak 3 yıl içindekileri ödeyebildiklerini belirtmişler. Bununla ilgili yaptığım araştırmalarda nette bir bilgide bulamadım. Acaba bununla ilgili bir kanun, yönetmelik var mıdır? Ne yapmalıyım. Vereceğiniz cevap ve göstereceğiniz ilgi için şimdiden teşekkürler.

CEVAP: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun "Giderin gerçekleştirilmesi" başlıklı 33 üncü maddesinde;

"Bütçelerden bir giderin yapılabilmesi için iş, mal veya hizmetin belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak alındığının veya gerçekleştirildiğinin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca onaylanması ve gerçekleştirme belgelerinin düzenlenmiş olması gerekir. Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.."

İle "Ödenemeyen giderler ve bütçeleştirilmiş borçlar" başlıklı 34 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında;

"İlgili olduğu mali yılın sonundan başlayarak beş yıl içinde alacaklıları tarafından geçerli bir mazerete dayanmaksızın, yazılı talep edilmediğinden veya belgeleri verilmediğinden dolayı ödenemeyen borçlar zamanaşımına uğrayarak kamu idareleri lehine düşer."
hükümleri yer almaktadır.

Bu nedenle; 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde almamış olduğunuz herhangi bir ödemeyi talep edebilirsiniz. Askerlik hizmetini yerine getirirken eşinizin almadığı aile yardımı tutarını da bu kapsamda değerlendirebiliriz.

Ancak, aile yardımı tutarı hesaplamasında ödenmesi gereken yıla ait katsayı dikkate alınacaktır.

Ayrıca, dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da sizin askere gittiğiniz ayda eşinizin aile beyanını yenilemesi gerekiyordu. Eğer böyle bir beyan yenilemesi yapılmadıysa sonradan kabul edilmemektedir. Bu konu da Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün; aile yardımının ödenmesi için aile beyannamesinin verilmesi gerektiği yönünde görüşü bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber