YÖK, yurtdışına göndermede mülakata karşı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Eylül 2006 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Fatih Altaylı/ Sabah

YÖK Başkan Yardımcısı Profesör İsa Eşme aradı. "Fatih Bey bizim tepişmek gibi bir niyetimiz yok. Ama bunları da bilmeniz lazım" diyerek anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurtdışına gönderilecek öğrencileri belirlemesine gösterilen tepkinin tek bir nedeni var: Mülakat yurtdışına gidecek öğrencileri belirlerken MEB, yazılı sınavdan sonra bir de "mülakat" yaptı. YÖK bu mülakata karşı.

"Bu mülakatın toplam puan içinde yeri yüzde 25. Yani bu şu demek: Sınav boşa yapıldı. Önemli olan mülakat. Çünkü bu sınava giren öğrenciler arasında olsa olsa üç beş puan fark oluyor. Belirleyici olan mülakat. Bu mülakatın jürisinde YÖK'ten kimse yok. Jüriyi onlar belirledi. Mülakat nasıl yapıldı bilmiyoruz. Ayrıca bir de 'referans mektubu' var. Onun da değeri 5 puan. Referans kimdir, kim olabilir o da belli değil. Yani 30 puan tamamen sübjektif kriterlerle veriliyor.

Siz yazılıda başarılı olsanız bile mülakat ve referansta devre dışı bırakılabilirsiniz. Bizim itirazımız buna. Yoksa sınavla yapılmış olsaydı, bizim dışımızda yapılmış olması hoşumuza gitmese bile bugünkü tepkiyi göstermezdik" diyor.

Doğrusunu isterseniz Türkiye'de "mülakat"ın ne anlama geldiğini bilen biri olarak hak vermemek elde değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber