TOKİ'den 'numaralama' hatası...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2006 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ'den 'numaralama' hatası...

Her yıl binlerce konut satışını gerçekleştiren Toplu Konut İdaresinin (TOKİ), Ankara-Temelli'deki konut satışları sırasında ''numaralama hatası'' yaptığı, bu nedenle buradan daire alan vatandaşların, şimdiye kadar farklı dairelerin şerefiye bedellerini ödediği ortaya çıktı.

Hatanın farkedilmesi üzerine, doğru numaralandırmaya göre konut ve şerefiye bedellerini hesaplayan TOKİ, yeni borç tutarlarını ve taksitleri vatandaşlara bildirmeye başlıyor.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Temelli'de, geçen yıl 28 Mart-13 Nisan döneminde kura, 27 Haziran-30 Temmuz döneminde açık satış yöntemi ile satılan 449 konutun satış işlemleri sırasında ''sehven'' numaralandırma hatası yapıldığı ortaya çıktı.

TOKİ'nin internet sayfasında yer alan duyuruda, Ankara-Temelli projesi kapsamında inşa ettirilmiş bulunan konutların satış işlemlerine baz teşkil eden çizimler üzerindeki daire numaraları ile şerefiye puanlarına baz oluşturan daire numaralarının örtüşmediği, bu nedenle, konutların şerefiye bedellerinin satış listelerine doğru yansımadığının belirlendiği kaydedildi.

Duyuruya göre, konut satış bedelleri şerefiyelendirmede kullanılan numara sistemine uygun yapıldığı için, alıcının, seçtiği konutun bedelini değil, numaralandırmadaki kaymaya göre, o numaraya hangi daire geliyorsa onun bedelini ödediği ortaya çıktı. Ankara-Temelli Toplu Konut Projesinde ilk dönemde satışa sunulan konutların bedellerinde ''sehven yapılan bir hata'' nedeniyle, şimdiye kadar kuzeye bakan daireyi alan kişi güney dairenin bedelini, güneye bakan daireyi alan kişi ise kuzey dairenin bedelini ödedi.

Hatanın farkedilmesi üzerine, konut satış fiyatları doğru listeye göre yeniden hesaplandı. Bu doğrultuda, daha önce sözleşme imzalayan konut alıcılarının satın almış oldukları konutun yenilenen satış fiyatı daha yüksek ise; aradaki peşinat ve taksit farkı yeni borç bakiyesine eklenerek yeni taksit miktarı bulundu. Konut alıcılarının satın almış oldukları konutun yenilenen satış fiyatı daha düşük ise alıcı lehine doğan aradaki peşinat farkı, daha sonraki ayların taksit tutarlarından mahsup edilmek suretiyle iade edilmiş sayılacak.

Duyuruda, söz konusu uygulama nedeniyle TOKİ hesabına aktarılan herhangi bir şerefiye bedeli söz konusu olmadığı, sadece konut alıcıları arasında bir mahsuplaşma söz konusu olduğu vurgulandı.

Uygulama çerçevesinde, Ziraat Bankası, Gayrimenkul Satış Sözleşme?lerinde yer alan konut satış bedeli ile yeni şerefiyeye göre hesap edilen konut satış bedeli, aradaki fark tutarı ve aylık taksit bedellerini bildiren mektupları konut alıcılarına gönderecek.

TOKİ ayrıca, Ankara Temelli Projesi'ndeki ''numaralandırma'' hatası yüzünden borç bakiyeleri artan konut alıcılarının mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla, isteyen konut alıcılarının satış koşullarında uygulanan vadenin 12 ay daha uzatılması kararı aldı. İsteyen konut alıcıları, borç bakiyelerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak 30 Kasım'a kadar Ziraat Bankası Polatlı Şubesi'ne başvurabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber