Okul gereçlerinde tehlike uyarısı

Yeni eğitim ve öğretim yılı bugün başlarken, 18 milyon öğrencinin, okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerindeki kanserojen kimyasallar nedeniyle tehlike altında olduğu ortaya çıktı.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Eylül 2015 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul gereçlerinde tehlike uyarısı

MİTHAT YURDAKUL Ankara

Yeni eğitim ve öğretim yılı bugün başlarken, 18 milyon öğrencinin, okul çantaları, giyim, ayakkabı ve kırtasiye malzemelerindeki kanserojen kimyasallar nedeniyle tehlike altında olduğu ortaya çıktı. Özellikle önlük, çorap ve pantolonda bulunan kadmiyum, böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, mide ve karaciğer zedelenmesine, kemik erimesine, hipertansiyona, mide bulantısına, kusma ve ishale, bel ve kas ağrılarına, kemik yumuşaması ve zedelenmesine, kemik kırıklarına, kilo kaybı ve görme bozukluklarına neden oluyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin, üzerinde ithalatçı firmaların adı ve iletişim bilgileri ile ürünün menşei yazılmamış ürünlerin parasını geri

isteyebileceğini kaydetti.

Çakar, uzak doğu ülkelerinden gelen ya da merdiven altında üretilen okul çantası ve kırtasiye malzemelerinin güvensiz olabileceğini belirterek, "Bu ürünlerin çoğunda ürünün üreticisinin ya da ithalatçının açık adları ve iletişim bilgileri, ürünün markası ve menşei belirtilmemiştir. Ayrıca, bu ürünler genellikle çok renkli görünümdedir. Özellikle de bu ürünlerde çocukların sevdiği çizgi film karakterlerine yer verilmiştir" dedi. Çakar'ın verdigi bilgilere göre okul malzemelerindeki tehlikeler şöyle:

Okul çantaları: Azo renklendiriciler kullanılıyor. Bu kimyasal maddeler kanserojen ve allerjen etkilere sahip. Beslenme çantalarında da kanserojen etkiyesahip fitalatlar da kullanılıyor.

Görme bozukluğu yapıyor

Önlük, çorap, pantolon diğer giysiler: Azo renklendirici ve azo boyar maddeler, kadmiyum ve nikel gibi ağır metaller, organostanik bileşikler kullanılılıyor. Ağır metaller iç organlarda (böbreklerde, karaciğerde ve eklemlerde) birikiyorlar. Kadmiyum, böbrek fonksiyonlarının bozulmasına, mide ve karaciğer zedelenmesine, kemik erimesine, hipertansiyona, mide bulantısına, kusma ve ishale neden oluyor. Kadmiyum, ayrıca, bel ve kas ağrılarına, kemik yumuşaması ve zedelenmesine, kemik kırıklarına, kilo kaybı ve görme bozukluklarına neden oluyor. Akciğer ve prostat kanserlerinin oluşumunda da kadmiyumun etkisi kesin olarak kanıtlandı. Nikel ise deride kaşıntı, tahriş, egzema ve alerji gibi rahatsızlıklara, boğaz ve akciğer

kanserlerine neden oluyor.

Çocuk iççamaşırı: Bu tür giysi ve iç çamaşırlarda, bağışıklık ve üreme sistemini olumsuz etkileyen alev gecikticiler kullanılıyor.

Ayakkabı: Kanserojen etkiye sahip azo renklendiriciler kullanılıyor.

Kırtasiye ürünleri (kalem kutular, kalemlikler, makaslar, maket bıçakları, kalemtraşlar, zımbalar, dosya grupları, pastel ve suluboyalar, renkli silgi ve renkli kalemler, kaplama kağıtları vb.): Kanserojen etkiye sahip azo renklendiriciler kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber