Kanser tedavisinde önemli adımlar atıldı

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de kanser vakalarında artış yaşanıyor. Ancak Türkiye'de gerçekleştirilen ücretsiz kanser taramaları yardımıyla birçok kişi erken tanı alma şansı yakalıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Eylül 2015 22:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kanser tedavisinde önemli adımlar atıldı

Kanser vakaları tük dünyada olduğu gibi Türkiye'de de artış gösteriyor. Sağlık Bakanlığının KETEM'lerde ücretsiz gerçekleştirdiği kanser taramaları sayesinde ise birçok kişi erken tanı alarak, tedavi olabilme şansı yakaladı. Türkiye'nin kanser tedavisinde önemli mesafe katettiğini dile getiren Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Kanser hayatımızın içinde"

"Kanser hastalığı hayatın içerisinde yer alıyor. Bunu bir korkuya dönüştürmek yerine, kansere tedbirli yaklaşmak gereklidir. Bu hastalığa karşı neler yapılabilir, bunu soğukkanlılıkla değerlendirmek gerekiyor. Çevremizde sürekli görüyoruz, 'kanser arttı' deniyor ancak sık gözükmesine rağmen kanserden kurtulmalar da kanser tedavisi ve kanserlerden sağ kalımlar arttı."

Kanser en sık 50 yaşından sonra görülüyor

"Sağlık Bakanlığının kanserle mücadelede çeşitli önlemler aldı. Hastanelerde erken teşhis için uygulanan tarama testleri, olumlu sonuçlar veriyor. Erken teşhisin ardından Türkiye'deki hastaların en az üçte ikisi tedavi sayesinde normal yaşantısına devam edebiliyor. Kanser vakaları en sık 50 yaşından sonra görülüyor. Türkiye'nin genç bir nüfusu bulunması nedeniyle gelişmiş ülkelere göre kansere daha az rastlanıyor. Bu durum ülkemizde kanser hastalığına karşı önlem alabilmek için bir fırsattır. Genç nüfusumuzun yaşam tarzını uygun hale getirebilirsek, sigara, alkol ve obeziteden kendimizi koruyabilirsek kanserlerin önemli bir kısmından korunmuş olacağız."

Kanserden korunma yolları

"Türkiye, kansere karşı toplumsal alan oluşturma anlamında önemli adımlar attı. Kanserden korunmada iki önemli kısım ön plandadır. Birincisi kişinin alabileceği basit önlemler yani tercihlerdir. Sigara, alkolden uzak durma, düzenli beslenme, güneş ışınlarından yararlanma, egzersiz yapma, sağlık hizmetlerinden yani tarama testlerini düzenli şekilde yaptırma gibi tercihlerdir. İkincisiyse toplumun alacak olduğu önlemler vardır. Sağlıklı yaşam koşullarını oluşturmak için aktiviteler yapmak gibi önlemlerdir. Tabi toplumda aktivitenin yanında çevre düzenlemelerinin buna göre yapılması gerekiyor. Yani sonuç olarak toplum ve kişi el ele kanser topyekun bir mücadele gerektiriyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber