Hükümet ile Kamu İhale Kurulu arasında ilan kavgası başladı.

Haber Giriş : 11 Mart 2004 16:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile Kamu İhale Kurulu arasında ilan kavgası başladı.

Resmi Gazete'deki ihale ilanlarını Kamu İhale Kurulu'na kaptıran hükümet, ilanlarını Resmi Gazete'de yayınlatmaya başladı.Daha önce Resmi Gazete'de yayınlanan kamu ihale ilanlarını, geçen yıl yapılan mevzuat değişikliği ile özerk Kamu İhale Kurulu arasındaki ilan kavgası adım adım şöyle gelişti:

Kamu ihalelerinde en yetkili organ haline gelen Kamu İhale Kurulu, bir yandan mevzuatı, diğer yandan ihalelerle ilgili esasları iyileştirmeye çalışırken, karşısına beklemediği bir problem çıktı. Geçtiğimiz yıl, Kamu İhale Kanunu'nun değişmesi sonucu, daha önce Resmi Gazete'nin 'Arttırma, Eksiltme ve İlanlar" bölümünde yayınlanan ihale ilanları, kamu ihalelerinde en yetkili organ haline gelen Kamu İhale Kurulu,tarafından çıkarılan bültende yayınlanmaya başlandı.

Sadece 2003 yılında 36 bin adet ihale ilanını Resmi Gazete'de yayınlandığı ve Başbakanlık Basımevi'ne trilyonlarca lira kazandırdığı gözönünde bulundurularak, uygulamadaki değişikliğin Başbanlık'a çok önemli bir maliyetinin olduğu ortaya çıktı. Yıllık 35-40 trilyon liralık bir gelirden mahrum kalan Başbakanlık, sürpriz bir uygulama yaparak, kurula kaptırdığı parayı belli ölçüde geri almanın yolunu buldu.

Enerji Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu, Tütün Kurulu gibi diğer özerk kurumlarının kararlarını Resmi Gazete'de 'Kurul Kararları' bölümünde ve ücretsiz olarak yayınlayan hükümet, böylece özerk kurulların ilgilendiği konularda mevzuatın gelişmesini ve kararlardan herkesin haberdar olmasını amaçlamıştı. Ancak, en çok karar alan kurullardan birisi olan Kamu İhale Kurulu'nun kararlarının, bu kapsam dışında tutulması ve trilyonlarca liralık maliyetle ilan gibi değerlendirilerek yayınlanması, Kamu İhale Kurulu çalışmalarına önemli bir darbe vurdu. Sorunu çözmek için arayışlara başlayan kurul yetkilileri, hükümetle temaslarında kararlarının bir ilan niteliği taşımadığını dile getirerek, çözüm için yardım istediler.

Yetkililerin, "Kamu İhale Kurulu kararları, diğer kurul kararlarından ayrı tutulacak ve ilan olarak değerlendirilecekse, mevzuatta ilanların Resmi Gazete yerine Kamu İhaleleri Bülteni'nde yayınlanmasına yönelik düzenleme var. O zaman kurul kararlarını da Resmi Gazete'de değil, kendi ihale bültenimizde yayınlarız" dediler.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber