Okul fobisinin sebebi anneler!

İlk defa ailelerinden ayrılan çocuklarda görülen okul korkusu ebeveynleri zor durumda bırakıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2015 11:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Okul fobisinin sebebi anneler!

Uzmanlar, çocuklarda kuvvetli bir endişe sebebiyle okula gitmek istememe veya gitmeme durumunun "okul fobisi" olarak adlandırıldığını belirtti. Okul fobisinin en önemli sebebinin çocuğundan ayrılma korkusu olan anne olduğunu ifade eden Psikolog Deniz Erden, "Zihni, ruhi ve sosyal yönden okula başlamaya hazır olan çoğu çocukta, okulun ilk günlerinde ağlama, okula gitmek istememe, anneden ayrılamama gibi davranışların görülmesi normaldir. Okula giden çocukların yaklaşık yüzde 2-4'ünde okul fobisi görülmekte. Ortaöğretim çağındaki ergenlerde ise görülme sıklığı azalıyor, ancak bu dönemde görülen okul fobisinin tedavisi daha da zorlaşır. Okula yeni başlayan çocuk, küçük ve zayıf olduğunu düşünür, çevresinde olan olayların çoğunda kendini yetersiz hisseder. Bu durum küçük çocuğun genelde dış dünyadan korkmasına ve paniklemesine sebebiyet verir. Okul çağı ile dış dünyanın kapıları açılmaya başlıyor ve çocuk kendini ilk kez karşılaştığı ve bilmediği bir ortamda buluyor. Çocuk dolayısıyla aile içi güveni ve kurulu düzeni kaybedeceği endişesine kapılıyor. Kimi çocuklarda ise okulun ilk günlerinde bu durum uzuyor ve okula gitmek istememe tepkilerine şiddetli baş ağrıları, şiddetli karın ağrıları, mide bulantıları, renkte solukluk ve kilo kaybı eşlik edebiliyor" diye konuştu.

Aşırı korumanın okul fobisine yol açtığını söyleyen Erden, okulun ilk günlerinde görülen bu korkunun kaynağının genelde anneler olduğuna dikkat çekiyor. Çocuğun okula gittiği zaman anne babasına bir şey olacağından, onların başına bir şey geleceğinden, hastalanacaklarından, öleceklerinden endişelendiğini ve ebeveynlerinin kendisini terk edeceklerini düşündüğünü söyleyen Erden, "Çocuğuna aşırı bağımlı olan anne-babalar da çocuklarına okulda bir şey olacağı kaygısı yaşıyor. Ebeveynin korku ve endişesi aynen çocuğa yansıdığı için bu durum çocuğun bağımlı bir kişilik kazanmasına yol açabilir. Ayrılma korkusunda korkunun sebebi genellikle çocuk değil, anne olarak görülür. Anne bilinçaltında çocuğun kendisinden ayrılıp okula başlamasını istemez ve bunu çok dolaylı ve ince mesajlarla çocuğa aktarır. Annenin çocuğa, o okula başladığında kendisinin bütün gün onu bekleyeceğini, bunu yaparken onu çok özleyeceğini anlatması, çocukta anneyi yalnız bıraktığı için suçluluk duyguları oluşmasına sebep olur. Dolayısıyla çocuk okula gitmek istemeyebiliyor" dedi.

Okul korkusu, okula yeni başlayan çocuklarda görüldüğü gibi okula devam eden çocuklarda da görülebiliyor. Bazı çocuklar zorlamalara dayanamayıp okula gitmek üzere yola çıksa da, yarı yoldan geri dönüyor ya da sınıftan çıkıp eve geliyor. Çocukta neşesizlik, uykuya dalmakta güçlük, iştah kesilmesi, ödevlere karşı ilgide azalma, baş ve karın ağrıları, ateş gibi belirtiler görülebiliyor. Çocuk o gün okula gitmeyeceğini, öğretmenden korktuğunu ya da bir arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini söyleyebiliyor ancak bazen okula gitmeme davranışı, çocuğun inatlaşması nedeniyle geliştirdiği bir davranış halini alabiliyor. Uzmanlara göre bu durumda da inatlaşma nedenleri üzerinde durulması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Erden, "Öğretmen baskısı, öğrencinin okul ortamında başaramadığı ya da anlamadığı dersler konusunda eğitimci tarafından aşırı tepki gösterilmesi, uygun olmayan sınıf düzeni, arkadaş çevresinin alay etmesi, okulda ya da okul yolunda tehdit edici bir yerin ya da birilerinin olması, şiddetin ve belirsizliğin hüküm sürdüğü olumsuz bir okul ortamı, çocuğun okulda hırpalanmasına, alay edilmesine, reddedilmesine ve kavga etmesine yol açacak olumsuz yaşantılar ve iletişim becerilerinde eksikliğinin olması gibi durumlar öğrencinin okul fobisini geliştirerek depresyona girmesine sebep olabilir" şeklinde konuşu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber