Bakanlar Kurulunun 'GSS' kararı, mükerrer'de

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ile Genel Sağlık Sigortalılarından sağlık hizmetlerinden faydalanamayan Türk vatandaşları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerindeki hizmetlerden 31 Aralık'a kadar yararlanma imkanı getirilmesine ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ekim 2015 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakanlar Kurulunun 'GSS' kararı, mükerrer'de

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ile Genel Sağlık Sigortalılarından (GSS) sağlık hizmetlerinden faydalanamayan Türk vatandaşları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerindeki sağlık hizmetlerinden 31 Aralık'a kadar yararlanma imkanı getirildi.

Bakanlar Kurulunca verilen 8 Ocak 2002 Tarihli 4736 Sayılı Kanunun Birinci Maddesinin Birinci Fıkrası Hükmünden Muaf Tutulacakların Tespitine Dair 28 Ocak 2002 Tarihli ve 2002/3654 Sayılı Kararnamenin Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Buna göre, kararnamenin eki kararına, "31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 60. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı olup, 67. madde hükümleri çerçevesinde sağlık hizmeti alamayan Türk vatandaşları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde (üniversite hastaneleri) sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanmada, 31 Aralık 2015'e kadar, 8 Ocak 2002 tarihli ve 4736 sayılı kanunun 1. maddesinin 1. fıkrası hükmünden muaftır. Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerektiğinde uygulama esaslarını belirlemeye Sağlık Bakanlığı yetkilidir" hükmünü içeren geçici madde eklendi.

Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girecek, karar hükümleri Bakanlar Kurulunca yürütülecek.

- "GSS tescil işlemleri gerçekleştirilmeye devam edecek"

Öte yandan, konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ve Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ile 5510 sayılı kanuna geçici 53. maddenin eklendiği hatırlatılarak, herhangi bir sigortalılığı bulunmaması sebebiyle Genel Sağlık Sigortası tescili yapılıp gelir testine hiç başvurmayan vatandaşlara, bu müracaat hakkının getirildiği kaydedildi.

Açıklamada, aynı kanunla, 2 Kasım 2015'e kadar ikametlerinin bulunduğu yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüklerine başvurmaları halinde, 2014 nisan ve önceki aylara ilişkin olup ödenmemiş GSS prim borcu bulunan vatandaşlara, bunları peşin veya 6, 9, 12 ve 18 taksitle ikişer aylık dönemler halinde ödeyerek, sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanı getirildiği belirtildi.

Yapılandırma başvurularının devam ettiği bildirilen açıklamada, Genel Sağlık Sigortası tescili yapılmış ve gelir testine hiç başvurmamış vatandaşlar için müracaat süresinin dün mesai bitimi itibarıyla sona erdiği ifade edildi.

Bu tarihten sonra vatandaşların 5510 sayılı kanun hükümlerine göre ikametlerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelir testi başvurusunda bulunabileceğine işaret edilen açıklamada, gelir testi sonuçlarına göre GSS tescil işlemlerinin gerçekleştirilmeye devam edileceği belirtildi.

Diğer taraftan 29 Eylül 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla 28 Ocak 2002 tarihli ve 2002/3654 sayılı karara geçici 54. madde eklendiği bildirilen açıklamada, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ile Genel Sağlık Sigortalılarından sağlık hizmetlerinden faydalanamayan Türk vatandaşları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilere, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ile devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde sunulan sağlık hizmetlerinden 31 Aralık 2015'e kadar yararlanma imkanı getirildiği kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber