Suçlulara psikolojilerine göre iyileştirme programı

Cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülere, topluma kazandırma projeleri kapsamında, taşıdıkları ruhsal ya da psikolojik risklere uygun iyileştirme programları uygulanacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2015 16:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Suçlulara psikolojilerine göre iyileştirme programı

Hatice Özdemir

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ve Adalet Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan "Ceza İnfaz Kurumlarında İnfaz Hizmetlerinin İyileştirilmesi Teknik Destek Projesi" kapsamındaki Değerlendirme, Profil Araçları ve Rehabilitasyon Programlarının Geliştirilmesi (DEPAR) projesinin detaylarını anlattı.

DEPAR'ın özellikle bireyselleşmiş bir infaz sistemine geçişte önemli bir adım olduğunu ifade eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ceza infaz kurumuna gelen her hükümlünün, tutuklunun toplum için taşıdığı risk, ruhsal dünyası, suça yatkınlığı birbirinden farklıdır. Bunları toplu bir algıyla aynı iyileştirme faaliyetlerine tabi tutmanın doğru olmadığını, çağdaş olmadığını düşünüyoruz. Öncelikle ceza infaz kurumuna gelen kişileri, bu yönüyle birbirlerinden ayırt etmek gerekiyor."

Proje ile kişilerin taşıdıkları riskleri, doğru ölçecek, durumlarını birbirinden ayırt edecek sistemi geliştirdiklerini söyleyen Yıldırım, bu doğrultuda kişilere farklılıklarına göre iyileştirme programları uygulanacağını kaydetti.

İlk etapta 20 bin kişiye anket

Yıldırım, hükümlülere çok geniş katılımlı anketler düzenlendiğini aktararak ilk etapta 20 bin kişiyle anket yapıldığını dile getirdi.

Bireyselleşmiş infaz sisteminde, hükümlünün ya da tutuklunun taşıdıkları ruhsal ya da psikolojik risklere uygun programlar hazırlandığını anlatan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

"Hayatında hiç şiddete yanaşmamış, yaklaşmamış birine, öfke kontrol programı uygulamanız kişi için zaman kaybıdır. Sadece bir program uygulamış olursunuz ama şiddet uygulamaya yatkın hatta bu sebeple ceza infaz kurumuna gelmiş birine uygulamanız gereken program, öfke kontrol programıdır. Yine aile programlarıyla ilgili muhatap kitleler vardır, bunları tespit ettiğinizde aile programlarını uygulamanız icap eder. Programlarla adeta hastalığın doğru teşhisinden sonra, doğru ilacın uygulanması sağlanacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber