'Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı' yapıldı

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, elektrikli toplu taşıma araçlarının teşvik edilmesi gerektiğini, vatandaşların bu konudaki memnuniyet oranının yüksek olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2015 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı' yapıldı

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından organize edilen, Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş'nin (MOTAŞ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı"nda konuşan Çakır, kentteki ulaşım sorunun çözümü için uzun yıllardır çalışma yaptıklarını, daha kolay ve rahat hale getirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Toplu taşımanın konforlu hale dönüştürülmesi üzerine yapılan çalışmalar neticesinde ortaya "troleybüs sistemi"nin çıktığını ifade eden Çakır, sistemin vatandaşlar tarafından da benimsendiğini kaydetti.

Çakır, "Netice itibarıyla geldiğimiz noktada fizibilite raporlarının çok daha ötesinde verimli olduğunu söyleyebilirim. Araçlarımız çalışmaya başladı. Hedeflediğimiz yatırımı henüz tamamlamadık. Şu an birinci etapta dahi araç eksiğimiz var. Hızla araç Ar-Ge'si yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Vatandaşların bu araçlara tercihin son derece yüksek olduğunu, yaptıkları anketlerinde memnuniyet oranının yüzde 80'in üzerinde çıktığını bildiren Çakır, şunları kaydetti:

"Özellikle elektrikli toplu taşıma araçlarının mutlaka teşvik edilmesi gerekiyor. Biz hiç bir teşvikten faydalanamayarak bu sistemi oluşturduk. Geriye dönüp baktığımızda bu 7 ay içerisindeki araç bakım, yakıt, onarım giderlerimizin tamamını ortaya koyduğumuz zaman kendisini amorti edebilecek, işletilebilir, sürdürülebilir, bir işletim sistemi olduğunu gördük."

-"Örnek proje"

Ankara Organize Sanayi Bölgesi (OSTİM) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın de troleybüs sisteminin Türkiye'nin projesi olduğunu ifade etti.

Bunun Türkiye'deki yerel yönetimlerin yapacağı çalışmalara örnek oluşturacak proje olduğuna inandıkları için çalıştaya katıldıklarını dile getiren Aydın, "Türkiye'de raylı sistemlerin ve toplu taşımanın inanılmaz bir gelişim trendi var ve biz bunları hep yurt dışından sağlamak durumundayız. Bunun son olmadığını ve ülkemizin bunu hak etmediğini düşünüyoruz. Bunun kendi yerli firmalarımızla, yerli mühendislerimizle yapılacağına inanıyoruz" dedi.

Projenin sadece Malatya'daki toplu ulaşım için düşünülmemesi gerektiğini vurgulayan Aydın, bunu Türkiye'deki tüm yerel yönetimlerin örnek projesi ve tasarımları olarak gördüklerini söyledi.

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Başkanı Sergei Korolkov'un yanı sıra Meksika, Almanya ve Avusturyalı yetkililerin de katıldığı çalıştayda sistemin işletilmesi, bakım-onarım ve tasarlanmasına yönelik çalışmalar ile diğer şehirlerde bu alanda yürütülen projeler tartışılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber