Aktaş: Seçim öncesi hemşire alımı yapılacak

Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri Fatma Aktaş, Türkiye genelinde 141 bin 948 hemşire bulunduğunu, bunun yetersiz olduğunu belirterek, "Seçim öncesinde 4b'li ve 657'li olarak hemşire alımı yapılacak" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2015 20:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aktaş: Seçim öncesi hemşire alımı yapılacak

Ebe ve Hemşireler Derneği(EHEMDER) Samsun'da, "Geçmişten Geleceğe Ameliyathane Hemşireciliği" sempozyumu düzenledi. Sağlık Bakanlığı Bakan Müşaviri Fatma Aktaş'ın da katıldığı sempozyum Sheraton Otel'de gerçekleştirildi. Sempozyuma Müşavir Fatma Aktaş'ın yanı sıra; Samsun Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Samsun Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Uzm. Dr. Dursun Mehmet Mehel, Samsun Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Fatih Özkan, EHEMDER Genel Başkanı Kadriye Gülseren, EHEMDER Samsun Şube Başkanı Şükriye Okur Turgut, akademisyenler, ebe ve hemşireler katıldı.

AKTAŞ: "TÜRKİYE'DE HEMŞİRE SAYISI MAALESEF AZ"

Ameliyat hemşireciliğinin geçmişten bu güne kadar birçok aşamadan geçtiğini ifade eden Sağlık Bakanı Müşaviri Fatma Aktaş, "Burada benim gördüğüm hemşire ihtiyacının Türkiye'de çok fazla olduğudur. Hemşire verilerini de sizinle paylaşmak istiyorum. Sağlık Bakanlığı bünyesinde 94 bin 429 hemşire var. Üniversite hastanelerimizde 22 bin 406 ve özel hastanelerimizde 25 bin 113 olmak üzere Türkiye geneli 141 bin 948 hemşire çalışmaktadır. Samsun'da Kamu Hastaneleri Birliği'nde bin 894 hemşire ve 542 ebe, Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde 249 hemşire ve 6 ebemiz var. Bu durum tabi yetersiz ama seçim öncesinde 4b'li ve 657'li olarak hemşire alımı yapılacak. İnşallah Samsun ilinin hemşire ihtiyacını karşılayacağız. Ameliyat hemşireciliği konusu geçmişte daha ilkel şartlarda yürütülüyordu. Fakat şimdi teknoloji ve tıbbın ilerlemesi sonucunda tıbbi cihazlarımızda çok büyük bir ilerleme oldu. Çok daha pratik sistemler gelişti. Tabi buradaki hocalarımız bu bilgileri bize çok daha sağlıklı bir şekilde anlatacaklardır" diye konuştu.

GÜLSEREN: "HEMŞİRE SAĞLIK HİZMETLERİNİN ODAK NOKTASIDIR"

Gelişen ve değişen sağlık sektöründe hemşirelik ve ebeliğin öneminin daha çok artmakta olduğunu söyleyen EHEMDER Genel Başkanı Kadriye Gülseren, "Sağlık sektöründe gelişen teknoloji ile bilimsel gelişim çok arttı. Yoğun bakım servislerinde, ameliyathanelerde ve özel birimlerde hemşireler işi götürmektedir. Doktorlarımız hastayı kontrol etmekte, hastanın tedavisini uygulamakta ama hastanın tedavi uygulaması bakım süreci, hastanın taburcu olması açısından hızlandırma prosedürlerini kalite ve verimlilik gereği hemşireler sağlamaktadır. Dolayısıyla diyoruz ki 'hemşire sağlık hizmetlerinin odak noktasıdır'. Bir klinikte hemşire azlığı enfeksiyonu artırmıştır. Dünya Sağlık Örgütü de bunu kanıtlamıştır. Bildiğiniz gibi hemşire yokluğunda ne klinik ne de yoğun bakım açılabiliyor. Hemşireliğin bu kadar önemli olduğu bir noktada hemşirelerimiz doğal olarak nitelikli olması da gerekiyor. Kendilerinin artık o bolümde branşlaşması ve kendisini yenilemesi gerekiyor. Ondan dolayı hemşirelik artık kendini geliştirmeli. Geçen yıl ameliyathane hemşirelerimize anket yaptık. Ameliyat hemşirelerimiz dediler ki 'biz zaten ameliyathanelerde branş hemşireleriz, niye bize sertifikalarımız verilmiyor?'. Böyle branşlaşmış bir meslek grubunun sertifika verilmemesi gerçekten çok göz ardı edilmiş bir durumdur. Geçen yıl başvurularımız bu gibi programlarda artık sertifika programları düzenleniyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber