Eğitimsiz kalkınma ve gelişme olmaz

"Beni neden ilgilendirsin" diyebilirsiniz veya "ben çocuğuma diploma vermesine ve çocuğumun iş bulmasına bakarım" diyebilirsiniz. Ama unutmayın bu gemide hep birlikte büyük bir dalgaya rüzgara karşı savaşıyoruz.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Ekim 2015 15:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eğitimsiz kalkınma ve gelişme olmaz
Turgay Polat

Eğer dolar 3 tl ise, kullandığımız her teknoloji ürününün %91'i yabancı menşeyli ise, yurtdışından yatırımcı gelmeden ayakta duramıyorsak, ABD'nin 100de 1'i Çin'in 100'de 2'si kadar bile üretemiyorsak hepsinin sebebi birazdan okuyacağınız verilerde saklı. Lütfen artık kafanızı kuma gömmeyin. Defalarca buradan size yazdım bu ülke gelişecekse, zenginleşecekse, iç barış sağlanacaksa, çocuklarımızın geleceğine güvenli bakabilmemiz için tek yol kaliteli ve çağdaş eğitimdir. Başka bir yol yoktur bunu da kalkınmış ülkeleri inceleyerek görebilirsiniz.

Merkezi İngiltere'de olan ve dünyanın bütün üniversitelerini ölçen ve sıralayan Times Higher Education (THE), 2015-2016 dünya sıralamasını açıkladı. Türk üniversiteleri yüzlerce sıra birden kaybetti. Geçen yıl listeye 85'inci sıradan giren ODTÜ, 139'uncu sıradan giren Boğaziçi ve 165'inci sıradan giren İTÜ birden 500-601 bandına geriledi. Tam yüzde üçyüz gerileme oldu.

İlk sırada California Teknoloji Enstitüsü (CALTECH), ikinci Oxford, üçüncü de Stanford üniversitelerinin yer aldığı listede, bu yıl dünyanın en iyi 400 değil, 800 üniversitesi sıralanırken maalesef Türk üniversitelerinin en başarılısı 251-300 bandında yer alabildi.

Sıralamanın en şaşırtıcı bölümü, geçen yıl dünyanın en iyi üniversiteleri Harvard, Yale, Oxford, Cambridge, Stanford, MIT ile aynı ligde yer alarak ilk 100 içinde 85'inci olan ODTÜ'nün bu yıl İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleriyle birlikte 501- 600 bandına düşmesi oldu. Geçen yıl bu üniversiteler ilk 200 içinde yer alıyordu. Şimdi eminim bütün üniversitelerimiz ve yöneticilerimiz neden başarımız bu kadar düştü araştırması yerine araştırmanın "aslında doğru olmadığını" söyleyecekler. Sanki geçen yıl 85.olurken başka bir araştırma yapılmıştı!

Bu araştırma sonuçları örneğin ABD'de böyle çıksaydı, mesela Harvard ilk 10'da değil 3.ci olsaydı. Neler olurdu sizce? Ben size söyleyeyim ABD bakanlar kurulu toplanır, senato toplanır, eğitim kongreleri toplanır neden diye sorarlardı. Eğitim sistemini belki baştan aşağı değişir, eğitim bütçe ve yartırımlarını gözden geçirirlerdi. Bunun için size bir örnek vereyim lütfen bilgisayarınızda GOOGLE'a "sputnik etkisi ve ABD" yazın ve çıkan makaleyi okuyun. Almanya'nın iki yıl önce PİSA testinde ortaya çıkan 5 sıra gerilemeye verdiği tepkiyi okuyun.

Maalesef halen farkında değiliz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber