Türkiye'de yaşlılar da sosyal medyacı

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat'ın 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle yayımladığı istatistiklerde, 65-74 yaş grubunda internet ve sosyal medya kullanımı mercek altına alındı

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Ekim 2015 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de yaşlılar da sosyal medyacı

Ahmet ATSIZ

Eurostat verilerine göre Türkiye'de internet kullanan yaşlılar sosyal medya kullanıyor. Eurostat'ın 2014 yılı 65-74 yaş grubunu baz alarak hazırladığı anket sonuçlarına göre Avrupa Birliği genelinde yaşlıların yüzde 41'i internet kullanıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 5. Danimarka'da 65-74 yaş grubu içinde internet kullandığını belirtenlerin oranı yüzde 84 iken, Lüksemburg'da yüzde 81, İsveç'te yüzde 78. Yüzde 14 ile Yunanistan, yüzde 16 ile Kıbrıs ve yüzde 10 ile Romanya ve Bulgaristan internet kullanımı açısından alt sıralarda yer alıyor.

Anket sonuçlarına göre sosyal medyayı en aktif kullanan yaşlılar yüzde 60 ile İzlandalılar. Türkler ise yüzde 52'lik oranla ikinci sırada. Almanya yüzde 11 ile son sırada yer alıyor. Sosyal ağlarda aktif olduğunu belirtenlerin oranı Macaristan'da yüzde 51, Portekiz'de yüzde 44, Malta ve İsveç'te yüzde 43. Araştırma, AB genelinde yaşlıların interneti daha çok e-posta için kullandığını ortaya koyuyor. 65-74 yaş grubundakilerin yüzde 86'sı e-posta okumak, yüzde 79'u mal ve hizmetlerle ilgili bilgi edinmek, yüzde 60'ı ise haber okumak için internete girdiğini belirtiyor. İnternetten alışveriş yaptığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 42. Türkiye içinse farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Türkiye'de aynı yaş grubundakilerin yüzde 43'ü e-posta, yüzde 65'i mal ve hizmetler hakkında bilgi alma, yüzde 81'i internetten haber okuma ve yüzde 15'i alışveriş amaçlı kullandığını ifade ediyor.

'SOSYAL MEDYADAN MEDET UMUYORLAR'

Uzman Psikolog Alanur Özalp, araştırma sonuçlarını değerlendirdi: "Özellikle büyükşehirlerdeki insanlar apartman hayatı yaşandıkları için komşuluk ilişkileri bitti. Artık insanlar komşuluk ilişkisinden aldıkları psikolojik rahatlamayı sosyal medyada dolaşarak sağlamaya çalışıyor. Bu da 60 yaş ve üzeri insanların psikolojik destek, ilişki ve sosyal güçlenme konusunda kötü durumda olduğunu gösteriyor. Artık insanlar sosyal medyadan medet umuyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber