KTÜ öğretim görevlisi, intihal yaptı, 2 kişiyi de 'yaktı'

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Eylül 2006 11:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akyol, Doç. Dr. Hülya Ulusoy ve Rektör Prof. Dr. İbrahim Özen'in imzalarını taşıyan ve Journal of Hospital Infection adlı tıp dergisinde yayımlanan makalede intihal yapıldığı ileri sürüldü.

Yrd. Doç. Dr. Akyol, gönderdiği makaleyi kendisinin hazırladığını, Prof. Dr. Özen ile Doç. Dr. Ulusoy'un isimlerini onlardan habersiz yazdığını itiraf etti.

KTÜ Anestezyoloji ve Reanimasyon Bölümü öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akyol, bir süre önce, ?Handwashing: a simple, economical and effective method for preventing nosocomial infections in intensive care units' başlıklı bir makale yazdı.

Elektronik ortamda gönderdiği yazı, Journal of Hospital Infection Dergisi'nde 2006 Nisan ayında yayınlandı. Ancak yazıda, Yrd. Doç. Dr. Akyol un imzasının yanı sıra Doç. Dr. Hülya Ulusoy ile Rektör Prof. Dr. İbrahim Özen'in imzaları da yer aldı.

MAKALENİN SAHİBİ BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN

Uluslararası bir tıp dergisi olan Journal of Hospital Infection'da yazının yayımlanmasının ardından daha önce benzer bir yazısı yayınlanan Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi'nden P.A. Juma, dergiye bir yazı göndererek, Yrd. Doç. Dr. Akyol'un makalesinin kendi yazısından kaynak gösterilmeden alıntı yapıldığını ileri sürdü.

Bunun üzerine de dergi editörü tarafından yapılan inceleme sonucu olayın doğru olduğu saptandı. Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Akyol, Doç. Dr. Ulusoy ve Prof. Dr. Özen'in imzalarının bulunduğu makalenin intihal olduğu duyurusu yapıldı. Konunun duyulmasının ardından da, Trabzon'da bazı kişiler, bu gelişmeyi internet aracılığı ile basın mensuplarına duyurdu.

İntihal iddiaların e-mail ile yayılması üzerine Rektör Prof. Özen, Yrd. Dç. Ahmet Akyol ve Doç. Dr. Ulusoy, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde dün basın toplantısı yaptı.

Önce söz alan Doç. Dr. Ulusoy, makaleden haberi olmadığını ve katkıda bulunmadığını, yayımı için de onay vermediğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Özen ise söz konusu yazının Yrd. Doç. Dr. Akyol tarafından elektronik ortamda adı geçen dergiye iletildiğini, Doç. Dr. Ulusoy ile kendi isminin de gönderilme sırasında ilave edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Özen, ?Bu çalışmanın hazırlık aşamasından yayınlanma aşamasına kadar geçen süreç içinde, baş yazar ve editör arasında geçenler tamamen bilgim dışında gelişmiştir. Bu yayının varlığından internet ortamında yapılan yazışmalar vasıtasıyla haberdar oldum. Bu yayınla doğrudan ya da dolaylı hiçbir ilişkim yoktur? dedi.

İZİN ALMADAN İSİMLERİNİ MAKALEYE KOYDUĞUNU İTİRAF ETTİ

Yazıyı kendisinin hazırladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Akyol da dergiye gönderdiği makaleye Rektör Prof. Özen ile Doç. Dr. Ulusoy'un adlarını bilgileri dışında eklediğini itiraf etti. Yrd. Doç. Dr. Akyol, ?Makaleyi gönderdikten sonra referans sayısını 70'e, yazar sayısını da 3'e indirmem istendi. İsim eksiltme ve literatür azaltma değişikliği yaptım ve yazıyı online ilettim. Doç. Dr. Ulusoy ve Prof. Dr. Özen'in bilgi ve onamalarına başvurmadım? diye konuştu.

Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Özen, olayla ilgili soruşturma başlattıklarını belirterek, konunun YÖK'e intikal edip etmediği hakkında da bilgisi olmadığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber