Türkiye ve Sırbistan devlet arşivleri arasında işbirliği

İki ülkenin devlet arşivleri arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, araştırmacılar Türkiye ve Sırbistan'daki arşivlere ulaşabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ekim 2015 20:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye ve Sırbistan devlet arşivleri arasında işbirliği

Türkiye ile Sırbistan devlet arşivleri arasında, karşılıklı olarak bilgi paylaşımını öngören işbirliği protokolü imzalandı.

Belgrad'daki Sırbistan Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünde düzenlenen imza törenine Sırbistan Kültür ve Enformasyon Bakanı İvan Tasovats, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Uğur Ünal, Sırbistan Devlet Arşivleri Genel Müdürü Miroslav Perişiç ve Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay katıldı.

İmza töreninin ardından açıklamada bulunan Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Ünal, devlet arşivlerinin tarih ve kültür kaynağı olduğuna işaret ederek, Devlet Arşivleri bünyesindeki Osmanlı arşivlerinin sadece İstanbul'u değil, Osmanlı Devleti'nin hüküm sürdüğü tüm coğrafyayı kapsadığını söyledi.

Sırbistan tarihinin yazılmasında Osmanlı arşivlerinin önemini vurgulayan Ünal, kendileri için de Sırbistan'daki arşivlerin önemli olduğunu ifade etti.

Ünal, 43 ülkenin arşivleriyle işbirliği protokolü imzaladığını anımsatarak, Sırbistan Devlet Arşivleri ile imzaladıkları işbirliği protokolü çerçevesinde, iki ülkeden araştırmacıların Türkiye ve Sırbistan'daki arşivlere ulaşabileceğini, ayrıca kendilerinin de Sırbistan'daki Osmanlı arşivlerini koruyabileceğini aktardı.

Sırbistan Devlet Arşivleri Genel Müdürü Perişiç de bu işbirliği protokolüyle Türkiye'deki arşivlerde bulunan Sırbistan tarihinin "saklı sayfalarına" ulaşma imkanı bulacaklarını kaydederek, iki ülkenin devlet arşivlerinin yapacağı işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber