16. Daire Başkanı: İhmalleri gördük

Ergenekon davasının temyizdeki ilk duruşmasında, incelemeyi yapan Yargıtay 16. Daire Başkanı dosyayı değerlendirdi: Sıkıntılı bir sürecin geçtiğini gördük. Yargılama sırasında ihmaller yaşandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 07 Ekim 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
16. Daire Başkanı: İhmalleri gördük

ERSAN ATAR

Soruşturma aşamasından kararın veriliş sürecine kadar kumpas ve Paralel Yapı etkisine ilişkin iddiaların gündeme geldiği Ergenekon davasının temyiz duruşmaları Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'nde başladı. Duruşmaya, haklarında "duruşmalı inceleme" yapılmasına karar verilen 64 sanıktan büyük bölümü, avukatları ile yakınları katıldı. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin "darbe girişiminde bulunmak" suçundan müebbet hapse mahkum ettiği eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da duruşmaya geldi. İlk duruşmaya, temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi Başkanı Eyüp Yeşil'in Silivri yargılamalarına ilişkin kısa değerlendirmeleri damgasını vurdu. Duruşmanın usule ilişkin taleplerindeğerlendirildiği bölümünde, Eyüp Yeşil şu ifadeleri kullandı: "Duruşma sürecinde, son celse DVD'sini izlediğimizde oldukça sıkıntılı sürecin geçtiği, bir kısım dilekçelerin sanık müdafilerinin 'temyiz ettik, duruşma istedik' demelerine rağmen dosya içinde olmadığı görüldü. Ancak hak kaybı olmaması açısından beyanları esas alarak, personelin de ihmalinden kaynaklanmış olabilir, duruşmalı inceleme kararı verdik." Yeşil, Silivri yargılamaları sırasında savunma hakkının kısıtlandığı ve Yargıtay Başsavcılığı'nın da bu gerekçeyle bozulmasını istediği kararın temyiz incelemesinde izlenecek yönteme ilişkin açıklamasında "Mümkün olduğu kadar savunma hakkınıza sonsuz saygı göstereceğiz" diye konuştu. Sanıklardan emekli general Hurşit Tolon, davanın kumpasla açıldığını, gizli tanıkların beyanlarıyla kurgulandığını ve her aşamasında hukukun katledildiğini belirterek "Devlete ortak olmak isteyenlerin, yurtdışındaki organizatörleriyle yurt içinde devleti hedef alan örgütün kumpasının, kendileri de yargı mensubu olmasına rağmen bugün adalete güvenmeyip, yurtdışına kaçanların takdirini kamuoyuna sunuyorum" dedi.

BAŞBUĞ BUGÜN KONUŞACAK

Duruşmada, sağlık veya başkaca önemli mazeretler dışında sanıkların isimlerinin harf sırasına göre savunmalar yapılacak. Ancak "Mehmet İlker Başbuğ" ismine önümüzdeki günlerde sıra gelebileceğini değerlendiren İlker Başbuğ, bugün savunma yapmayı talep etti. Heyet de Başbuğ'un talebine olumlu yaklaştı. Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi'ndeki duruşmalar uzun sürmesi halinde, pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri olmak üzere haftada 4 gün yapılacak. Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza'nın kararını tebliğnamedeki gibi usulden veya esastan bozabileceği gibi onama kararı da verebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber