Yurtdışında yaşayanlara seçilme hakkı geliyor

Ak Parti, 1 Kasım seçim beyannamesinde en büyük açılımı yurtdışı seçmenlere yönelik yaptı. Yurtdışı oyların meclis aritmetiğini doğrudan etkilemesi, yurtdışı vatandaşlara yönelik cazip vaatleri de beraberinde getirdi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ekim 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yurtdışında yaşayanlara seçilme hakkı geliyor

ŞEBNEM HOŞGÖR

Beyannameye göre seçmenlerin bulundukları ülkelerde oy kullanıp seçme hakkına kavuşmalarından sonra seçilme hakkı da sağlanacak. Dövizli askerlik bedelinin 6 bin eurodan bin euroya düşürülmesi, pasaport harçlarının 100 euroya düşürülmesi, yabancı plakalı özel araçlarının Türkiye'de kullanım süresinin 2 yıla uzatılması, yurtdışından alınan meslek diplomalarının Türkiye'de meslek lisesi diplomasına denk olarak tanımlanması, mobil cihazlarını harç ücret ödemeden Türkiye'de 4 ay kullanabilmelerine imkan tanınması, Türkiye'ye gelmek isteyen gurbetçilere 1 Kasım'dan sonra THY uçuşlarında yüzde 20 indirim sağlanması yeni vaatler arasında yer aldı.

İki gurbetçiden biri

7 Haziran seçimlerinde yurtdışı oylarında Ak Parti yüzde 49 oranıyla 1. partı çıkarken, HDP yüzde 20 ile ikinci, CHP yüzde 17 ile üçüncü, MHP ise yüzde 9 oy oranıyla dördüncü parti olmuştu. Yurtdışından gelen bu oyların seçmen sayılarına göre oransal olarak dağıtılmasının ardından Ak Parti, Amasya ve İzmir'de birer milletvekili artırmıştı. Aynı şekilde HDP'de Kocaeli'nde bir milletvekili çıkarmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber