Kızılay, bundan sonra kan konusunda yetkili tek kuruluş olacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Eylül 2006 23:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kızılay, bundan sonra kan konusunda yetkili tek kuruluş olacak"

Türkiye Kızılay Derneği Genel Başkanı Tekin Küçükali, Kızılay'ın kan konusunda tek yetkili ve sorumlu kuruluş olacağını belirterek ''Sağlık Bakanlığıyla görüşmelerimiz oldu. Bununla ilgili kanun hazırlanıyor'' dedi.

Küçükali, Dedeman Otel'de düzenlenen bilgilendirme toplantısında, Türkiye'de 43 kan merkeziyle çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Türk Kızılayı'nın, Türkiye'de sokakta reçete ve torbayla gezen insanların tarihe karışması adına ciddi mesafeler alması gerektiğini ifade eden Küçükali, bunun bir süreç olduğunu söyledi.

Küçükali, Sağlık Bakanlığı'yla kan konusunda görüşmelerin yapıldığını belirterek, ''Bundan sonra Türk Kızılayı, kan konusunda tek yetkili ve sorumlu kuruluş olacaktır. Bu kanun hazırlanıyor'' dedi.

Ramazan ayında kan bağışlarının Yüzde 20-25 civarında düştüğünü belirten Küçükali, toplumda ''Ramazan ayında kan verirsek orucumuz zedelenir'' diye düşüncelerin olduğunu kaydetti.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ''Ramazan ayında kan vermenin orucu bozmadığını'' söylediğini hatırlatan Küçükali, ''Oruçlu insanlarımız kan vermekte sakınca görüyorlarsa biz iftardan sonra gece 24.00'e kadar tüm kan merkezlerimizi açık tutuyoruz. Birçok yerde çadırlarımızı kurduk'' diye konuştu.

Tekin Küçükali, online sistemiyle tüm hastanelerle bağlantı kurulması, elektronik ortamda hastanelerin ihtiyaçlarının görülmesi ve bu ihtiyaçların ameliyattan önce başhekimliklere ulaştırılması durumunda kan sorununun çözüleceğini kaydetti.

Türkiye'de 6 büyük bölgesel kan merkezi kuracaklarını kaydeden Küçükali, il ve ilçeler için de programlarının olduğunu söyledi.

FİLİSTİN VE LÜBNAN'A YARDIMLAR

Küçükali, Irak, Filistin ve Lübnan'da yaşananların insan odaklı afetler olduğunu ifade ederek, bunlarla karşılaşan insanların psikolojisinin bozulduğunu anlattı.

Lübnan savaşında ilk defa yardım malzemesi olarak sakinleştirici istenildiğini belirten Küçükali, ''Lübnan Büyükelçiliği'nden 'böyle bir ilacın talep edilip edilmediğini' sorduk. Doğruladılar. Biz de gönderdik'' dedi.

Küçükali, Lübnan'da 12 görevlinin raporlama faaliyetleri yürüttüğünü belirterek, şunları söyledi:

''Beyrut'a yakın birkaç kasabayı sıfırdan alarak bir Türk kasabası yapmak istiyoruz. Altyapısından okuluna, hastanesinden su arıtmasına kadar biz yapmayı planlıyoruz. Bugüne kadar Türk Kızılayı olarak Lübnan'a 5 milyon doları aşkın yardım götürdük.'' Küçükali, Filistin'de okula başlayacak 100 bin çocuğun kırtasiye masraflarının da karşılandığını kaydetti.

HUKUKİ SÜREÇ

Küçükali, bir gazetecinin '' Kızılay'ın eski genel başkanlarından Ertan Gönen ve arkadaşlarının hukuki sürecine'' ilişkin sorusu üzerine, ''Derneğimizin şu anki yönetimi ve diğer kurulları Tüzük gereğince, demokratik şekilde yapılan seçimle göreve gelmişlerdir. Bu noktada Danıştay 10. Dairesi'nin iptal kararının, hukuken ve fiilen uygulanma imkanı bulunmamaktadır'' dedi.

Küçükali, şunları kaydetti:

''Bakanlar Kuruluna görevden alma ve göreve atama yetkisi veren yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Anayasa Mahkemesinin kararıyla 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 71. maddesinin 2908 sayılı yasa ile değiştirilen ikinci fıkrasının '2' numaralı bendinin 'a' alt bendinin Anayasaya aykırı olduğuna ve iptaline karar verildiğinden, artık Bakanlar Kurulu'nun, davacıları göreve başlatma gibi bir yetkisi de bulunmamaktadır. Zira uygulamada Bakanlar Kuruluna göreve atama ya da görevden alma şeklinde bir yetki veren yasal düzenleme bulunmamaktadır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber