Din İşleri Yüksek Kurulu yeni Başkanını seçti

Diyanet İşleri Başkanlığının en yüksek karar ve danışma kurulu olan Din İşleri Yüksek Kurulu yeni başkanını ve üyelerini belirledi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ekim 2015 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Din İşleri Yüksek Kurulu yeni Başkanını seçti

Üyeler arasından seçilen yeni Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş oldu. Başkan Vekilliğine ise Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul getirildi.

24 üye aday arasından belirlenen 12 asıl üye ve İlahiyat Fakültelerinden belirlenen 4 üye ile birlikte 16 kişiden oluşan Din İşleri Yüksek Kurulu heyeti bugün Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen törenle yeni görevine başlamış oldu.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığına seçilen Dr. Ekrem Keleş, törende yaptığı teşekkür konuşmasında yeni dönemin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "İslam dünyasının çok zor bir dönemden geçmekte olduğu bir zamanda ülkemizin, başı darda kalan Müslümanların ve bütün mazlumların ümidi haline geldiği malumdur. Bu ümidin en çok odaklandığı noktalardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Bu durum, Başkanlığımızın yurt içindeki hizmetlerinin yanında, artan yoğun talepler doğrultusunda yurt dışındaki hizmetlerini de, potansiyelini zorlayacak boyutlarda genişletmiştir. İşte böyle bir dönemde Başkanlığımızın dini konularda en yüksek karar ve danışma organı olan Din işleri Yüksek Kurulu yeniden teşekkül ederek göreve başlamış bulunmaktadır. Bu yeni dönemin hayırlara vesile olmasını diliyorum" dedi.

İslam dininin bir takım saptırmalarla nasıl yanlış sunulabileceğinin nice hazin örneklerinin yaşandığı bir zaman diliminde İslam'ın kuşatıcı rahmetinin insanlığa sunulması ihtiyacının kendisini hissettirdiği ve bu hususta Din İşleri Yüksek Kuruluna önemli görevler düştüğünü belirten Kurul Başkanı Keleş, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü;

"İslam'ın bir takım saptırmalarla nasıl yanlış sunulabileceğinin örneklerinin yaşandığı bir dönemde İslam'ın kuşatıcı rahmetinin insanlığa sunulması ihtiyaçtır..."

Böyle bir zamanda üzerimize tevdi edilen emanetin büyüklüğü ve ağırlığı malumdur. İki büklüm sırtımızda taşımaya çalışacağımız bu kutsal emaneti zayi etmeme hususunda, hiç kimseye gücünün üstünde bir yük yüklememeyi kendine ilke edinen Yüce Rabbimize yöneliyor, bu hususta bütün mensuplarımızın ve milletimizin dualarına çok ihtiyacımızın olduğunu ifade etmek istiyorum. Rahmet dini İslam'ın bir takım saptırmalarla nasıl yanlış sunulabileceğinin nice hazin örneklerinin yaşandığı bir zaman diliminde İslam'ın kuşatıcı rahmetinin insanlığa sunulması ihtiyacı, yakıcı bir şekilde kendini hissettirmektedir. Bu hususta Kurulumuza önemli görevler düşmektedir.

"Din İşleri Yüksek Kurulunun tereddütleri giderecek ve şüpheleri kesecek şekilde söz söylemesi önem arz etmektedir..."

Diğer taraftan 'Fetva anarşisi' olarak nitelendirebileceğimiz bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu tablonun kısmen de olsa azaltılabilmesi için güçlü bir ilmi mercie ihtiyaç vardır. Bu merci de Din İşleri Yüksek Kuruludur. İfta makamı konumunda bulunan Yüksek Kurulun memleketimizin ilmi birikiminden de istifade ederek tereddütleri giderecek ve şüpheleri kesecek şekilde söz söylemesi önem arz etmektedir. Din işleri Yüksek Kurulu, tereddütleri ortadan kaldıran bir merci olmak konumundadır. Hem dini yozlaştırma çabaları ve hem de dini şekilciliğe indirgeyen yaklaşımlar karşısında halka doğruyu söyleyecek bir merci... Bu önemli vazife karşısında Din İşleri Yüksek Kurulunun dini ilimler alanında merci olabilme konumunu ilmen, ahlaken ve manen tahkim etmesi önem arz etmektedir. Cenabı Hakkın bizleri fetvaları ile insanları saptıranlardan olmaktan muhafaza buyurması, bizlere hakkın ve hakikatin yanında sağlam bir duruş nasip etmesini diliyor, tekrar yüksek heyetinizi hürmetle selamlıyorum.

Dr. Hüseyin Kayapınar...

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığını yürüten Dr. Hüseyin Kayapınar ise, görevi yeni Başkan Dr. Ekrem Keleş'e devrederek, Din İşleri Yüksek Kurulunun hizmetleri hakkında kısaca bilgi verdi.

Kayapınar törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

"Beşinci dönem Kurulumuzda birlikte çalıştığım tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yaptığımız çalışmaları üye, uzman, uzman yardımcısı ve diğer personelle birlikte yaptık. Bütün mesai arkadaşlarıma ve bize her türlü desteği veren Diyanet İşleri Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca bizden önce kurulumuza emeği geçen kurul başkanlarımıza, üyelere ve uzmanlara da şükran ve saygılarımı sunuyorum. Görevi bizden devralmış yeni kurulumuzun değerli üyelerinin çok daha başarılı çalışmalar yapacağını umuyor, kendilerine başarılar diliyorum."

Kayapınar, daha sonra Din İşleri Yüksek Kurulunun beşinci döneminde yürüttüğü hizmetler ve çeşitli kurumlarla ortaklaşa gerçekleşen projeler hakkında bilgi verdi.

Başkan Görmez, konuşmaların ardından, Diyanet İşleri Eski Başkanı Lütfi Doğan, Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar, Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Bünyamin Erul, kurulun yeni üyeleri, Zeki Sayar, Mehmet Kapukaya, Rifat Oral, Dr. Muhlis Akar, Dr. Mehmet Canbulat, Prof. Dr. Ahmet Yaman, Doç. Dr. Cenksu Üçer, Prof. Dr. Zekeriya Güler, Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Prof. Dr. Mehmet Ünal, Prof. Dr. Mürteza Bedir, Prof. Dr. Kaşif Hamdi Okur ve Prof. Dr. Cağfer Karadaş ile fotoğraf çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber