Sayıştay: Diyanet raporunda yolsuzluk yok

Diyanet İşleri Başkanlığına yöneltilen suçlamalara konu olan 23 milyon liranın kamu zararı olduğuna" ilişkin bir tespitin Sayıştay raporunda yer almadığı açıklandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2015 23:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayıştay: Diyanet raporunda yolsuzluk yok

Diyanet İşleri Başkanlığına yöneltilen suçlamalara konu olan 23 milyon liranın, "Diyanet İşleri Başkanlığının faaliyetlerinin amacı dışında kullanıldığına, yersiz kullanıldığına veya bunun bir yolsuzluk olduğuna, kamu zararı olduğuna" ilişkin bir tespitin Sayıştay raporunda yer almadığı açıklandı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Diyanet İşleri Başkanlığı, 2014 yılı dönem başında hazırladığı performans programında, 5 milyar 465 milyon liralık harcamanın 5 milyar 442 milyon lirasını bütçe içi kaynaklardan karşılayacağını, 23 milyon lirasını ise bütçe dışı kaynaklardan finanse edeceğini açıklamıştı.

Ancak 2014 yılı dönem sonunda Diyanet İşleri Başkanlığının kamuoyuna açıklanan faaliyet raporunda, faaliyetlerinin finansmanında kullandığı bütçe dışı kaynaklara (döner sermaye) ilişkin bir bilgiye yer vermemesi üzerine Sayıştay, raporda bu bölüme yer verilmesi talebinde bulundu.

Sayıştayın "23 milyon liralık kaynağın kullanımına ilişkin bilgi" talep etmesi, "yolsuzluk" iddialarını gündeme getirdi. AA muhabirine açıklama yapan Sayıştay Başkanlığı yetkilileri, iddialara açıklık getirdi.

Sayıştay yetkililerince, Diyanet'in 2014 yılı Faaliyet Raporu'nda bütçeden kullanmayı öngördüğü kaynaklara ilişkin açıklama yapılırken, 23 milyon liralık döner sermaye kaynağına ilişkin açıklamada bulunulmadığı belirtildi. Yetkililer, Diyanet İşleri Başkanlığının 2014 yılında tahminlerin de üzerinde kaynak kullanarak faaliyetlerini finanse ettiğini ancak bu kaynağın ne kadarlık kısmının döner sermayeden kullanıldığının faaliyet raporunda izah edilmemesinin eleştirildiğini dile getirdi.

Sayıştayın denetim raporundaki eleştirisinin, teknik olarak kamuoyuna açıklanan faaliyet raporunda yer alması gereken bir bilginin yer almamasıyla ilgili olduğuna işaret eden yetkililer, "Sayıştay'ın denetim raporundaki eleştirisi, Diyanet İşleri Başkanlığının kamuoyuna açıklanan faaliyet raporunda kullanılan kaynağın ne kadarlık kısmının bütçe dışından (döner sermayeden) finanse edildiğinin açıklanmamasının bir eksiklik olduğunu belirtmekten ibarettir. Yoksa döner sermayeden kullanılan bu kaynağın Diyanet'in amacı dışında kullanıldığına, yersiz kullanıldığına veya bunun bir yolsuzluk olduğuna, kamu zararı olduğuna ilişkin bir tespiti Sayıştay raporunda yer almamaktadır" açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber