Piyasada istikrar havası

Borsa, son üç işlem gününde yüzde 6'nın üzerinde yükselen banka pay piyasaları öncülüğünde 78 bin puanı aşarken, son haftalarda birbiri ardına rekor tazeleyen dolar dün, 2.9232'ye kadar geriledi. Piyasa uzmanları ise, bu olumlu havayı piyasaların 1 Kasım seçimleri sonrası artan istikrar beklentisini satın aldıkları şeklinde yorumladı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Ekim 2015 07:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Piyasada istikrar havası

1 Kasım seçimlerine doğru partilerin seçim beyannameleri ve vaatleri piyasalarda yankı bulmaya başladı.

Borsa İstanbul, özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan alışlarla 13 Ağustos'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 78.242,15 puana çıktı. Dolar/TL ise, cuma günü 3,0370 seviyelerinden başladığı düşüşünü dün de sürdürerek 2,9232 ile son beş haftanın en düşük seviyesini gördü. Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışını 2016 yılına erteleyebileceği beklentilerinin artması ile birlikte değer kaybetmeye başlayan dolar, dün 2 Eylül'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

GÖZLER SEÇİM SONRASINDA

Piyasa uzmanları, bu olumlu havayı piyasaların seçim sonrası artan istikrar beklentisini satın aldıkları şeklinde yorumladı. AK Parti'nin seçim beyannamesinde ekonomik hedeflerin öne çıkması ve Ali Babacan'ın yeniden aday olması, piyasada güven verdiği konuşuluyor. Ekonomi çevreleri, özellikle asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması, emeklilere maaş zammı ve sosyal

haklardaki iyileştirme politikalarının olumlu yankı bulduğu görüşünü paylaşıyor.

FAİZ GÜVEN VERİYOR

Öte yandan dün gün içinde gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün ve önceki gün gerçekleştirilen Hazine'nin tahvil ihalelerinin başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından yüzde 11,40 seviyelerinden yüzde 10,85'e indi. Borsa İstanbul pay piyasaları, hafta başından bu yana devam eden güçlü alıcılı seyrini bugün de sürdürüyor. Küresel piyasalarda geçen haftanın son işlem gününde açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından artan risk iştahı döviz kurları ve faizlerin düşüşe, BIST 100 endeksinin yükselişe geçmesini sağladı.

OLUMLU SİNYALLER

Dolar/TL, cuma günü 3,0370 seviyelerinden başladığı düşüşünü dün de sürdürerek 2,9232'ye kadar gerilerken, gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün ve önceki gün gerçekleştirilen Hazine'nin tahvil ihalelerinin başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından yüzde 11,40 seviyelerinden yüzde 10,85'e indi. Döviz kurları ve faizlerdeki düşüşten destek bulan BIST 100 endeksi, analistlerin önemli direnç olarak nitelendirdikleri 77.800 seviyesinin üzerine çıkarak 13 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesi olan 78.242,15 puanı gördü.

BIST'teki alımlarla 79 bin de geçilir

Analistler, bankacılık endeksinin son üç işlem gününde yüzde 6'nın üzerinde değer kazandığını, dolayısıyla 79 bin puanın üzerinde kısa vadeli kar satışlarının etkisini artırabileceğini belirterek, gelmesi muhtemel kar satışlarının karşılanması ve endeksin 77.500 puan üzerinde tutunması durumunda yeni hedefin 79.400 direnci olacağını kaydediyor. Veri gündeminin zayıf olması nedeniyle piyasalarda iç dinamiklerin öne çıktığını aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber