'Usulsüz sorgulama' soruşturması yeniden açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2012'de "kamu davası açılmasının ertelenmesi" kararıyla sonuçlandırdığı "usulsüz sorgulanma" soruşturması, itiraz üzerine yeniden açıldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2015 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Usulsüz sorgulama' soruşturması yeniden açıldı

Zafer Fatih Beyaz

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2012'de "kamu davası açılmasının ertelenmesi" kararıyla sonuçlandırdığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de aralarında bulunduğu birçok devlet büyüğü, siyasetçi, iş adamı ve gazetecinin mal varlığı ve vergi kayıtlarının 2007'de usulsüz sorgulanmasına ilişkin soruşturma, itiraz üzerine yeniden açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, soruşturma sonucu Cumhuriyet Savcısı Erdoğan Gökçek'in verdiği karara, "hukuka aykırı olduğu" gerekçesiyle nöbetçi sulh ceza hakimliği nezdinde itirazda bulundu.

Aydın, itirazında, müvekkilinin kişisel verilerinin şüpheliler tarafından ele geçirildiğini ifade ederek, kararda müvekkili Cumhurbaşkanı Erdoğan da dahil olmak üzere hiç kimsenin mağdur ve müşteki gösterilmediğine dikkati çekti.

Suçtan doğrudan zarar görmesi sebebiyle müvekkilinin mağdur olduğunu belirten Aydın, atılı suçun "ele geçirme" fiiliyle gerçekleştirildiğini, bunun da "basın ve yayın yoluyla ya da sair düşünce ve kanaat açıklama yöntemleri" ile hiçbir ilişkisi bulunmadığını, dolasıyla savcının erteleme kararına gerekçe gösterdiği, 6352 sayılı kanunun geçici 1. maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve hukuka aykırı olduğunu savundu.

İtiraz kabul edildi

Dosyanın UYAP üzerinden tevzi edildiği Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesinin Hakimi Yunus Süer, itirazı yerinde buldu.

Süer'in verdiği kararda şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Cumhuriyet savcısı (Gökçek), şüphelilerin üzerine atılı suçu değerlendirirken basın yoluyla işlenen suç kapsamında olduğu değerlendirmesi yapmıştır ancak tüm dosya içeriğiyle şüphelilerin üzerilerine atılı suçu basın yoluyla işlediğine dair hiçbir delil bulunmadığı gibi, bu yönde bir iddia da bulunmamaktadır. Şüphelilerin üzerine atılı suçun sübutu halinde Türk Ceza Kanunu'nun 136. maddesinde düzenlenen 'Kişisel verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan ve ele geçiren kişi, 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır' hükmü kapsamında kalacaktır.

Cumhuriyet savcısınca hiçbir gerekçe olmadan hukuki nitelendirmede açıkça hata yapılarak, şüphelilerin atılı suçun basın yoluyla işlenen suç kapsamında değerlendirilmesi ve 6352 sayılı yasa kapsamına alınarak haklarında kamu davası açılmasının ertelenmesine karar verilmesi, açıkça hukuka aykırıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber