'İlahiyat neslinin imajı son derece negatif'

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Hatiboğlu: - "Piyasada bir ilahiyat tartışmasıdır var. Bu tartışmalar yüzünden ilahiyat neslinin, günümüzdeki temsilcilerinin imajı son derece negatif. Hızla daha da negatif olmaya doğru ilerliyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2015 17:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
'İlahiyat neslinin imajı son derece negatif'

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hatiboğlu, "Piyasada bir ilahiyat tartışmasıdır var. Bu tartışmalar yüzünden ilahiyat neslinin, günümüzdeki temsilcilerinin imajı son derece negatif. Hızla daha da negatif olmaya doğru ilerliyor" dedi.

Hatiboğlu, Bayburt Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "4. Hadisçiler İhtisas Toplantısı ve Ülkemizdeki Hadis Çalışmalarının Evrenselleştirilmesi Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, gelecek 10 yıl içerisinde, Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında üniversitelerde öğrenci kapasitelerinin de revize edilmesi gerektiğini belirtti.

Gelecek 8-10 yıl içerisinde bütün Anadolu şehirlerinde olduğu gibi bütün üniversitelerde beklenilenin üstünde büyüme gerçekleşeceğini ifade eden Hatiboğlu, "Üniversitelileşme oranı, üniversitelerin şehre, şehir ekonomisine, kültürel hayatına katkısı, üniversite vesilesiyle Türkiye'nin entelektüel kesiminin bu salonları doldurması, şehrin üniversiteden neler kazandığını görmemiz açısından son derece önemli göstergeler olacaktır" diye konuştu.

Hatiboğlu, YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın katılımıyla Mayıs ayında Bayburt'ta gerçekleştirilen 22. Türkiye İlahiyat Fakülteleri Dekanları Toplantısı'nda, Saraç'ın dekanlara yaptığı çağrıyı anımsatarak, "Yekta Hocamız, 'Çocuklarımızın Kur'an-ı Kerim okuyamadığı, hadisleri okuyup tercüme edemediği, Arapça en basit ifadeleri bile okuyamadığına dair ciddi eleştiriler alıyoruz. Bu yüzden dekanlarımızdan, Kur'an-ı Kerim, hadis, fıkıh, Arapça, tefsir derslerinin bütün yıllara yayılarak okutulması konusunda bir karar almalarını ve bu kararın gereğini de kendi fakültelerinde yapmalarını istirham ediyorum' demişti" ifadesini kullandı.

YÖK Başkanı Saraç'ın bu konuşmasının ardından kendilerinin bunu biraz daha hafifleterek Temmuz ayında aldıkları bir kararla bütün rektörlüklere tebliğ ettiklerini ancak bunun medyada farklı yansıtıldığını dile getiren Hatiboğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan şeyin medyada yer alan tartışmalarla hiç alakası yok. 'Hadisçi kardeşlerimiz bir hadis kitabı okutsun, fıkıhçı kardeşlerimiz bir fıkıh kitabı okutsun, tefsirci kardeşlerimiz bir tefsir okutsun, usule giren kardeşlerimiz bir usul okutsun, kadim geleneği temsil eden usullerden bir usul fakültede öğrencilerimize okutsun. Hadis usulüne dair bir kadim metin üniversitelerimizde okutulsun. İslami ilimleri çocuklarımız, güzel Arapça bilmek suretiyle doğrudan kaynağından, tercümesinden değil, yorumlanmışı değil, ihtisarı değil, seçilmiş metinlerini değil, sadece kendileri doğrudan okusunlar' düşüncesiyle bu derslerin asgari 6 yıla yayılmasına dair bir talepte bulunduk. Gerekçemiz tamamen budur. Müslümanca sadece Müslümanca. başka bir art niyetimiz yok."

- "Alimin itibarı ülkenin itibarıdır, Müslümanların itibarıdır"

Hatiboğlu, piyasada ilahiyatlarla ilgili tartışmaların sürekli yapıldığını ve bu tartışmaların da yine ilahiyatçılara zarar verdiğini kaydederek, "Bu tartışmalar yüzünden ilahiyat neslinin, günümüzdeki temsilcilerinin imajı son derece negatif. Hızla daha da negatif olmaya doğru ilerliyor. Alanlarımıza sahip çıkalım. Alimin itibarı ülkenin itibarıdır, Müslümanların itibarıdır. Alimin itibarını bir kaç basit, kişisel hesaplara indirgeyerek düşürmeye çalıştığınızda Türkiye ilim ehli, Türkiye hadisçileri, Türkiye tefsircileri, fıkıhçıları hiçbir şey kazanmaz. İnandırıcılığınızı kaybedersiniz, tesir gücünüzü kaybedersiniz. Yapmak istediğiniz hiçbir şeyi hiçbir mecliste dile getiremez hale gelirsiniz" diye konuştu.

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu'nun konuşmasının ardından katılımcılar, yeni kampüs alanında ilahiyat fakültesi binasının temel atma törenine katıldı.

Üniversitenin yeni kampüs alanındaki konferans salonunda 2 gün devam edecek çalıştayın açılış toplantısına, Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Naci Ağbal, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber