'Tahşiye' davasındaki dosya esas görüş için savcılıkta
Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "Tahşiye" olarak bilinen gruba yönelik 40 sanığın yargılandığı dava dosyasının, esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için savcıya verilmesine hükmetti.
Yargıtay'ca yetkilendirilen Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, "Tahşiye'' olarak bilinen gruba yönelik 40 sanığın yargılandığı dava dosyasının, esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için savcıya verilmesini kararlaştırdı.
Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hacı Tunay Yaman, Bünyamin Ateş, Mehmet Nuri Turan, Mustafa Kaplan ve Hüseyin Kaymaz ile avukatları katıldı.
Mahkeme heyeti başkanı Enes Sevgi, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na yazılan yazıya 7 Eylül 2015'te cevap geldiğini belirtti.
Emniyet tarafından mahkemeye, ''Nurculuk akımı içerisinde yer alan Molla Muhammetçiler ve Radikal Tahşiye Grubu ismiyle bu grubun adının anıldığının belirtildiği, 2010'da operasyon yapıldığı ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nden bu konuda bilgi alınması gerektiği'' şeklinde cevap verildiği bildirildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 5 Ekim 2015'te bir yazı daha geldiğini kaydeden mahkeme heyeti başkanı Sevgi, bu yazıda ''Molla Muhammetçiler ve Tahşiyeciler hakkında herhangi bir terör örgütü kaydına rastlanılmadığının, El Kaide, İBDA-C, Hizbullah gibi terör örgütleriyle bağlantısı olduğuna dair herhangi bir bilgi belge bulunmadığının, İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı kaydında ve uluslararası kayıtlarda da herhangi bir kayda rastlanılmadığının" bildirildiğini ifade etti.
Sevgi, Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı'na yazılan yazıya da cevap verildiğini, cevap yazısı ekinde bilgi notu olarak gizlilik kaydıyla ''Genelde Mehmet Doğan hakkında bilgi verildiği, iki kitabı bulunduğu, bunların İlmi Cihat ve Esername olduğu, Risale-i Nur adlı eserden alıntı yapıldığı, Şuayip Bin Salih olarak adlandırdığı Bin Ladin'i mehdi komutanı şeklinde gördüğü bir yazı olduğu anlaşılmıştır'' denildiğini tutanağa geçirdi.
Sanık Naci Mumcu'nın avukatı Cüneyt Toraman, gelen yazılardaki aleyhte olan hususları kabul etmediğini belirterek, ''Soruşturmanın genişletilmesi talebimiz yoktur. Esası itibarıyla bu soruşturmayı yapan kişilerle ilgili olarak ayrıca iddianame düzenlenmiştir. Bizce dosya karar aşamasındadır. Mahkemece bu durumun değerlendirilerek bir karar verilmesini talep ederiz'' dedi.
Sanık Orhan Özer'in avukatı Ömer Yüzgül de ''Resmi kayıtlara göre olayın bir kumpas olduğu anlaşılmaktadır. Karar verilmesini talep ederiz'' diye konuştu.
Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Bilgin Akpınar ise incelemek ve esas hakkındaki görüşünü bildirmek üzere dosyanın kendisine verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, dosyanın, esas hakkındaki görüşünü bildirmesi için savcıya verilmesine hükmederek, duruşmayı erteledi.
Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'yle arasındaki yetki uyuşmazlığının çözümü için dosyanın Yargıtay 5. Ceza Dairesi Başkanlığı'na gönderilmesine karar vermişti.
Yargıtay 5. Ceza Dairesi de dosyayla ilgili olarak Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ni yetkilendirmişti.