Çocuk isteyenler kaygılarınızı kontrol edin

Günümüzde her 10 çiftten birinin çocuğu olmadığını belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ali Öner Erdoğdu, çocuk isteyen çiftlerin kaygılarını kontrol etmeleri gerektiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Ekim 2015 21:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Çocuk isteyenler kaygılarınızı kontrol edin

Op. Dr. Ali Öner Erdoğdu, "İnfertilite,1 yıl korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamama durumudur. Sebepleri saymakla bitmez ancak genel itibariyle değerlendirdiğimizde yüzde 30-40 kadın yüzde 20-30 erkek yüzde 20 her iki çiftten kaynaklı, bir de yüzde 18-20 lik kısım açıklanamayan infertilite grubudur. Son grup, bilim dünyasının da oldukça ilgisini çekmektedir. Ortada hiçbir gerekçe yok iken çocuk sahibi olamamanın açıklanmasın da psikolojik nedenlerin yattığı düşünülmektedir. Sonuçta çocuk sahibi olmak için iyi bir yumurta iyi bir sperm olduğu kadar iyi bir psikolojinin de olmazsa olmaz olduğu bir gerçektir, bu yüzden çocuk isteyen çiftlerin kaygılarını kontrol etmeleri gerekmektedir, bunun için hastaların kişisel gelişim kitapları okumalarını,spor yapmalarını buna rağmen kaygı ile baş edememeleri durumunda profesyonel destek almalarını mutlaka öneriyorum. Sonuçta kesin olan, ruh bozulursa beden, beden bozulursa ruh da bozulacaktır" dedi.

Kadınlarda ilk 20 yıl üreme verimliliğinin yüksek olduğunu ancak 35 yaşından sonraki dönemde bu verimlilik azalmaya başladığını anlatan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ali Öner Erdoğdu, daha sonra şunları kaydetti:

"Çocuğu olmayan her çift, paniğe kapılmamalı. Eğer, eşler bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamıyorlarsa mutlaka bir uzmana görünmelidir. Bebek sahibi olamayan çiftlerin tedavisine başlanmadan önce sorunlarının ne olduğunu doğru belirlemek büyük önem taşır.Çiftlere yapılan gerekli kontroller sonrası uygun tedaviye başlanmalıdır. Tedavi yöntemleri sürekli olarak gelişmektedir, bunlardan birisi olan mikroakışkan çip teknolojisi ise Amerika'da Harvard Üniversitesinde Türk Bilim Adam'ı tarafından bulunan yeni bir teknoloji spermler, kadın genital sisteminin doğal ortamını fizyolojik olarak taklit ederek hazırlanan çiplerde yüzdürülerek Seçilmekte ve bu spermlerle yapılan mikroenjeksyonlarda ki sonuçlar tekniğin yeni olmasına rağmen ,yüz güldürmekte, henüz yeterli bilimsel çalışma yapılmamış olmasına rağmen, gerek tüp bebek gerekse ıuı (aşılama) için sperm hazırlamada kullanılan bu yöntem, alışılmış metodların yerine yerine geçecek gibi görünüyor. Ben de yakın zamanda kullanıma giren umut vadeden uygulamayı uygun vakalarda kullanmaktayım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber