'Gizli bir şey kalmasın her şey gün yüzüne çıksın'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan "POAŞ dosyasının açılmasına ve Aydın Doğan'ın 'Refah-Yol'u biz yıktık' iddiasının araştırılmasına ne diyorsunuz" sorusuna yanıt: Hayra alamet diyorum...

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Ekim 2015 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Gizli bir şey kalmasın her şey gün yüzüne çıksın'
ERDAL ŞAFAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sohbetin soru-cevap kısmı öncesi gezinin Japonya ayağının değerlendirmesini yaptı. (Not: Strasbourg ve Brüksel duraklarının izlenimlerini önceki gün aktardık.) İşte Erdoğan'ın Japonya'daki temaslarıyla ilgili söyledikleri: Japonya'da ilk ziyaretimizi Tokyo Camii'ne yaptık. Bu caminin mimarı Hilmi Şenalp Bey. İstanbul'daki Mimar Sinan Camii, Marmara İlahiyat'ın camisi, Ankara'da Hergelen meydanındaki cami, ABD'de Maryland'da inşa edilen külliye bünyesindeki caminin mimarı da kendisi. Maryland'daki caminin açılışını, fırsat olursa, bu ay içerisinde de yapabiliriz. Orası, konferans salonu ve öğrenci yurdu da dahil olmak üzere tüm müştemilatıyla gerçekten özel bir mekan.

TOYOTA, TÜRKİYE'DE YENİ CİPİNİ ÜRETECEK: Tokyo'ya ziyaretemizin ilk akşamında Japon Parlamentosu Türkiye Dostluk Grubu'yla bir araya geldik. Ertesi gün, Japonya'nın ilk üç üniversitesi arasındaki Waseda Üniversitesi'nde şahsımıza bir fahri doktora takdimi yapıldı. Daha sonra Başbakanlık Yatırım Destek Ajansı tarafından Japon yatırımcılar için organize edilen toplantıya katıldım. Çok verimli bir toplantı oldu. Yaklaşık 500 yatırımcı ile Türkiye'de yatırım imkanlarını konuştum. Özellikle 5 büyük Japon firma ile Türkiye'deki yatırımları üzerine detaylı görüşme yaptık. Bunlar Mitsui, Mitsubishi, IHI, Toyota ve Hitachi. Japon yatırımcılar özellikle nükleer tesisler ve Afşin-Elbistan Termik Santrali ile ilgili.Toyota, yeni bir cip modelini Türkiye'de üretmeye başlayacak. 450 milyon dolarlık yatırım yaptıkları bu modelle, 4 milyar dolar ihracat hedefliyorlar. Toyota'nın hibrit otomobili Türkiye'de üretmesi de gündemde. Tokyo ziyaretimizde İmparator Akihito ve İmparatoriçe ile de görüşme imkanı bulduk. Kendilerine Japonya temaslarımız hakkında bilgi verdik.

Ardından Başbakanlık Ofisi'nde heyetlerarası görüşmemizi yaptık. Türkiye-Japonya arasındaki savunma sanayiinde, siyasi alanda ve ekonomik ilişkilerde neler yapabileceğimizi konuştuk. Ekonomik ilişkilerde 3.4 milyar dolarlık bir ticari hacmimiz var. 400 milyon ihracatımız var. Karşılığında 3 milyar dolar onların ihracatı var. Bu eşitsizliğin düzeltilmesi önemli. Marmaray'da ve İzmit köprüsünde Japonlar aktif görev aldı. Şimdi Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı için de Japon şirketler çalışıyor. Çanakkale geçişine de katılmak isteyen Japon firmaları var. Japonya Başbakanı Abe ile bölgesel ve uluslararası sorunlar, G-20 toplantısının ana gündem maddeleri ve küresel terör meselesi hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

***

İstanbul-Strasbourg-Brüksel: 2 bin 700 km.

Brüksel-Tokyo: 9 bin 465 km.

Tokyo-İstanbul: 8 bin 984 km.

Toplam: 21 bin 149 km.

Dünyanın çevresinin yarısından fazla. Ya da yarım dünya turu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la geçen pazar öğle saatlerinde başlayıp dün sabah 5'te noktalanan Fransa-Belçika-Japonya gezisinde katettiğimiz yolun dökümü bu. Beş günlük gezinin iki gecesinde Brüksel'de, bir gecesinde de Tokyo'da kaldık. Diğer iki gecemiz ise havada geçti. Dönüş yolunun bir saatinde, her dış ziyaret dönüşünde olduğu gibi, Erdoğan ve gezisini izleyen genel yayın yönetmenleri bir araya geldik. İşte o sohbetin soru cevap bölümü;

28 Şubat davasının sivil ayağı ile ilgili iki gelişme oldu. POAŞ ihalesi ile ilgili tüm bilgi ve belgelerin istenmesine karar verildi. İkincisi Aydın Doğan'ın 'Refah- Yol'u ben yıktım' dediği iddiası ile ilgili Albayraklar'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verildi. Ne düşüyorsunuz?

ERDOĞAN: Hayra alamet diyorum. Gerçekler ortaya çıksın. Yargı içerisindeki malum yapı bu güne kadar pek çok konuyu görmedi veya üzerini kapattı. Gerçeklerin ortaya çıkması için, yargı üzerine düşeni yapmalı. Gerekiyorsa, her ne kadar icracı olmasa da, bu tür konularda Devlet Denetleme Kurumu'nu da çalıştırabiliriz. Hiçbir şey gizli kalmasın, her şey gün yüzüne çıksın. Belirli odakların, hiçbir günahı olmayanlara iftiralarla fatura kesmeye kalktığı bir ortamdayız. Doktoraya giden oğluma, iftira atıp 'kaçtı' dediler. Oysa bayramda buradaydı. Haziran-temmuz gibi tezini verince de ülkemize dönecek. Bu ülkeden kimlerin kaçtığı belli. Kaçanlardan değil benim oğlum. Ama bazı kesimler, 'Çamur at, izi kalır' mantığıyla iş yapıyor.

HDP'nin eşbaşkanı, teröristlerin cenazesine katılmayan milletvekilleri hakkında parti içi disiplin sürecini başlatacaklarını açıkladı. Buna ilişkin değerlendirmeniz nedir?

ERDOĞAN: Şaşırtıcı bir gelişme değil. Böylece kendilerini ele vermiş oluyorlar. Yeni kampanyalarında, sözüm ona, 'PKK bizden değil, biz de PKK'dan değiliz' mesajı vermeye çalışmışlardı. Ama soruda belirttiğiniz şeyle, kendilerini ele vermiş oluyorlar. Adeta suç üstü yakalanmış durumdalar. Millet onların bu durumunu elbette nazarı itibara alacaktır. 'Çatışmasızlık' diye bir ifadeyle, halkı kandırabileceklerini zannediyorlar. İktidarı ve şahsımı suçlamaya kalkıyorlar. Çatışmanın faturasını devlete kesmeye çalışıyorlar. Halbuki çatışmaya kimlerin sebep olduğu, halkı kimlerin tehdit ettiği de ortada. Bu genel seçimlerde aslında aday olmak istediği halde aday olamamış birçok vatandaş var. Neden? Terör örgütü ve uzantılarının tehditlerinden dolayı. Bunların bilgileri geliyor bize. Mesela Külliye'de belirli aralıklarla Doğu ve Güneydoğu'dan muhtarlarla yaptığımız toplantıya, 90 kadar muhtar başlangıçta teyit vermiş olmalarına rağmen gelemedi. 'Tehdit altındayız o nedenle gelemiyoruz' dediler son anda. Milletimiz herşeyin farkında. Halkımız, terörün ve terörden beslenenlerin yalanlarına itibar etmeyecek. Milletimizin, 1 Kasım'da demokrasi mekanizmasını çalıştıracağına, ferasetini ortaya koyacağına, ülkemiz üzerinde oluşturmaya çalışılan kara bulutları dağıtacağına inanıyorum. Tehditlere aldırmamak, sandıklara sahip çıkmak da milletçe hepimizin görevi.

Rusya'nın da hava operasyonlarıyla müdahil olduğu Suriye kriziyle ilgili gerilim sürüyor. NATO, Türkiye'ye destek için gerekirse çekiç güç gönderilebileceği açıklamasını yaptı. Değerlendirmeniz nedir?

ERDOĞAN: NATO, Hazar'dan füzelerin de atıldığı gelişmeler sonrasında, gerekirse 48 saat içinde Türkiye'ye NATO güçlerinin konuşlandırılabileceğini açıkladı. Türkiye'nin yanında olduklarını vurguladılar. Rusya, adeta bölgeyi sınıyor. Rusya bu şekilde dost kazanamaz, tersine dostlarını kaybedebilir.

Füze savunma ihalesiyle ilgili süreç hayli uzadı. Gelişmelerden sonra bu süreçte bir hızlanma olacak mı?

ERDOĞAN: Neticelendirme aşamasına yaklaşıyoruz. Kasımda Çin Devlet Başkanı G20 çerçevesinde Türkiye'de olacak. Fransa da teklifini yenilemiş durumda. Hollande BM Genel Kurulu'nda görüştüğü Ahmet Bey (Davutoğlu) aracılığıyla bana bu konuda bir mektup gönderdi. Türkiye olarak füze ihalesinde üzerinde önemle durduğumuz konu, ortak üretim ve teknoloji kazanımı.

Teknik meselenin yanında bu konudaki tercihlerde siyasi bir durum da söz konusu mu? Çünkü Suriye konusunda Rusya-İran-Çin safı oluşmakta. Şanghay İşbirliği Örgütü'ne ilişkin bazı beyanatlarınız da olmuştu. Son durum nedir?

ERDOĞAN: Şartlar sizi zaman zaman bir yere doğru sürükleyebiliyor. O beyanatlarımın en önemli sebebi, AB'nin 50 yılı aşkın bir süredir bizi oyalamakta olması. Fakat Brüksel'de yaptığım temaslarda, uzun bir aradan sonra ilk kez, AB yetkililerini Türkiye'ye karşı olumlu tavır içerisinde gördüm. Durum farklılaşıyor.

Rusların da bombardımana başlamasının ardından AB, Suriye'den yeni bir göç dalgasından endişe ediyor mu? Türkiye'ye ilginin artmasının sebebi bu da olabilir mi?

ERDOĞAN: Ölüm insanlara her şeyi yaptırır. Terör devam ettikçe yeni bir göç dalgası olabilir tabii. Buradan kaçış olur. Rejim bu işin kara harekatını üstlendi, Rusya hava harekatını üstlendi. İran da destek oluyor. Mülteciler konusunda Türkiye'nin yaptıklarını AB ülkeleri dahil herkes takdir ediyor. Ancak külfet paylaşımı konusunda şu ana kadar ciddi bir şey yapmadılar. AB yetkilileri ilk kez, külfet paylaşımı için bir şeyler yapmaları gerektiğini idrak etmiş görünüyorlar.

Brüksel ziyaretinizin ardından Merkel'in Türkiye ile ilgili görüşlerinin değişmediğinden söz etmesine ne diyorsunuz?

ERDOĞAN: Şansölye Merkel'in açıklamasını garipsedim. Gerçi yeni bir şey değil. 'İmtiyaz' ifadesini hep kullanır. Bu aslında Almanya'nın görüşü değil. Mesela Schröder, hiç o tür bir ifade kullanmadı. Merkel'in koalisyon ortağı, Dışişleri Bakanı ne diyor bu konuda, merak ediyorum. Merkel ile geçenlerde telefonla da görüştük. Yeri gelseydi, 'Hala aynı noktada mısınız?' diye sorardım. Kasımda geldiğinde sorabilirim de.

PYD'YE ESAD DESTEĞİ, DAEŞ'E BATI SİLAHI

Rusya'nın arabuluculuğuyla Esad rejimiyle PYD bir anlaşma yaptı. Ne düşünüyorsunuz?

ERDOĞAN: PYD zaten rejim destekli. PKK'nın da içinde olduğu bir örgüt. Rusya kara harekatı için PYD ile anlaşma yapabilir. Buna hazırlar. Aynı şekilde başkaları ile de yapabilirler! DAEŞ'in elinde Batı ülkelerinin silahları var, Rus silahları da var. DAEŞ bu silahları nasıl elde ediyor? Sorduğunuz zaman rahatsız oluyorlar.

Son gelişmelerle, Türkiye'nin Suriye politikasında bir değişiklik söz konusu olabilir mi? Mesela Şam rejimiyle ilişkiye geçilebilir mi?

ERDOĞAN: Suriye'deki mevcut rejim, bir terör devleti. Biz kalkıp da pozisyonumuzu değiştirmeyiz. O rejim yüzünden 350 bin insan öldü, 5 milyon insan ülkesini terk etti. 7 milyon insan yer değiştirdi. Toplam 12 milyon. Herkesin sorduğu şu: Esad giderse, onun yerini DAEŞ mi alacak? Halbuki Esad giderse, yönetimin Suriye halkına geçeceğini düşünmek de pekala mümkün. Suriye'yi yönetebilecek nitelikli insanlar olduğunu biliyoruz. Bu nedenle baştan beri Özgür Suriye Ordusu'nu destekliyoruz. Bizim Esad'la ilgili olumlu pozisyon almamız mümkün değil.

ÖSO, Eğit-Donat, terörden arındırılmış güvenli bölgeyle ilgili son durum nedir?

ERDOĞAN: NATO'nun son açıklaması, terörden arındırılmış güvenli bölge için olumlu bir sinyal. Bu öneri kabul görmeye başladı. Cerablus ve Azaz arasındaki bölgede güvenli bölge oluşturulmasını bekliyoruz. Bu noktada, ABD'nin de aralarında olduğu 7 ülkenin açıklamaları önemli. ABD Başkanı Obama ile yapacağımız telefon görüşmesinde bu konuları ele alacağız. Askerlerimizin temasları ve çalışmaları sürüyor. DAEŞ'le mücadelemiz konusunda ABD Kongresi daha olumlu bir noktaya geldi.

"İSRAİL, MÜSLÜMANLAR'IN ŞAH DAMARINI

Ortadoğu'daki son gelişmeler, İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini hızlandırır mı?

ERDOĞAN: Bu konuda ne zaman umutlanılsa, hemen bir şey oluyor. Bir bakıyorsunuz İsrail, Mescid-i Aksa'yı basıyor. O kutsal mekan, Müslümanlar'ın şah damarı. Damarı kesmeye kalkarsanız nasıl el uzatacağız? İyiniyet karşılıklı olmalı. Mavi Marmara sonrası özür dilediler bir noktaya gelmiştik ki, Gazze'yi bombaladılar.

'AZİZ HOCAMIZLA GURUR DUYDUK'

Nobel Ödülü alan Aziz Sancar'ı aradınız mı?

ERDOĞAN: Evet, Aziz hocamızı telefonla aradım. Edebiyat alanından sonra kimya alanında da bir NOBEL ödülü alınması, milletçe hepimizi mutlu etti. Hocamızı tebrik ettim. Kendisiyle gurur duyduk. Türkiye'ye geldiğinde, kendisini mutlaka beklediğimi söyledim. Bu tür bilim adamlarımızın sayısının artmasını temenni ediyorum.

'ORTADA ÖLÜ VARSA YAKININA VERİLİR'

Şırnak'ta polis aracıyla çekilen cesetle ilgili açıklama yapıldı. Diyarbakır'daki milletvekili adayı Ensarioğlu işin içinde Paralel polislerin olduğunu belirtti. Yorumunuz?

ERDOĞAN: Tasvip etmediğimi belirttim. Ayrıntılar önemli. Ancak bunun yapılması mazur görülemez. Buna değerlerimiz de müsaade etmez. Ortada ölü varsa, yakınlarına verilir ve hemen defnedilir. O şekilde davranılmaz. İçişleri Bakanlığımız'dan detaylı bilgi alacağım..

Untitled Document

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber