13 yılda 133 milyarlık yardım

13 yılda 133 milyar liralık sosyal yardım yaparak tüm kesimleri kucaklayan AK Parti Hükümeti, 1 Kasım seçimlerine daha güçlü bir beyanname ile girdi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Ekim 2015 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
13 yılda 133 milyarlık yardım

HAZAL ATEŞ

Türkiye, 1 Kasım seçimleri sonrası çalışma yaşamı ve sosyal politikalar alanında radikal adımlara sahne olacak. AK Parti, "sosyal dönüşüm hamlesi" ile 13 yılda 133 milyarlık sosyal yardım yaparken, engelli, çocuk, yaşlı, şehit aileleri, gaziler başta olmak üzere birçok kesime yönelik desteklerini artırarak sürdürecek. Şartlı eğitim, sağlık yardımları, ücretsiz kitap yardımı ve 3 milyon çocuk için annelere nakit desteği sağlanırken, 2 yılda 2 milyona yakın gence iş kapısı açacak eğitimler verilecek.

DESTEK HİZMETLERİ ARTIYOR

"Güçlü sosyal devlet" vizyonu ile seçim çalışmalarını yürüten AK Parti, 1 Kasım beyannamesinde sosyal dönüşümün de fotoğrafını çekti. Bugüne kadar yapılan düzenlemeler ve atılacak adımlara ilişkin şu tespitlere yer verildi:

2 MİLYON KİŞİYE KART: 2 milyon kişiye sosyal yardım kartı dağıtıldı. Sosyal güvencesi bulunan yoksul kesimin de bu yardımlardan yararlanması sağlandı. Geçen yıl 9.4 milyon kişinin 6.13 milyar liralık genel sağlık sigortası primi devlet tarafından karşılandı.

ENGELLİ AYLIĞI % 300 ARTTI: Engellilere ödenen aylıklar, engel durumuna göre yüzde 200-300 oranında artırıldı. 18 yaş altındakilerin de yararlanması sağlandı. Özel bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için aylık iki net asgari ücret tutarında ödemeye yapılıyor. Memur kadrosunda çalışan engelli sayısı 37 bini geçti. Yaklaşık 467 bin engelliye evde bakım hizmeti veriliyor.

HUZUR EVLERİNE DESTEK: Evde bakım hizmetlerinin sosyal hizmeti de kapsayacak şekilde yeniden tasarlanması sağlanacak. Huzur evlerine daha fazla destek verilecek.

63 BİN KİŞİYE ÖDEME: Sosyal-ekonomik destek hizmeti kapsamında 2002'de 12 bin kişiye destek verilirken, bu yıl 63 bine ulaştı. 2015'te ödenen aylık destek miktarı da 582 lira oldu. Koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısı 4 bini geçerken, aylık 908 lira ödeme yapılıyor.

ASGARİ ÜCRET YÜZDE 415 ARTTI: Bu yılın ilk yarısı itibarıyla net asgari ücret yüzde 415 artarak 949 liraya yükseldi. Bu yılın ikinci yarısında da bin lirayı aştı. En düşük SSK emekli aylığı yüzde 317 artarak bin 72 liraya çıktı ve reel olarak yüzde 46 arttı.

33 MİLYAR LİRALIK DESTEK: Sosyal yardım harcamalarının GSYH'ye oranı yaklaşık 2.5 katına çıktı. Sosyal yardım için 2002'de 825 milyon lira kaynak aktarılırken, bu miktar 2015'te 33 milyar liraya ulaştı. Engelli evde bakımı için 4.5 milyar lira, geliri asgari ücretin üçte birinden az olan 65 yaş üstü yaşlılara, engelli yakınlarına bağlanan aylıklar için 3.9 milyar lira ayrıldı.

EŞİ ÖLENE NAKDİ YARDIM: Eşi vefat eden toplam 301 bin kadına aylık 250 lira nakdi destek veriliyor. Şartlı sağlık yardımları kapsamında yıllık ortalama 1 milyon çocuğun düzenli sağlık kontrollerinin yaptırılması koşulu ile ailelere 1.4 milyar lira kaynak ayrıldı.

ÇALIŞMA YAŞAMINA ESNEKLİK: İşgücü piyasalarına esneklik sağlayan çalışma biçimleri iş ve sosyal güvenlik mevzuatına eklenecek. Kaliteli ve hesaplı kreş imkanları yaygınlaştırılacak.

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLECEK: Sosyal yardım-istihdam bağlantısı bilgi sistemi kuruluyor. İŞKUR'a kayıtlı sosyal yardım yararlanıcılarına danışmanlık hizmeti sunulacak. Sosyal yardım alan ancak çalışabilir durumda olanların istihdama kazandırıcı faaliyetlere katılmaları özendirilecek. Bu yönde yardım programları geliştirilecek.

YARDIMLAR HEMEN KESİLMEYECEK: Sosyal yardım alanların gelirleri, kayıtlı işe başlar başlamaz kesilmeyecek. Belirli bir süre veya geliri yeterli bir noktaya erişinceye kadar yardımın devam ettirilmesi sağlanacak. Bu kişilerin özel sektörde istihdamı durumunda sosyal güvenlik primi işveren hissesinde teşvik getirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber