Atatürk Havalimanı dünyanın zirvesinde!

THY'nin merkez olarak kullandığı Atatürk Havalimanı dünyanın tek noktadan en çok farklı noktaya uçuş yapılan merkezi (HUB) olarak liderlik koltuğuna oturdu

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 10 Ekim 2015 22:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Atatürk Havalimanı dünyanın zirvesinde!

Güntay ŞİMŞEK

Bundan 10 yıl önce, İstanbul Atatürk Havalimanı'nın dünyanın zirvesindeki meydan olacağını tahmin edebilir miydiniz? Şüphesiz Türk Hava Yolları'nın (THY) son yıllarda gösterdiği gelişim performansına rağmen, Türkiye'nin zirveye yerleşeceğini kestirmek zordu, ancak kırılan rekorlarla gerçek oldu.

THY'nin merkez olarak kullandığı Atatürk Havalimanı, 2015'te ulaştığı 242 uçuş noktasıyla dünyanın en büyüğü Amerika'daki Atlanta'nın önüne geçerek, dünyanın tek noktadan en çok farklı noktaya uçuş yapılan merkezi (HUB) olarak liderlik koltuğuna oturdu.

Delta Havayolları'nın 224 noktaya uçuş yaptığı Atlanta Hartsfield-Jackson'ın ikinci sıraya gerilediği listede, üçüncü sırada ise Amerikan Airlines'in 191 noktaya sefer yaptığı Dallas Fort Worth yer aldı.

Ayrıca son yıllarda sürekli olarak 2 haneli büyüyen Atatürk'ün, dünyanın en çok yolcu ağırlayan havalimanları listesinde de ilk 10 arasına girmesine ramak kaldı.

Bugün için 100'ün üzerinde ülkede, 277 farklı havalimanına sefer yapan THY, bunun 242'sini HUB yani merkez olarak kullandığı Atatürk Havalimanı'ndan gerçekleştiriyor. Bu birliktelik de THY ve Atatürk'ü kendi kategorilerinde ilk sıraya taşıyor.

Dünya genelinde bir havayolunun, bir noktadan en az 125 farklı uçuş noktasına, aktarmasız sefer yaptığı 23 havalimanı bulunuyor. Bunların 12'si Amerika'da, 8'i Avrupa'da, 2'si Asya ve 1'i de Ortadoğu'da yer alıyor.

Atatürk Havalimanı, Atlanta ve Dallas'ın ardından en büyük HUB'lar listesinin 4, 5 ve 7. sırasında Amerikan havayolu şirketi United'ın merkezleri yer alıyor. Houston George Bush Havalimanı'ndan 178 noktaya uçan United, Chicago O'hare'den 172, Newark Liberty'den ise 150 noktaya sefer gerçekleştiriyor.

Listenin 6. sırasında ise Avrupalı havayolu Lufthansa var. Lufthansa Frankfurt Havalimanı'ndan tam 169 noktaya uçuş yapıyor. Bir diğer Avrupalı Air France, Paris Charles de Gaulle Havalimanı'ndan sefer yaptığı 146 noktayla listede 8. sırada. Amerikan Airlines, Charlotte Douglas'tan gerçekleştirdiği 144 uçuşla listede 9. İspanya'nın düşük maliyetli havayolu Vueling ise Barcelona Havalimanı'ndan 142 noktaya yaptığı uçuşlar ile 10. sırada kendine yer buldu.

Asya'dan listeye girmeyi başaran 2 şirket de sürpriz olmayacağı üzere Çin'den. Air China 135 destinasyona uçtuğu Pekin Capital Havalimanı ile listenin 11. sırasında. Asya'da ikinciliği ise China Southern Airlines ve 129 destinasyona uçtuğu Gunagzhou Baiyun elde etmiş.

Ortadoğu'dan listeye giren tek şirket Qatar Airways oldu. Başkent Doha'dan 126 destinasyona aktarmasız uçan şirket, aynı sayıda noktaya uçuş yapan Lufthansa'nın Münih HUB'ı ve American Airlines'in Miami HUB'ı ile 15. sırayı paylaşıyor. Emirates ise Dubai'den 121 noktaya yaptığı uçuş sayısı ile ilk 23 içinde kendine yer bulamadı.

Avrupa'da ise bir havayolunun 100'den fazla destinasyona uçuş yaptığı 12 havalimanı bulunuyor. Bunların 3'ü İngiltere'de, 2'şer adedi Almanya ve İspanya'da yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber