Eğlence sektörü AVM'de patladı

Eğlence sektörü 'çocuklu aileler' üzerinden hızla büyüyor. Bu sektörü ilk kez Türkiye'ye getiren İstanbul Entertainment Group Ceosu Kemal Gürkaynak, Türkiye'de eğlencenin alışveriş merkezlerine hızla kaydığını söylüyor ve ekliyor: "Adım başı AVM var. Çocuklu aile tüketir düşüncesinden hareketle AVM'ler ücretsiz ve kalitesi düşük eğlenceyle aileleri çekmek için birbiriyle yarışıyor."

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Ekim 2015 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eğlence sektörü AVM'de patladı

Ayşe Olgun

Türkiye'de eğlence sektöründe yatırımlar hızla büyüyor. Yurt dışından konser için Türkiye'yi tercih eden dünyaca ünlü sanatçıların arasına her geçen gün yeni isimler katılıyor. Tiyatro ve müzecilikte yeni pazarlar oluşuyor. Dünyaca ünlü sergilerin duraklarından biri de artık İstanbul.Tüm bu alanları tek çatı altında toplayan Türkiye'nin en büyük eğlence sektörünü elinde tutan İstanbul Entertainment Group (IEG) sadece batıdan kültürel etkinlikler ithal etmiyor aynı zamanda yerli ürünleri de Ortadoğu ve Uzak Doğu ülkelerine taşıyor.

IEG Ceosu Kemal Gürkaynak'la dünyada ve Türkiye'de değişen eğlence kültürünü konuştuk. Gürkaynak, Türkiye'de eğlence sektörünün alışveriş merkezlerine kaydığını ve burada ailelere 'eğlence' başlığında yeni bir yaşam stili sunulduğunu söylüyor. İçinde kültür olmayan eğlenceyi 'eğlence' olarak görmeyen Gürkaynak, çocuk ve aile konseptli eğlence kültürünün Türkiye'de hızla büyüdüğünü söylüyor. Gürkaynak'a göre 'mutlu aile' demek 'huzurlu ülke' demektir. Bu yüzden Batı'da da eğlence sektörüne en büyük yatırımın aile ve çocuk için yapıldığını belirtiyor.

Kültür ve sanat dünyasında dünden bugüne nasıl bir değişim yaşandı?

Geçmiş yıllarda Türkiye'de kültürel eğlence denildiği zaman ilk önce akla tiyatro ve ardından da sinema geliyordu. Alışveriş merkezlerinde açılan sinema salonlarıyla birlikte önce sinema sektörü patladı. Yine son yıllarda özellikle yurt dışından gelen dünyaca ünlü isimlerin verdiği konser sayılarında ciddi bir artış yaşandı.

Artık dünya turnesine çıkan ünlü sanatçıların güzergahı arasında İstanbul var. Bu ilginin sebebi nedir?

Ünlü sanatçıların çıktıkları turnelerde 15 milyonluk nüfusu olan İstanbul'a uğramaları çok normal bence.

Davet ettiğiniz sanatçılar arasında en çok ilgi görenler kimler?

Justin Timberlake, Elton John, Andre Rieu, Sarah Brightman, Itzhak Perlman gibi isimleri Türkiye'ye getirdik ve büyük ilgi gördüler. Yapı Kredi markası altında bu isimlere yenilerini ekliyor Türk seyircisiyle buluşturuyoruz. Geçen sene getirdiğimiz yine büyük ilgi gören Romeo e Giulietta 3- 8 Kasım tarihleri arasında tekrar gösteri sunacak. 5 Grammy ödüllü caz solisti Diana Krall Ekim sonunda geliyor.

AİLE KONSEPTİNE YATIRIM YAPIYORUZ

Müzik, eğlence sektöründe en fazla ilgi gören tür diyebilir miyiz?

Hayır, artık bu turneler yavaş yavaş yerini sergilere, şovlara ve en çok da çocuklara yönelik eğlencelere bırakıyor. Ben eğlencenin içinde mutlaka kültürün olmasını önemsiyorum. Yani eğlenceye sadece 'eğlenmek' olarak bakan biri değilim. Yurt dışından getirdiğimiz konseptlerde buna dikkat ediyorum.

Eğlence ile kültürü buluşturan etkinliklere imza atıyorsunuz. Ağırlıklı olarak kimlere hitap ediyorsunuz?

Batıda kültürel eğlence sektörü çocuk ve aile üzerinden büyümüştür. Bugün aynısını Türkiye'de yapıyoruz ve 2010 yılından bu yana 'aile konsept'i üzerinden halka eğlence satıyoruz. Bundan beş yıl önce Türkiye'de böyle bir sektör yoktu, ilk biz getirdik ve çok hızlı bir şekilde büyüdü.

Burada hedef çocuklar mı aile mi?

Türkiye'ye ilk kez Disneyland'ı getirdik. Disney Live Mickey'nin gösterisi çocuklar kadar büyüklerden de ilgi gördü. Benim en büyük derdim çocukla ailesinin birlikte vakit geçireceği, eğleneceği etkinliklere imza atmak. Bu sektörde kalıcı işlere imza atmaya karar verdik ve Trump AVM'de ilk olarak İstanbul Çocuk Tiyatrosu olarak kendi tiyatromuzu kurduk. Disneyland'dan dayak yiye yiye aileyi eğlendirmenin nasıl bir şey olduğunu öğrendik.

Eğlenceye artık ailece para harcıyoruz o zaman?

Evet bizim kültürümüzde aile eğlencesine para harcamak gibi bir alışkanlığımız yoktu. Ama bugün öyle değil eğlenceye daha fazla para harcanıyor. İşte biz bu kültürün gelişmesini bekledik ve Türkiye'nin çok hızlı bir şekilde buna uyum sağladığını söyleyebilirim.

Bu alana yönelmenizin sebebi nedir?

Dünyada çocukların dili her yerde ortaktır lisansları değişmez. Ailelerin çocuklarıyla pozitif bir şey paylaşması dünyanın her yerinde çok kıymetli.Her yerde aileye hitap eden ürüne talep fazla. Bu yüzden Türkiye'de ve dünyada artık ailece eğlence çok satıyor. Çünkü kimsenin zamanı yok en büyük servet zaman ve aile bu en değerli serveti en iyi şekilde harcamak istiyor.

ÇOCUKLARI KANDIRMAK ZOR

Çocuklara eğlence satmak daha mı kolay?

Tam tersi. Üründen en iyi anlayan yaş grubu 4-8 yaşları arası çocuklar. Onları tatmin etmek anne ve babayı tatmin etmekten çok daha zor.

Güneydoğu'daki çocuklu ailelerin bu sektöre para vermesi zor. Bu çocuklar için bir şeyler yapıyor musunuz?

Eğlenceyi sadece para kazanılan bir sektör olarak görmüyorum. Çünkü her şey para değil. Mesela bir tır aldık ve bu tırla tüm Türkiye'yi gezeceğiz. Özellikle Güneydoğu'daki çocuklara ulaşmak istiyoruz. Çünkü ben inanıyorumki tiyatroyu, sergiyi gören o çocuğun hayattan isteyeceği şey artık daha farklı şeyler olacaktır.

Artık AVM'lere sadece mağaza gezmek için değil eğlenmek için de gidiliyor. Eğlence kültürü bizde AVM'lere mi taşındı?

Çok doğru. Bugün eğlence sektörü bizde AVM'lere taşındı. AVM'lerin peşinde olduğu kesim çocuklu aileler. Siz bile bundan on sene önce haftada bir dışarda yemek yiyorsanız bu sayı bugün ikiye çıktı. Ayda bir kere çıkan iki kere çıkmaya başladı. Artık adım başı AVM'ler var ve buralar çocuklu aileleri çekmek için birbiriyle yarışıyor. Bakın çevrenize günümüzde çocuklu aileler alışveriş merkezinde buluşuyor, vakitlerini buralarda geçiriyor. Alışveriş merkezleri de çocuklu ailelere yeni bir yaşam

tarzı sunuyor.

AİLEYE YAŞAM TARZI SUNULUYOR

Aileler için AVM'lerin bu kadar popüler olmasının sebepleri nelerdir?

Alışveriş merkezlerinde çünkü aileler çocuklarını güvende hissediyor. Günümüzde aileler çocuklarını artık dışarı çıkarmak istemiyor, dışarıyı güvenlikli bulmuyorlar korkuyorlar. O zaman ne yapacaklar? AVM'lerde birlikte vakit geçireceği dışarda yemek yiyeceği, alışveriş yapacağı, eğleneceği güvenli mekanlara rağbet edecekler. Burada aileleri çekmek için eğlenceler parasız yapılıyor haliyle kalitesi de düşüyor. Ama ben yine de sergilere yönelik yatırım yapanların ürünlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İstanbul Mili Eğitim Müdürü de destek verip okullar aracılığıyla çocukların bu etkinliklere ulaşmasını sağlanıyor.

Peki dünyada da böyle mi? Eğlenmek için AVM'lere mi koşuyor insanlar?

AVM'lerde şöyle bir düşünce var: Çocuklu aile tüketir. AVM'nin peşinde olduğu 25-44 yaş arası anne baba ve çocuklar. Metro güzergahında sağlı sollu eğlence satan ve birbiriyle yarışan eğlenceye aileleri davet eden AVM'lere her gün bir yenisi katılıyor. Adım başı alışveriş merkezleri. Bunu parasız yapınca aileler AVM'lerde eğlenmeyi tercih ediyor. AVM'ler artık marka ürünleriyle değil eğlence üzerinden aileleri çekmeyi çalışıyor. Dünyadaki model bu değil ama bizde paran yoksa AVM'ye eğlenmeye git anlayışı var.

Aile ve çocuğun günümüzde 'eğlence'nin merkezine çekilmesinin kodlarında ne var peki?

Florida ve California gibi iki şehre sırf çocuklara yönelik milyarlarca dolarlık yatırım yapılmış. Bu işin raconu çocuklu aileler. Çünkü ABD'de şuna inanılıyor. Eğer aileler çocuklarına sahip çıkıyorsa ve birlikte mutlularsa o ülkede sorun çıkmaz. Bu yüzden ilk hedef çocuklu aileler. Bunu düşündükleri için çocuklu ailelere yatırım yapıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber