Gaziantep'te üçüncülerin savaşı

Gaziantep'te 7 Haziran'da milletvekili çıkaran dört parti de 1 Kasım seçimleri için listelerinin üçüncü sıralarına kritik adayları koydu. Kentte, AKP ve CHP, 7 Haziran kayıplarını telafi, MHP ve HDP ise yakaladıkları çıkışı sürdürme çabasında.

Haber Giriş : 13 Ekim 2015 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gaziantep'te üçüncülerin savaşı

İrfan Bozan

Gaziantep'te 7 Haziran seçimlerinin iki kaybedeni AK Parti ve CHP, iki kazananı ise MHP ve HDP oldu. AK Parti 2011'e göre 80 bin, CHP 10 bin oy kaybetti. Bu kayıp AK Parti'ye 3 milletvekiline maloldu. CHP milletvekili kaybetmedi ama tarihinde ilk kez Gaziantep'te üçüncü sıraya geriledi. Bir zamanlar 'kale' olan Gaziantep, CHP için artık MHP ve HDP kadar milletvekili çıkarabildiği bir yer. MHP, tarihinde ilk kez Gaziantep'te ikinci parti oldu. MHP ve HDP oylarını 2011'e göre yaklaşık 100 bin artırdı.

Gaziantep'te 'kaybedenler' tekrar kazanmak, 'kazananlar' ise daha da çok kazanmak için listelerinde değişikliklere gitti. CHP, 7 Haziran'da ilk sıradan TBMM'ye giren Mehmet Şeker'i listesinde tekrar aday yapmadı. Yerine ilk sıraya Gaziantepli işadamı, partide yöneticilik yapmış bir ismi Akif Ekici'yi koydu. Gaziantep CHP örgütü yetkililerine göre, bu tercihi il örgütü benimsedi. Gaziantep aday listelerine bakıldığında 7 Kasım'ın düğümünü çözecek isimlerse üçüncü sırada yer alıyor. İkişer milletvekili çıkaran CHP, MHP ve HDP üçüncüyü zorlamak için bu adımı attı. AK Parti ise kaybını telafi için Ahmet Uzer'i üçüncü sıraya koyunca Gaziantep, 1 Kasım seçimleri için "Üçüncülerin savaşı" tanımlamasını hak etti. CHP listede ikinci sırasını değiştirmedi aslen Kahramanmaraşlı olan hukukçu Mehmet Gökdağ yerini korudu. Partinin eski il başkanı olan Gökdağ teşkilatın da arkasında durduğu ve sevdiği bir isim.

"Fabrika ayarlarına" dönüş

Ahmet Uzer, Fazilet Partisi'nde politika yaparken AK Parti kurucusu Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte FP'den kopmuş, AK Parti'nin kurucu il başkanlığını ve bir dönem de milletvekilliği yapmış bir isim. Uzer, 7 Haziran seçimlerinde aday olmak istedi ama aday gösterilmedi. 1 Kasım seçimlerinde ise AK Parti'nin iki önemli ismi Eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül'ün ardından listede kendine üçüncü sırada yer buldu. Listenin üzerindeki iki isim görevleri gereği mesailerini daha çok Ankara'da geçirecek. Bu nedenle Ahmet Uzer bir anlamda AK Parti'nin Gaziantep'deki "lideri" oldu. AK Parti, Ahmet Uzer ile bir anlamda Gaziantep özelinde "fabrika ayarları"na döndü. Kentin sayılı işadamları arasında yer alan Uzer, kendi soyadına sahip bir tekstil şirketinin sahibi. Uzer ile her sabah AK Parti adaylarının buluşup seçim çalışmalarına dağıldıkları Gaziantep AK Parti İl Başkanlığı'nda buluştuk. Ahmet Uzer, seçmenin 7 Haziran'da AK Parti'ye mesaj verdiğini ve mesajın alındığını söyledi:

"Benim listeye konulmamı 7 Haziran'da yapılan bir yanlışlığın düzeltilmesi olarak görüyorum. Yılların getirdiği iktidarın yıpranmışlığın cezasını 7 Haziran'da ödedik. Uzun yıllar iktidarda kalan bir partiye karşı toplumda reaksiyon gelişebiliyor. Gaziantep'te listeye büyük tepki de olmuştu. Ayağımız yerden kesilmiş olabilir. İnsanlar bize ders verme ihtiyacını niye hissettiler, bunları araştırdık? Mesaj alındı, gereği de yapıldı."

Uzer, seçimdeki hedeflerinin en az 8milletvekili olduğunu söylüyor:

"Bizim 9 milletvekilimiz vardı şimdi 6'ya düştük. Benim öngörüm 8 milletvekili çıkarırız. Şu anda yedi buçuktayız. İyi çalışırsak bunu 8'e tamamlarız."

AK Parti, Gaziantep'de Ahmet Uzer'e tekrar dönerek bir anlamda seçmene "2002 ruhu"na dönme mesajı verdi. Bu mesaj seçmende etkili olmazsa AK Parti'nin bir milletvekilinde gözü olan MHP'ye üçüncü milletvekili gelebilir. O da 1969 yılından bu yana ülkücülükten vazgeçmeyen Fevzi Koçoğlu olur.

BBP'den MHP'ye

Fevzi Koçoğlu, 2 milletvekilini garanti gören MHP'nin, üçüncü isim olarak TBMM'ye göndermek istediği isim. Koçoğlu alt sıradan alınarak kritik yere yerleştirildi. Koçoğlu, aslında 7 Haziran seçimlerine kadar Gaziantep'te Büyük Birlik Partisi adına politika yaptı. İşadamı olan Koçoğlu, Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 1992'de Milliyetçi Hareket ile yollarını ayıran ekipte yer aldı. Gaziantep'te BBP teşkilatını kurdu. 7 Haziran seçimlerinde tekrar yuvaya döndü. Koçoğlu, 7 Haziran'da alt sıralara konulup seçilemeyince 1 Kasım'da başvuru yapmayı düşünmüyormuş. Ancak kendi deyimiyle etrafı ısrar etmiş ve aday olmuş. Şimdi MHP'nin Gaziantep'ten çıkaracağı üç milletvekilinden biri olmak için çalışıyor. BBP'ye gönül verenlerin oylarını MHP'ye taşıma hedefinde:

"Şu anda ilgi alaka görüyoruz. İnşallah BBP oylarını MHP'ye taşıyan isim oluruz.

Biz artık Gaziantep'te ikinci partiyiz. Üçüncü milletvekiline en yakın olan parti biziz. AK Parti'de, aynı ANAP gibi çözülme başladı, bu çözülme durmaz."

7 Haziran'da BBP-Saadet Partisi ittifakı Gaziantep'te 18 bin 827 oy aldı. BBP'nin önceki seçimlerdeki rakamlarına göre ilde 10 bin oyu olduğunu söylemek mümkün.

CHP'nin üçüncü sıra adayı Ali Peri ise MHP'nin 1 Kasım'da aynı oyu alamayacağı kanaatinde. Peri'ye göre MHP emanet oylar ile ikinci parti oldu.

CHP'nin üçüncüsü Ali Peri

Makina Mühendisi olan Ali Peri Gaziantep'te çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yapmış, bilinen bir isim. Kentin tanınan simalarından. Teşkilattan gelen biri. Ali Peri, CHP'nin tarihinde Gaziantep'te üçüncü parti olmadığını ama bu durumun 7 Haziran'a özgü ve geçici olduğu görüşünde:

"Türkiye genelinde HDP'nin barajı aşması için her kesimde bir akım oldu. Biz de 'HDP barajı aşmalı' dedik ama bunun altında 'Bize oy vermeyin, HDP ye oy verin anlamı' çıkartıldı. Bunun zararını Gaziantep'te Türkiye ortalamasının üzerinde gördük. Bunun dışında CHP'ye oy verecek bazı kesimlerde HDP'ye karşı güçlensin diye MHP'ye oy verdi. Bunun mağduru da yine CHP oldu. Bu seçimde sonuçlar farklı çıkacak. Çünkü 'HDP barajı aşsın' diye gidenler, HDP'nin baraj sorunu olmadığını gördü. MHP'ye gidenler de 'MHP'ye oy vermenin anlamı yok' diye düşünüyor. Bu kesimlerin oyları CHP'de birleşecek. Biz iki milletvekilini aşacağız dördü beşi zorlayacağız."

CHP üçüncü sıra adayı Ali Peri HDP'ye giden oylar geri gelecek dese de HDP üçüncü sıra adayı Osman Demirci HDP'nin daha da büyüyeceğini savunuyor.

HDP, 3'ü tanınan işadamı ile kovalıyor

7 Haziran seçimlerinde iki milletvekili çıkaran HDP, Gaziantep'te üçüncü milletvekilini işadamı Osman Demirci ile kovalıyor. Mardin Midyatlı olan Demirci, 1997 yılında geldiği Gaziantep'te hem Mardinlilerin hem de işadamlarının derneklerinde görev alıp, kısa sürede kendini iş dünyasında tanıtmış. Arap ülkelerine yönelik ithalat ve ihracat yapan bir şirketi var. Demirci, il genelinde sosyal sorumluluk projeleri ile de öne çıkmış. AKP ve CHP'den gelen teklifleri hep reddetmiş. Demirci, 7 Haziran'da altıncı sıradaydı. Demirci'ye göre HDP, Gaziantep'de gerçek potansiyelinin daha çok uzağında:

"Gaziantep emek şehridir. 120 binin üzerinde asgari ücret ile çalışan kişi var. HDP olarak bizim bu kentteki hakkımız 138 bin değil. Önümüzdeki süreçte bu kentte birinci parti olacağız. Bu kentte yüzde 40'ı Kürt coğrafyasından gelen kitle var. Burada bir sol kültür var, biz o sol kültüre de ulaşacağız. Her seçimde oyumuz daha da arttı. Önümüzdeki seçimde de oylarımız artacak AKP'den CHP'den bize kayışlar var. Bu kayışlar sürecek. Biz iktidar alternatifiyiz. Biz burada bu seçimde dördü zorlamak istiyoruz."

Gaziantep'te AK Parti HDP'ye giden Kürt oylarını geri almak için yedinci sıraya Urfa Suruçlu Abdülkadir Yüksel'i koydu. Demokrat Parti kökenli Yüksel Kürt oylarını ne derece AKP'ye döndürecek? Bu sorunun yanıtı 1 Kasım gecesinde. Eski Gaziantep belediye başkanlarından Celal Doğan, 1 Kasım seçimleri için İstanbul'dan aday gösterildi. İstanbul tercihinin Doğan'dan geldiği eşinin tedavisi içinn böyle bir tercihte bulunduğu elde ettiğimiz bilgiler arasında. HDP'liler Celal Doğan'ın gitmesinin oy kaybettirmeyeceği görüşünde. HDP'de Gaziantep'te ikinci sıraya 7 Haziran'da Van'dan milletvekili seçilen Yurdusev Özsekmenler'i kaydırdı. HDP'nin TBMM adına Grup Başkanvekili olan Özsökmenler daha önce de Diyarbakır Bağlar belediyesi Belediye Başkanlığı yapmıştı.

Sokaklar...

Gaziantep'te sokakta seçim havası hissediliyor. Parti propaganda arabaları dolaşıyor. Adaylar çarşı pazar geziyor. Gaziantep sokaklarında dolaştığımızda AKP'nin kentin birinci partisi olacağı kolaylıkla anlaşılıyor. Özellikle yaşı ileri olanların çoğunun gönlünde AK Parti var. Gençliğinde deri işleyerek hayatını kazanan 75 yaşındaki İbrahim Çağlı AKP'ye oy vereceğini söylüyor. Çağlı'nın tek şikayet cümlesi, "Reis-i Cumhur çok karışıyor, bağımsız, tarafsız olmalı" şeklinde. Gaziantep'in meşhur ciğerci ustalarından Ali Haydar Usta'da AKP'ye oy vereceklerden. 40 yıldır Gaziantep'te yaşayan seyyar satıcı Siirtli Mustafa Boz ise "Tabii ki HDP" diyor.

Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi Nazlı Özel ise kararsız. 7 Haziran'da oy kullanmayan Özel, bir önceki yerel seçimde MHP'ye oy vermiş. "Güneydoğu'da çatışmalar başlamasaydı HDP'ye verebilirdim aslında' diyor, "Selahattin Demirtaş'ın söylediklerini doğru buluyorum ama artık vermem" diye ekliyor. Nazlı Özel, adayları iyice inceleyerek son kararını vereceğini söylüyor. Gaziantep'te 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin oy kaybının nedeni olarak savaştan kaçan Suriyelilerin kentte yarattığı 'olumsuzluk' başlıca neden olarak dillendiriliyor. Konut fiyatlarının, kiraların artması, iş kayıpları hep AKP'nin hanesine olumsuz yazmış.

Gaziantep'te 12 milletvekilinin nasıl dağılacağının sorusu AK Parti'nin alacağı oy ile ilişkili. Pastanın büyüğü yani 12 milletvekilinin yarısı AKP'de, diğer partilerin kafasında bu pastadan pay almak var. AKP'lilerin kafasında ne olduğunu ise AKP'li bir parti yöneticisi şöyle özetliyor:

"7 Haziran'da bir ceza bekliyorduk ama oranını bilmiyorduk, şimdiyse cezacıların ne kadarı pişman olup dönecek onu bilmiyoruz."

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber