Böylede üniversite açılıyormuş:İlk kez 'bilim'le açılış

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Eylül 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Boğaziçi Üniversitesi açılış töreninde diğer açılışlardan farklı olarak irtica tehdidinden söz edilmedi. Rektör Soysal, üniversite olarak en iyi öğrenci ve öğretim elemanını alma, en iyi mezun ve akademisyeni yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, Türk üniversitelerinin dünyaya açılması ve rekabete girmesi isteniyorsa mevzuat açısından yaşanan handikapların düzeltilmesi gerektiğini belirterek, 'Bizim yurt dışındaki üniversitelerle eşit koşullarda rekabet etmemiz lazım' dedi. Üniversitenin 2006-2007 akademik yılının başlaması dolayısıyla açıklamalarda bulunan Soysal, üniversite olarak 'en iyi öğrenci ve öğretim elemanını alma, en iyi mezun ve akademisyeni yetiştirmeyi' amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. Soysal, bu yıl ÖSS'de ilk 100'e giren öğrencilerden aldıkları payın diğer yıllara oranla arttığını ifade etti. Üniversitenin konumu nedeniyle fiziksel olarak büyümelerinin zor olduğunu dile getiren Soysal, 'BÜ, daha az sayıda öğrenci alan ve sonuçta da daha az mezun veren bir kurum olarak kalacak. Bizim Türkiye'ye olan yansımamız sayılarla değil, ama mezunlarımızın kalitesiyle olabilecek. Burada bize 'Türkiye'deki öğretim üyelerini biz yetiştirelim' diye yeni bir misyon geliyor' dedi. Ayşe Soysal, Türkiye'deki üniversitelerin dünyadaki yüksek öğretim kurumlarıyla rekabet ortamına girdiğini kaydederek, 'Bu rekabet ortamında bizim önümüzün açılması lazım. Türkiye'de mevzuat insanın sırtında taşıdığı bir kambur şeklinde. Türk üniversitelerinin mevzuatlarında tâbi oldukları koşullar, onlara rekabet açısından zorluk çıkarıyor. Bu mevzuatın en büyük darboğazı bence insan istihdamı. Akamedik ve idari personel almak çok zor. Bir tane memur almak 8-10 ay sürüyor. Eğer Türk üniversitelerinin dünyaya açılması ve rekabete girmesi isteniyorsa ki, bizim mevzuat açısından yaşadığımız handikapların düzeltilmesi lazım' dedi.

YAN GELİP YATAMAZLAR

Prof. Dr. Soysal, bu yıl 1.652 yeni öğrenci alındığını belirterek, 'Bütün bu öğrenciler Boğaziçi hamuru ile mayalanacak. Buraya girmek çok çetin. Burada başarılı olmak da kolay değil. Çünkü o öğrencilerin girdiği sınıftaki herkes lisesinin en başarılı öğrencisiydi. Burası yan gelip yatma yeri değil. Duyurularımızda, tanıtımlarımızda güzel fotoğraflarımız var; çayırda öğrenciler gibi... O çayıra ayrılacak zaman aslında çok sınırlı olacak. Bu onlar için özel bir durum olacak' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber