İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Ekim 2015 00:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı

İLAN SİTELERİNDE YAPILAN KAPORA DOLANDIRICILIKLARI VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sevgili memurlar.net okuyucuları son yıllarda hızla artan kapora dolandırıcılıklarına dikkat çekmek istedim. Çok fazla dolandırılmış kişi ile tanıştım ve duydum. Dolandırılıp üzüntüsünden, utancından ve gururundan kimseye söyleyemeyen vatandaşlarımızı hiç saymıyorum. Yaşanan bu gibi kötü durumlara karşı bilinçli ve hazırlıklı olmak gerekir. Başımıza gelebilecek kötü olayları engellemek ve önlem almak için dikkat etmemiz gereken kurallar ve işaretler vardır. Bu kuralları sıralarsak;

1- Kesinlikle internetten veya diğer satış kanallarından bulduğunuz araçlar için kaparo istenirse vermeyiniz.

2- Görmediğiniz emin olmadığınız araçların fiyatına veya ilanda yazılanlarına kesinlikle itibar etmeyiniz ve aldanmayınız.

Dolandırıcılık işlemleri şu şekilde gerçekleşir;

1- Aracın fiyatı çok uygun olduğu için arayan çok fazla insan olur ve ilan sahibine ulaşmak zordur.

2- Bu tür araçların ilanları küçük şehirlerden veya ulaşılması zor ilçelerden verilir.

3- İlanlar piyasada tutulan veya sevilen piyasası olan araçlardan verilir.

4- Araçların fiyatlarını piyasasından aracın marka ve modeline göre değişen 1.500-5.000 tl arasında aşağıdan verilir.

5- İlanların açıklamasında arabanın az kullanılan temiz ve bakımlı bir araç olduğu hissiyatını uyandıracak şekilde açıklama yapılır ve ilanlar verilir. "Kızımın aracı, yurt dışındaki oğlumun aracı, emekliyim aracım garajda duruyor, çok kullanılmıyor vs" gibi dikkat çekici başlık ve açıklamalar yazıyorlar veya acil satmam gerek önemli ve elzem ödemelerim var gibi açıklamalar yazılır.

6- İlanlardaki araçların fotoğrafları çeşitli araçlardan çekilir ve çoğunun da sahiplerinin bu durumdan haberi yoktur. Genellikle otoparklara emanet edilmiş araçların fotoğrafları sahiplerinin haberi olmadan çekilir.

7- Para sadece PTT kanalı ile isme havale yolu ile istenir. Genellikle isimler sahtedir veya aklıbarik olmayan kişilere aittir.

8- Bu kişilere ait kimliklerle birçok telefon hattı alınır ve kaparo alınınca kırılıp atılır.

İlan sahipleri ile konuşulduğunda size şu şekilde açıklamalarda bulunur

1- "Arabayı arayan çok kimse var"

2- "Bugün birkaç kişi aracı görmeye gelecek, ya önce sen gel ya da kapora gönder adını koyalım aracı ilandan kaldırayım satıldığını söyleyim" der.

3- "Aracı bu gün gösteremem fakat araç dediğim gibi başka bir şey çıkmayacağına garanti veririm" der ve adını koymak ve anlaşma için kapora ister.

4- Alıcının aracı görmek istediği zaman çeşitli bahanelerle buluşma yapılmaz. O an şehir dışında olduğu, yolda olduğu, cenazesi olduğunu, o an orada olmadığı için birkaç gün sonra buluşmak gibi bahaneler sunar. "Madem çok istiyorsanız kapora gönderin adını koyalım" gibi isteklerde bulunur.

5- Aracın fiyatı çok uygun olduğu için arayan çok olduğundan kimse aracı kaçırmak istemez.

6- Anlaşma yapıldıktan sonra randevu verilir. PTT havalesi yapılması ve havale yapılınca haber vermesi istenir.

7- Bu şekilde birkaç kişiden kaparo alınınca hat kırılıp atılır.

8- Havale sonrası buluşma yeri ve tarihi verilir alıcıya-alıcılara güven vermek için aracın ilanının kaldırılacağını ve kimseye satılmayacağı söylenir.

9- Buluşma yerine gidildiğinde ne telefonu açan olur ne cevap veren olur. Gönderilen para çoktan çekilmiştir ve o hat kırılıp atılmıştır. Alıcı dolandırıldığını anladığında hem parası hem zamanı gitmiştir.

Kimsenin bu gibi durumlara düşmesini hakkını ve emeklerini haksız yere başkalarına kaptırmasını istemeyiz. Bu gibi durumlar yaşanmaması için her zaman tedbirli olmak gerekir. siz siz olun kesinlikle sanal alışverişlerde kapora veya ön ödeme yapmayınız.

Oto-danışman-ekspert

Serdar Eren KOÇ

Memurlar.net Editörü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber