Statü değiştirerek memurluğa geçen işçiye tazminat müjdesi

Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, kamuda işçilikten memuriyete geçip kıdem tazminatı almayanların, işçilikte geçen çalışma sürelerinin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınacağını söyledi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Ekim 2015 15:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Statü değiştirerek memurluğa geçen işçiye tazminat müjdesi

Tonbul yaptığı açıklamada, kamuda işçilikten memuriyete geçip kıdem tazminatı almayanların, işçilikte geçen çalışma sürelerinin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınacağı ile ilgili Maliye Bakanlığı'nın olumlu görüş bildirdiğini, yaklaşık 10 bin memurun bu görüşten faydalanacağını belirtti.

10 Bin Memur Faydalanacak

Konuyu toplu sözleşme masasında gündeme getirdiklerini söyleyen Tonbul, "İşçilikte geçen sürelerin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınması için konuyu toplu sözleşme masasına taşıdık. Ayrıca, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan da (SGK) konuyla ilgili görüş istedik. SGK konuyla ilgili Maliye Bakanlığı'na görüş sordu. Maliye Bakanlığı görüşünde, iş sözleşmesinin işçi tarafından fes edildiğine yönelik olarak kesin bir olguya dayanılmadığı sürece, statü değişikliğiyle kıdem tazminatı ödenmeksizin aynı kamu kurumunda görev yapmaya edenlerin işçilik sürelerinin emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınacağı şeklinde olumlu görüş bildirdi. Yaklaşık 10 bin memur bu kazanımdan faydalanacak" dedi.

Kamuda Çalışanları Kapsıyor

Görüşün, kamu kurumlarında işçi veya sözleşmeli personel statüsünde çalışırken, statü değişikliğiyle 'Devlet Memuru' olanları kapsadığının altını çizen Tonbul, "Kurum yönetmeliği, yönetim kurulu kararı veya kurum içi sınavlarla herhangi bir ödeme yapılmadan aynı kamu kurumda 'Devlet Memuru' statüsüne geçen kamu görevlilerinin, işçilikte geçen süreler emekli ikramiyesi sayılmıyordu. Kurumlar, bu tür statü değişikliklerinin 1475 sayılı İş Kanunun 14. Maddesinde sayılan kıdem tazminatına hak kazandırıcı nedenler arasında yer almadığını sebep göstererek, önceki çalışma sürelerinin emekli ikramiyesinin hesaplanmasında dikkate almıyordu. Mevcut uygulamaya göre, bir memurun işçilikte geçirdiği süreler yok sayılıyor, sadece memuriyette geçirdiği yıllar üzerinden emekli ikramiyesi hesaplanıyordu. Bu da mağduriyete yol açıyordu. Sendikamızın girişimleriyle bu adaletsizlik, giderilmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber