CHP'den terör mağdurları için kanun teklifi

CHP, terör olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına sağlanan istihdam olanaklarının genişletilmesi ve ödenecek tazminat ile bağlanan aylık tutarlarının 3'er kat artırılması için kanun teklifi sundu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ekim 2015 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den terör mağdurları için kanun teklifi

CHP, terör olaylarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına sağlanan istihdam olanaklarının genişletilmesi ve ödenecek tazminat ile bağlanan aylık tutarlarının 3'er kat artırılması için kanun teklifi sundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan "Terör Nedeniyle Yaşamını Yitiren Yurttaşlarımız ile Ailelerine Sağlanan Hakların Genişletilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", terör mağdurlarına sağlanan hakları genişletiyor.

Teklifle, Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun'nun 9. maddesinin birinci fıkrasında, yaralanma, engelli hale gelme ve ölüm hallerinde ödenecek nakdi ödemenin belirlenmesinde, memur aylık katsayısıyla çarpılacak gösterge rakamının 7000'den 21000'e çıkarılması öngörülüyor.

Kanun kapsamında; yaralananlar, engelli hale gelenler ve yaşamını yitirenler için bağlanan aylık tutarın da 3 katı oranında artırılması düzenleniyor.

Kanun teklifi, terör olaylarında hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi; ana, baba ve kardeşi yoksa eş veya çocuklarından toplam iki kişi; eş veya çocuğu yoksa ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam iki kişi, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam iki kişinin, malullerin kendileri veya eş veya çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kendisi veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişini istihdam edilmesini içeriyor.

-"Barış için toplananlar, karanlık güçlerin hedefi haline geldi"

Teklifin genel gerekçesinde ise Ankara ve Suruç'taki terör saldırılarında, ülkede barış için toplanan tüm insanların karanlık güçlerin hedefi haline geldiği ve bu durumun kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

Gerekçede, "İç ve dış güvenliği sağlayacak örgütlenmeye gitmek, devletin hem egemenliğinin bir göstergesidir, hem de meşruiyetinin kaynaklarından biridir. Günümüzde insan hakları hukukunun bir gereği olarak devlet yaşama hakkını koruyamadığı yurttaşlar ve yakınları için bunu tazmin edici tedbirler almak yükümlülüğüyle karşı karşıyadır" ifadesi kullanıldı.

Anayasa'nın 125. maddesi uyarınca idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu anımsatılan, "Terör eylemlerinden dolayı idarenin sorumluluğunda zarar doğrudan idarenin eyleminden kaynaklanmasa da idare ortaya çıkan zararı gidermekle yükümlüdür" görüşüne yer verildi.

Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ile terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanmasının amaçlandığı belirtilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Fakat bu amaçla getirilen hakların hem eşitlik ilkesine uyması hem de geride kalanların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerine yetecek seviyede olması anayasal bir gerekliliktir; topum olarak onlara karşı en büyük borcumuzdur. Bu doğrultuda hem terörle mücadele ederken hayatını kaybeden şehitlerimizin yakınları ve gazilerimiz hem de terör mağduru sivillerin yakınları için atılması gereken önemli adımların olduğuna kuşku yoktur. Kanun teklifimiz ile bu konudaki mağduriyetlerin biraz olsun giderilebilmesi amaçlanmıştır"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber