Saç dökülmesini durdurmak mümkün mü?

MS Sağlık, Kozmetik ve Danışmanlık şirketi kurucusu Mehtap Serdaroğlu, erkeklerde saç dökülmesinin en önemli sebebinin genetik yatkınlık olduğunu belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ekim 2015 23:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Saç dökülmesini durdurmak mümkün mü?

Bilimsel olarak saç dökülmesini yüzde 90 önleyebilecek ürünlerin içinde finasterid etken maddesi bulunan ilaçlar ve finasterid etkenliğine sahip bitkisel ürünler olduğunu ifade eden Mehtap Serdaroğlu, "Genetik sebepli dökülmelerin etki mekanizmalarına bakıldığında karşımıza 'kötü' testosteron çıkıyor. Nedir bu kötü testosteron? Erkeklik hormonu diye bilinen bir androjen hormon olan testosteron, vücutta 5 alfa redüktaz enzimleriyle DHT formuna (Di Hidro Testosteron) dönüşmekte. İşte bu hormon tipi, genetik olarak dökülmeye kodlanmış olan erkek saç kılı köküne bağlandığında saçlarda incelme ve minyatürleşme süreci başlıyor. İlk önce erkek saçlarının hacminde ve kütlesinde bir azalma seziyor, daha sonra yavaşça saç diplerini görebilir hale geliyor.

Saçları o kadar inceliyor ki kişi denize girmek istemiyor, rüzgarlı havada dışarı çıkmak istemiyor ve saç dipleri göründüğü için flaşlı fotoğraf çekimlerinden kaçınıyor. İşte bu anda 'travma' derinleşiyor ve kişi artık saçlarına bakmak dahi istemiyor. Adeta aynalara küsüyor. Bilimsel olarak saç dökülmesini yüzde 90 önleyebilecek tek ürün, içinde finasterid etken maddesi bulunan ilaçlar ve finasterid etkenliğine sahip bitkisel ürünler. Fakat bu ilaçların bir doktor kontrolü altında alınması ve kullanılması şart. Bitkisel destek ürünü olan saw palmetto, saç dökülmesini işte bu aşamada engelleyebilen zararsız, tamamen doğal bir bitkisel destek" dedi.

Piyasaya yeni çıkan ve çok kaliteli olduğu iddia edilen saç bakım ürünlerinin genellikle saçları birkaç ay içinde metrelerce uzatan, yeniden saç çıkışı sağlayan mucizevi formüllere sahip olduğunun reklam edildiğine dikkat çeken Serdaroğlu, "Halbuki bu ürünlerin hemen tamamında bilimselliği kanıtlanmış, elle tutulur bir etken madde ne yazık ki yer almıyor. Trixowell şampuan bu konuda ilk örneklerden ve içeriğinde Saw Palmetto (Serenoa Serrulata meyve özütü) var. Erkeklerde genetik sebepli saç dökülmelerini önlediği birçok klinik çalışmalar ile gösterilmiş ve bu özelliği FDA tarafından onaylanmış olan Saw Palmetto, ana vatanı Güney Amerika olan cüce kaktüs bitkisinden elde edilir. Erkeklerde saç dökülmesine neden olan di-hidro testosteron hormonunun yapımını engelleyen bitkisel bir özüttür. Bu bakımdan erkeklerde genetik saç dökülmesini engelleyen FDA (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı 'finasteride' ilaç aktif ham maddesi ile aynı etkiyi gösterir. Saw Palmetto saçlı deride sebum üretimini de düzenler" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber